DE SNOEKVARIA 2007

In deze aflevering van DE SNOEKVARIA 2007 laten we wat mooie, bijzondere en soms verassende vangsten zien waar onze leden-lezers ons een foto van stuurden.
 

 

 

Sander van de Berg ving tijdens zijn vakantie in Zoutelande deze lipvis.

 

Met een surfplank werd de lijn een flink eind uit de kust gebracht en na een poosje geduld kwam deze leuke en best wel bijzondere vangt op het strand.

 

 

 

Eric van Otterloo, onze internationale wedstrijdvissen, is zo af en toe met Jan Spijker te vinden in Noord Holland. Ze doen zo'n beetje hun eigen vismissie.

 

Deze keer was het doel: Vang een harder!

 

Eric showt zijn vangst van 47 cm.

 

Het record van Jan staat inmiddels op een harder van 60 cm.

 

(Foto Jan Spijker)

 

 

Felicia Garcia laat een mooie blankvoorn zien.

 

Tijdens een viswedstrijd voor de jeugd gevangen in de haven.

 

 

 

Bjrn Stegenga is trots op zijn vangst van een regenboogforel. De trip naar de forellenvijver in Emst was een succes.

 

Het blijft aanmodderen met het gemeentelijk maaibeleid.

Voor het vierde achtereenvolgende jaar hebben wij onlangs namens De Snoek klacht neergelegd bij Snel Herstel.

 

Hert maaiwerk gebeurt weinig professioneel en karrenvrachten maaisel belanden in de vijvers.

Pas nadat wij klagen gaat men proberen er nog wat maaisel uit te vissen. Het blijkt dat de groenfirma niet eens de goede gereedschappen daarvoor heeft. Het maaisel zuigt zich snel vol water en zinkt dan. Het is de basis voor veel slib en het ontrekt bovendien veel zuurstof aan het water.

 

Zo werkt de gemeente aan een sliblaag in de vijvers, die over een paar jaar dan weer voor veel geld moet worden uitgebaggerd!

 

De gemeente controleert de werkzaamheden niet of nauwelijks. Dat blijkt wel omdat er steeds pas wat gebeurt als wij geklaagd hebben.

Het gaat allemaal ook nog eens in tegen het Waterplan Harderwijk.

Je begint je af te vragen waarom dat soort plannen gemaakt worden. Liggen ze nu al onder in de la?

 

 

 

Sander van de Berg ving deze mooie zalmforel in de forellenvijver bij Doornspijk.

 

Naar wordt gezegd smaken ze gebakken of gerookt, meer dan lekker!

 

Een brief van onze VBC aan Sportvisserij Nederland bracht het tot "BRIEF VAN DE MAAND" in Ht visblad van september 2007.

 

Jan Spijker schreef:

Beste redactie,

Op de foto zie je een vis die werd gevangen in een van onze stadswateren, De Rietmeen in Harderwijk. Wij denken dat het een giebel is, alhoewel de lengte van 53 cm wel erg groot is. Twijfel sluipt tegelijkertijd binnen omdat bij de bovenlip en in de mondhoeken van de vis een soort begin van een bek- of baarddraad is te zien. Zou het misschien een hybride (van wat?) kunnen zijn?

 

Sportvisserij Nederland schrijft:

Beste Jan,

Een zuivere giebel is het volgens ons zeker niet. Daarvoor heeft deze vis teveel schubben op z'n zijlijn. Bovendien zijn het enorme fortmaat van de vis, de vorm van de staart en uiteraard de beginnende baarddraden volkomen on-giebels. Van giebels weten we dat het in principe allemaal vrouwtjes zijn die zich ongeslachtelijk kunnen voortplanten. Wat overblijft zijn opnieuw weer allemaal vrouwtjes. Over het fenomeen dat giebels zich mogelijk ook geslachtelijk met andere soorten als karper kunnen kruisen is nauwelijks iets bekend. Aangenomen wordt echter dat het wellicht toch mogelijk is. In dat geval zouden we dan een giebel/karperhybride krijgen die er mogelijk zo uitziet als de vis op de foto. Kruisingen van kroeskarper en gewone karper zijn daarentegen bekender. Onze biologen twijfelen dus nog of dit een uiterst zeldzame giebel/karperhybride is of de meer algemene kroeskarper/schubkarperhybride. Een wondere wereld.