VOORLICHTINGSAVOND SPORTVISSERIJTELLING RANDMEREN

Beste sportvisser,

In 2013 willen we het sportvisserijgebruik op de Randmeren in kaart gaan brengen. Dit wordt gedaan vanaf de kant en vanuit de lucht. Het is een flinke klus waar we uw hulp bij nodig zullen hebben. Daarom deze oproep.

Tellen vanaf de oever

De opzet van de tellingen is dat elke maand tijdens twee weekenden de sportvissers langs de gehele oever geteld worden. Behalve het tellen worden de sportvissers ook kort geïnterviewd, waarbij vragen gesteld worden als, waar vist u op? Neemt u wel eens vis mee naar huis, etc.

Bij voorkeur wordt geteld in vaste groepen per deelgebied. De deelgebieden hebben we nog niet vastgesteld, maar zouden bijvoorbeeld kunnen bestaan uit: Gooi- en Eemmeer, Wolderwijd, Veluwemeer en Drontermeer. Hoe meer personen bereid zijn om te tellen des te kleiner is het telgebied of de telfrequentie. Het idee is dat de inventarisaties in groepjes van 2 worden uitgevoerd en dat u gemiddeld 2 a 3 uur onderweg bent. Bij trailerhellingen worden enquêteformulieren onder ruitenwissers gedaan om de bootvisserij in beeld te brengen.

Graag verneem ik van u of u of u bereid bent (of uw vereniging bereid is) om een bijdrage te leveren aan de sportvisserijtellingen. Wellicht kent u nog anderen die ook een bijdrage willen leveren aan de tellingen, dan wil ik u vragen om hen hierover te informeren. We hebben namelijk behoefte aan ongeveer 20 tellers. Ook visgidsen (met of zonder boot) die veel op of aan het water zijn te vinden, zijn van harte welkom.

Op 19 maart a.s. vindt ’s avonds een voorlichtingsbijeenkomst plaats in het nieuwe clubgebouw van HSV De Snoek te Harderwijk, waar ook Sportvisserij Nederland bij aanwezig zal zijn. Hierbij nodigen wij u van harte uit voor de avond. Indien u interesse heeft dan kunt u zich aanmelden via carmita@sportvisserijmidwestnederland.nl. Ook als u niet kan komen op de avond, maar wel wil helpen tellen, stuurt u dan een email.

Tellen vanuit de lucht

Voor de vliegtuigtellingen wordt opgestegen vanaf het vliegveld te Lelystad. Deze tellingen vinden ook 2x per maand plaats, afwisselend op een zaterdag of zondag. Het idee is om ook hier vaste teams voor te formeren, bestaande uit vrijwilligers met haviksogen en geen vliegangst. Hier hebben we behoefte aan maximaal 8 tellers. Ook hiervoor kunt u zich opgeven.

Vergoeding

Voor uw inzet geven wij een reiskostenvergoeding van 0,29 euro per km. Daarnaast willen we iedere teller de mogelijkheid bieden om tenminste eenmaal mee te gaan met de vliegtuigtellingen.

Overigens worden de gegevens gebruikt voor de onderbouwing van visplannen, maar we gaan deze ook gebruiken voor andere doeleinden, zoals belangenbehartiging.

Met een vriendelijke groet,

Maikel van Breugel

Sportvisserij MidWest Nederland