WATER IN PLAS VAN BEEK BEREIKT KRITIEK LAAGTESTAND

Populaire visvijver wordt bijgevuld

 

 

Artikel van website Ermelo van Nu Actueel 9 oktober 2016 (tekst en foto Gert Hofsink).

 

ERMELO – Het waterpeil in de Plas van Beek aan de Julianalaan wordt steeds lager. Daarom wordt de visvijver al enkele weken door de gemeente met water bijgevuld.

 

,,Dit is de afgelopen jaren al diverse malen gedaan,’’ legt Bert van Pijkeren van Hengelsportvereniging De Snoek uit. De Plas loopt in de zomertijd langzaam leeg. ,,Ik denk dat de steeds groter wordende bomen om de Plas veel water aan de vijver onttrekken, maar ook de hoge temperaturen hebben debet aan het verdampen van het water. Daarom is er ook vorig jaar flink wat water bijgepompt.’’ Van Pijkeren kan zich ook voorstellen dat de grote fabrieken in de buurt, die zelf eigen pompen hebben geslagen, het grondwater in de buurt danig laat zakken. De gemeente heeft een pomp bij de Plas gezet en pompt het water dagelijks in de vijver. ,,In het begin ook ’s nachts, maar dat leverde klachten uit de buurt op,’’ aldus Van Pijkeren. Vorig jaar is de Plas van Beek nog door de gemeente schoongebaggerd. De bovenste modderlaag is afgegraven waardoor de vijver weer dieper werd.

 

Blauwalg

 

Doordat de waterstand laag staat, wordt het water ook sneller opgewarmd. Hierdoor komt er minder zuurstof in het water en is er meer kans op blauwalg. Van Pijkeren: ,,Blauwalg is in principe voor vissen niet schadelijk, maar wel voor mens en dier. Als er blauwalg geconstateerd wordt, wordt het hele gebied afgesloten en kan er niet meer gevist en gerecreλerd worden. En daar zit niemand op te wachten.’’

 

Goudvis

 

De recreatievijver is een geliefd stekje voor vissers. ,,In de Plas zit hoofdzakelijk karper, maar ook giebels, voorntjes en zelfs goudvissen,’’ lacht Van Pijkeren. Hengelsportvereniging De Snoek beheert alle openbare (binnen)wateren in Harderwijk en Ermelo. Er wordt in de Plas van Beek veel gevist. ,,Wel haast dagelijks. In de zomer ook veel door vakantiegangers. Want iedereen met een vispas kan daar in principe legaal vissen,’’ legt Van Pijkeren uit.