KINDEREN LEREN VISSEN IN HARDERWIJKSE HAVEN

De Stentor - door Steven Norbart .

 

 

Op maandagmiddag stond groep 7 van basisschool De Bron ineens langs het water in de vissershaven. Onder begeleiding van hengelsportvereniging De Snoek konden een stuk of twintig kinderen een middagje vissen om kennis te maken met de sport.

 

Vooraf was goed aan de veiligheid gedacht, alle kinderen dragen namelijk fluorescerende hesjes en ook de juf draagt een oranje veiligheidshesje. Behalve deze voorzorgsmaatregelen ligt er ook een oranje reddingsboei langs de kant voor noodgevallen.

 

De kinderen mochten ’s middags hun hengel uitgooien, maar niet voordat ze ’s ochtends wat kennis hadden opgedaan. ,,Vanochtend hebben ze eerst visles gekregen op school over verschillende soorten vissen en konden ze al oefenen met een nepvis”, zegt Esther Bremmer, basisschooljuf bij De Bron. Veruit de meeste kinderen gingen op deze ochtend voor het eerst in hun leven vissen; slechts vijf kinderen hadden eerder een hengel in het water gegooid. ,,Vanochtend hebben we geleerd hoe we het haakje uit de bek van een vis moeten halen”, vertelt Arnon (10) enthousiast.

 

Snoek

 

Henk van Loo geniet van alle kinderen die aan het vissen zijn. Hij is jeugdbegeleider van de hengelsportvereniging De Snoek en vindt het mooi om de kinderen buiten te zien. ,,Wij zorgen ervoor dat kinderen weer aan de waterkant komen. Iedereen zit tegenwoordig maar op z’n tablet..."

 

Glibberige maden

 

Terwijl hij vertelt is hij druk bezig met het begeleiden van de kinderen. Soms moet er nieuw aas aan de hengel, andere kinderen roepen om zijn hulp zodra ze daadwerkelijk beet hebben. Ook Monica (10) en Emma (9) zijn druk bezig met hun hengel en merken nauwelijks iets van de dingen die om hen heen gebeuren. De meiden hebben glibberige maden uit een doosje gepakt en proberen deze aan hun hengel te krijgen. Na een aantal mislukte pogingen zitten de maden vast en kan het vissen beginnen.