NIEUW STEKKIE VOOR HENGELAARS

DE STENTOR DONDERDAG 11 APRIL 2013

 

Hengelsportvereniging De Snoek viert dubbel feest: de club bestaat 65 jaar en heeft een nieuw onderkomen.

 

door Paul Hartman

 

HARDERWIJK - De Omgeving Harderwijk is een walhalla voor visliefhebbers, weten Fons Wienk en Ron Karssen, bestuursleden van de Harderwijker hengelsportvereniging De Snoek. ,,We zijn in dit gebied natuurlijk gezegend met een prachtige plas water.” Misschien dat De Snoek daarom al 65 jaar een begrip is in Harderwijk. Met om en nabij de 1.5000 leden, is De Snoek bovendien ook de grootste vereniging in de havenstad.

Zoals gezegd bereikt de hengelclub dit jaar de pensioengerechtigde leeftijd. Echter, in plaats van achter de geraniums te gaan zitten, maakt De Snoek zich op voor een tweede leven.

Volgende maand opent de hengelsportvereniging namelijk haar nieuwe onderkomen aan de Marie Curiestraat, schuin tegenover het aquaduct. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan het verenigingsgebouw. De officiële opening staat gepland voor 3 mei. Dan staat een bijeenkomst voor genodigden op het programma.

Een dag later, op zaterdag 4 mei, zijn de leden uitgenodigd om een kijkje te komen nemen bij het nieuwe verenigingsgebouw.

Een nieuw onderkomen en een jubileum, een veelbewogen jaar dus voor de Harderwijker hengelsportvereniging. En dan te bedenken dat het bestuur eigenlijk nooit had nagedacht over een verhuizing. Het oude clubgebouw van De Snoek zat eveneens aan de Marie Curiestraat, op een paar honderd meter afstand van de huidige locatie. Ook niet verkeerd, bekennen Wienk en Karssen. ,,Als het aan ons lag hoefden we daar ook niet per se weg. Maar ja, toen kwam de gemeente met de plannen voor het Waterfront. We kregen te horen dat een nieuwe weg dwars door ons verenigingsgebouw zou gaan lopen. De gemeente vroeg ons daarom of we mee wilden werken aan een verhuizing. Daar hadden we op zich geen moeite mee. En het moet worden gezegd: voor de club heeft het ook zeker niet slecht uitgepakt.

In overleg met de gemeente werd een nieuw plekje aan het water uitgezocht, op iets meer dan honderd meter afstand van het oude onderkomen. ,,We mogen in ieder geval niet klagen'', aldus de duidelijk in hun nopjes zijnde bestuursleden. ,,Waarbij wel moet worden aangetekend dat we het bijna een jaar zonder gebouw hebben moeten stellen.''

De Snoek moest plaatsmaken voor de eerdergenoemde weg. De vissers moesten wachten tot deze weg er lag, aangezien hun nieuwe onderkomen daarop zou worden aangesloten.

,,We hebben daarom noodgedwongen tijdelijk onze intrek genomen in het gebouw van de Postduivenvereniging, ook gevestigd aan de Marie Curiestraat. Daar regelden we onze clubzaken.''

Afgelopen oktober kon echter eindelijk worden gestart met de bouw van het nieuwe verenigingsgebouw van De Snoek. En inmiddels is het werk zo goed als afgerond. Aan het rechthoekige clubgebouw wordt de laatste hand gelegd. Men is inmiddels al zover dat er binnenshuis een kopje koffie kan worden gedronken. En ook het kleine haventje van de hengelsportvereniging is een feit.

Een aantal leden heeft zijn boot inmiddels al bij het nieuwe clubgebouw liggen. De verhuizing is daarmee echt de laatste fase ingegaan.

Het bestuur is blij dat de verhuizing straks helemaal achter de rug is. Een nieuw onderkomen is namelijk leuk, maar om alles rond te krijgen, moest een hoop werk worden verzet. ,,Overleg met de gemeente, praten met welstandscommissie, noem maar op. Straks kunnen we onze aandacht weer volledig op de club richten. Zoals bijvoorbeeld op onzer jeugd.''

De jeugdafdeling van De snoek is namelijk een van de paradepaardje van de Harderwijker hengelsportvereniging.

,,Het inmiddels overleden bestuurslid Dick Enklaar, was altijd heel actief met de jeugd. Dat heeft ertoe geleid dat De Snoek altijd relatief veel jeugdleden had.

Voor een hengelsportclub was dat altijd vrij zeldzaam. Door al het gedoe met het nieuwe vereniggebouw is de jeugd er een beetje bij ingeschoten. We willen daar weer meer energie insteken.''

 

Als het aan ons lag hoefden we niet per se weg.

Maar ja, dat plan Waterfront hè.

Ron Karssen, De Snoek.

 

Ron Karssen (l) en Fons Wienk, bestuursleden van hengelsportvereniging De Snoek in Harderijk.

Op de achtergrond hun nieuwe onderkomen.

foto Ruben Schipper