VISSTANDBEMONSTERING IN HARDERWIJK

Op verzoek van Hengelsportvereniging De Snoek, heeft Sportvisserij Nederland op dinsdag 15, woensdag 16 en donderdag 17 november 2016 een onderzoek gedaan naar de visstand in de vijvers bij de ‘Sypel’, Couperuslaan, St. Jansdal en Drielanden te Harderwijk.

 

Naar aanleiding van een te lage visvangst afgelopen jaar, wilde de vereniging weten hoeveel vis er in deze vijvers zat en of er evt. wat met de vijvers (visstand) moest gebeuren.

 

Er werd gekeken welke vissoorten in het water voorkwamen, welke lengteklassen aanwezig waren en of de vis in een goede conditie was. De resultaten van de visstandbemonstering zullen worden gebruikt om een advies over de inrichting, waterhuishouding of visstand te geven. Hieronder valt ook een advies om eventueel vissoorten uit te zetten en de bijbehorende hoeveelheden.

 

Er werd zowel met de "zegen" gevist alsook met "electro". Dit starte aan de ‘Sypel’.

 

Een visserijkundig onderzoek trekt altijd veel bekijks, want er komt vaak meer vis boven water dan je zou denken. Daarbij zijn sportvissers natuurlijk benieuwd of ‘de gigant die altijd weet te ontsnappen’ er misschien ook bij zat. De pers was ook van harte welkom om vanaf de oevers van het viswater verslag te doen van het visserijkundig onderzoek. Dit werd ook nog gefilmd door een locaal TV-station.

 

Op de laatste dag waren er drie scholen uitgenodigd uit Ermelo en Harderwijk die met een klas kwamen kijken en tevens uitleg kregen over de vissoorten die gevangen waren.

De soorten die gevangen waren werden in een aquarium zichtbaar gemaakt zodat de kinderen met behulp van een zoekkaart de soort komen opsporen.

Voor de kinderen was dit zeer interessant.

 

Voor het rapport van het Visserijkundig Onderzoek Stadwateren te Harderwijk hier.

 

 Fotoreportage van de visstandbemonstering.

 Vijver bij de Sypel. (15 nov 2016)

   
     
     
     
     
     
Vangst drie karpers. Vangst één snoek. Vangst één paling.

 Vijver Couperuslaan. (15 nov 2016)

   
     
     
     
     
Een goudruisvoorn.    

 Vijver bij St. Jansdal. (16 nov 2016)

   
     
     
     
     
  Vangst één roofblei.  
     
 
     

 Vijver Drielanden. (16 nov 2016)

   
     
     
     

 Vijver Drielanden. (17 nov 2016)

   
     
     
     

 Foto's Bert van Pijkeren