CORONAVIRUS 2021

 

Update Corona: alle viswedstrijden mogen weer vanaf 26 juni.

 

Het vaccineren tegen corona gaat hard en het aantal besmettingen neemt snel af.

Daarom heeft het kabinet besloten om vanaf 26 juni een grote stap te zetten wat betreft het openingsplan.

Voor de sportvisserij betekent dit dat alle activiteiten -waaronder viswedstrijden- dan weer kunnen worden georganiseerd.

Belangrijke elementen in de versoepelingen vanaf 26 juni zijn dat de mondkapjesplicht grotendeels vervalt en ook de beperking op groepsvorming niet meer van kracht is.

Amateurwedstrijden zijn dan voor iedereen weer toegestaan.

Ook met publiek, al moeten zij wel anderhalve meter afstand van elkaar houden.

 

Viswedstrijden

 

Voor de wedstrijdvisserij geldt dus dat vanaf 26 juni weer op alle niveaus en voor alle leeftijden wedstrijden mogen worden georganiseerd.

Dit geldt van verenigingswedstrijden tot de nationale wedstrijden.

Hierdoor ook kan het door Sportvisserij Nederland opgestelde alternatieve nationale wedstrijdprogramma doorgang vinden.

In het weekend van 2-3-4 juli gaan de nationale competities dus weer van start.

 

Update Corona: Corona stap 3: openingsplan vanaf 5 juni.

 

Er worden nu snel steeds minder mensen met corona in het ziekenhuis opgenomen. Bovendien stijgt het aantal mensen dat wordt gevaccineerd hard. Daarom maakte het kabinet in de persconferentie van 28 mei bekend dat stap drie van het openingsplan vanaf 5 juni ingaat. De wedstrijdsport op nationaal niveau speelt hier echter geen rol in.

In de derde stap van het openingsplan zitten diverse versoepelingen met betrekking tot de van kracht zijnde coronamaatregelen. Zo gaat de maximale groepsgrootte buiten naar 4 personen. Dit betekent dat iemand met 3 anderen buiten samen mag zijn. Of met 3 anderen een activiteit – zoals sportvissen – kan doen. Doe dit wel op 1,5 meter afstand van mensen buiten je huishouden of gezin (kinderen tot en met 12 jaar worden niet meegerekend).

 

Verruiming amateursport

 

In het geval van verenigingen en jeugdregiowedstrijden is er weer wat extra’s mogelijk. Volwassenen mogen weer sporten in groepen van maximaal 50 personen – zonder 1,5 meter afstand te houden als dat nodig is voor het sporten. Jeugdwedstrijden in competitieverband – ook tussen verenigingen – voor personen tot en met 17 jaar zijn weer toegestaan (nog wel zonder toeschouwers). Personen vanaf 18 jaar mogen nog geen competitie spelen, maar onderlinge wedstrijden tussen sporters van dezelfde club zijn wel toegestaan. Publiek is bij amateurwedstrijden nog niet toegestaan. Kleedkamers en douches gaan ook open. En ook de sportkantines en clubhuizen mogen open. Reserveren en een gezondheidscheck blijft verplicht. Binnen moet iemand een mondkapje dragen, maar deze mag af tijdens het sporten.

 

Update Corona: nachtvissen vanaf 28 april weer mogelijk.

 

De avondklok stopt op 28 april om 4.30 uur, nachtvissen is dan weer toegestaan! Ook worden hengelsportwinkels - onder voorwaarden - weer open gesteld.

Steeds meer mensen krijgen een vaccinatie tegen corona, waardoor snel minder mensen ziek zullen worden. De verwachting is dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames gaat afnemen. De samenleving stap voor stap openen is niet zonder risico’s. Maar het kabinet kijkt ook naar het maatschappelijke en economische belang

Daarom neemt het kabinet de eerste voorzichtige stap in het openingsplan op 28 april. De huidige regels om corona te bestrijden blijven voorlopig nog onveranderd. Stap 1 van het openingsplan wordt gezet op 28 april. Er zijn 6 stappen geformuleerd in het openingsplan.

 

Update Corona: avondklok verschoven en verlenging maatregel.

 

In de persconferentie van 23 maart maakte het kabinet bekend dat alle huidige maatregelen worden verlengd tot en met 20 april. Dit omdat nog steeds te veel mensen besmet raken met het coronavirus en ook de druk op ziekenhuizen nog te hoog is. Vanaf woensdag 31 maart gaat de avondklok 1 uur later in.

 

Je mag dan niet naar buiten tussen 22:00 uur ’s avonds en 04:30 uur ‘s ochtends.

Vanaf 16 maart gelden er al wel een paar kleine correcties op een aantal al bestaande maatregelen. Zo mogen volwassenen van 27 jaar en ouder buiten op sportaccommodaties met maximaal 4 mensen sporten. Daarbij moeten ze wel 1,5 meter afstand houden. Tot en met 26 jaar was sporten in teamverband bij sportaccommodaties al toegestaan, zonder 1,5 meter afstand te houden.

 

Wedstrijdvissen

 

Omdat wedstrijdvissen niet op een sportaccommodatie plaatsvindt, geldt het bovenstaande helaas niet voor de wedstrijdvisserij. Viswedstrijden zijn dus nog steeds niet toegestaan. De uitzondering hierop vormen kinderen tot en met 17 jaar. Zij mogen buiten in grotere groepen of teams sportvissen en wedstrijden vissen met andere leden binnen de hengelsportvereniging.

 

Gemeenten mogen sportactiviteiten organiseren of goedkeuren op locaties buiten de sportaccommodaties, voor het eventueel trainen in groepjes van 4 personen (wel met behoud van 1,5m afstand). Daarvoor kan bij de gemeente een aanvraag worden gedaan. Verder gelden de algemene regels zoals vermeld op de website van de Rijksoverheid (thema sport).

Sportvisserij Nederland heeft een besluit genomen over de start van wedstrijdseizoen 2021. De landelijke wedstrijden die april staan gepland worden doorgeschoven naar de (reeds geplande) uitwijkdata. Dit houdt het volgende in:

• Het eerste weekend van de TTC Feeder wordt verplaatst van 9, 10 en 11 april naar 25, 26 en 27 juni. Let op: ook de locatie verandert, dit wordt het Eemskanaal.

• De eerste wedstrijd van het NK Bootvissen wordt verplaatst van 11 april naar 20 juni (locatie blijft Neeltje Jans)

• De eerste NTC Kustvissen wordt verplaatst van 17 april naar 5 juni. Let op: ook de locatie verandert, we gaan nu naar Domburg of Groote Keeten.

 

Update coronavirus sportvisserij Nederland van 23 februari.

 

Hoewel de vooruitzichten met een derde golf op komst volgens het kabinet verre van rooskleurig zijn, heeft het toch besloten om de coronamaatregelen iets te versoepelen. Dit omdat de sociale, maatschappelijke en economische effecten van de pandemie na een jaar flink op beginnen te tellen.

Het kabinet neemt met de versoepeling van de maatregelen iets meer risico, maar doet dit beperkt en weloverwogen. De lockdown en de avondklok blijven daarom tenminste tot en met 15 maart van kracht. Ga je dus alleen of met een vismaat op pad – twee personen is de maximale groepsgrootte, met uitzondering van mensen uit hetzelfde huishouden en kinderen t/m 17 jaar – om vissend een frisse neus te halen, zorg dan dat je voor 21:00 uur weer thuis bent. Houd daarbij altijd minimaal 1,5 meter afstand aan (ook als je vanuit een boot vist) en neem de hygiëneregels in acht.

 

Detailhandel en buitensport.

Onderdelen van de nieuw afgekondigde maatregelen zijn dat de detailhandel vanaf 3 maart open mag voor winkelen op afspraak en jongeren tot en met 26 jaar weer samen buiten mogen sporten op sportaccommodaties. Dit betekent dat de deuren van de hengelsportzaak voorzichtig op een kier gaan, zodat je voer, aas en allerlei ander materiaal weer in de winkel kunt uitzoeken en afrekenen. Binnen de wedstrijdvisserij worden de mogelijkheden ook ietwat verruimd. Jongeren tot 27 jaar mogen in teamverband trainen en onderlinge wedstrijden zijn ook toegestaan – mits dit met het eigen team binnen de club plaatsvindt. Andere wedstrijden en competities blijven tot nader order verboden.

 

Extra aandacht.

De risico’s die de verruimingen met zich meebrengen, is dat het naleven van de basisregels extra aandacht verdient. Dit geldt voor de hygiëneregels zoals handen wassen, niezen in de elleboog en het dragen van een mondkapje waar dit moet. En ook voor de regels voor 1,5 meter afstand houden en drukte vermijden door zo veel mogelijk thuis te werken en blijven. Thuisblijven en testen bij milde klachten en na een positieve test samen met huisgenoten in quarantaine gaan doen ertoe, juist nu

 

Update coronavirus sportvisserij Nederland van 22 januari.

 

Vanwege het nog altijd grote aantal besmettingen met het coronavirus en de verspreiding van de Britse en andere varianten, wordt de huidige lockdown aangescherpt. Een van de extra maatregelen die het kabinet heeft ingesteld is een avondklok.

Van de nieuwe maatregelen springt de avondklok het meest in het oog. Dit houdt in dat vanaf zaterdag 23 januari tot 10 februari iedereen van 21:00 uur ’s avonds tot 04:30 uur ’s ochtends binnen moet blijven. Het is verboden om tijdens de avondklok zonder geldige reden op straat te zijn. Dit betekent dat nachtvissen (inclusief verblijf in een tentje langs de publieke waterkant) gedurende deze twee en een halve week niet is toegestaan. Je mag alleen naar buiten als het noodzakelijk is (bijvoorbeeld voor werk en in noodsituaties) en moet hiervoor een verklaring kunnen overleg.

 

Maximaal 2 personen.

Overdag mag je gelukkig nog wel naar buiten om een frisse neus te halen, bijvoorbeeld door te gaan vissen. Conform de eerder afgekondigde regels geldt tijdens de lockdown een groepsgrootte van maximaal 2 personen – uitzonderingen op deze regel betreft mensen uit hetzelfde huishouden en kinderen tot en met 17 jaar. Houd daarbij altijd minimaal 1,5 meter afstand aan (ook als je vanuit een boot vist) en neem de hygiëneregels in acht. Blijf bij klachten – hoe mild ook – thuis, ga niet naar buiten of bij anderen op bezoek en laat je testen.

 

Extra reisbeperkingen.

Om het aantal internationale reisbewegingen tegen te gaan worden extra beperkingen ingevoerd, zoals vlieg- en aanmeerverboden voor bepaalde landen. Het dringende advies aan sportvissers uit het buitenland die naar Nederland willen komen om te vissen is om toch vooral thuis te blijven. Elke reis verhoogt de kans op meer besmettingen of het meenemen van nieuwe varianten van het coronavirus naar Nederland. Ga daarom ook zelf in ieder geval tot en met 31 maart niet op reis.

 

Zorg beschikbaar houden.

Het doel van de nieuwe maatregelen is om het huidige besmettingsniveau te verlagen, verspreiding van de huidige en nieuwe varianten van het virus te vertragen en ervoor te zorgen dat de nieuwe varianten zo min mogelijk ons land binnenkomen. Zo kunnen we ervoor zorgen dat ziekenhuizen de komende tijd ruimte houden voor coronapatiënten en dat andere medische zorg zoveel mogelijk door kan blijven gaan.