KARPERVARIA 2009


KARPERS TE WATER GELATEN

Spiegelkarper uitzetting

7 Dec 2009 om 12.00 uur zijn in het Veluwemeer zo’n 300 spiegelkarpers uitgezet.

Bij elkaar 500 kilo.

Enkele mensen van HSV de Snoek hebben hier aan meegeholpen.

Alle vissen zijn gefotografeerd en gewogen, om ze later terug te herkennen en om te controleren hoeveel ze gegroeid zijn.

Je kunt de uitzetting volgen op you tube, Flevoland uitzetting spiegelkarpers dinsdag 8dec.

http://www.omroepflevoland.nl/Nieuws/65879/spiegelkarpers-in-veluwemeer-uitgezet 

 

     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
 
     

KARPERVANGSTEN IN 2009
Eindelijk vissen…….(2009)

Het is Zaterdagmiddag en ik ben aan het werk. Nog een paar uurtjes voordat ik vrij ben. Pffff… ik kan niet wachten.

De 3 uurtjes lijken dagen te duren, maar gelukkig is het dan zover. Ik kan weer naar m`n water toe. Een uur later zit ik in de auto op weg naar de haven.

Na mijn boot vol te hebben gestouwd met materiaal kon ik mijn reis over het water voortzetten. Wat doet het me toch ook goed, denk ik. Na een dik kwartier varen kwam de stek die ik al de hele week aan het onderhouden was in zicht.

Het ligt er mooi bij. De wind staat met een dikke windkracht 5 a 6 vol op de kant te beuken. Hup, plons uit de boot met het waadpak en de boot voor anker leggen. Na alle spullen op de kant te hebben gelegd snel weer de boot in. De stekken werden opgezocht en gelijk werden de nodige aantal kilo`s bollen verspreid over het gebied.

Het vertrouwen zat er al goed in, nadat ik een mooie vis had zien springen, zo`n 200 meter uit de oever. Na alles te hebben opgezet voor de komende nacht kon ik beginnen de hengels op te tuigen. De twee afstandsstokken worden klaar gemaakt met 25mm bollen. En de stok redelijk dicht onder de kant zette ik partikels op.

En een uurtje later lagen alle 2 de hengels in het water. Nu het nog licht was kon ik nog mooi over het water observeren. Zo af en toe kwam er nog een vis boven water. Het begon te schemeren en plots kreeg ik een paar piepen uit de "verre" afstandshengel. Snel het waadpak aan, en aanslaan. Huppa hangen! Hier doen we het voor.

Na een aantal minuten kon ik een doorsnee vis landen. Een mooie schub van een pond of 20. Die snel zonder foto weer terug kon. Die nacht werden er nog 2 soort gelijke vissen geland. S`ochtends rond een uur of 4 werd ik even wakker, het begon langzaam aan licht te worden.. Pieeeeeeeeeèp! Huppa, een run op de hengel van kort onder de kant begon te leven.

Na een stevige dril kon ik ook dit keer weer een iets kleiner schubje begroeten. Toch nog eentje op partikels dacht ik. Ik zat te twijfelen, zal ik de hengel er nog inleggen of zal ik hem er uitlaten? Nee, hij gaat er weer in! Gelukkig maar bleekt later want, een krap uur later volgde er weer een volle fluiter. Weer van onder de kant! Dit keer voelde het aan als een betere vis. De vis nam vele meters lijn, en ging van wierbed naar wierbed. En de 2.75lbs stok stond hoepeltje krom.

Na tien minuten stevig drillen kwam hij onder de kant. Een spiegel! Snel werd het net eronder gestoken. Ik schatte hem hoog in de twintig pond. Maar na een weging kwamen we uit op 26 pond. Een hele leuke vis dacht ik zo. Zeker omdat er bijna geen spiegels rondzwemmen. Alleen de spiegels van de zogenaamde SKP (spiegelkarperprojecten) die door de KSN worden uitgezet.

Na een paar foto`s kon ik hem weer in zijn habitat zetten. Met een paar grote slagen van zijn staart was hij weg. Geweldig, mijn eerste spiegel van het water! Deze vis was ook gelijk de afsluiter van deze sessie. Maar dat deerde niet. Op de terugweg vroeg mijn vader; hoe was het? Ik antwoordde; Heerlijk vader, heerlijk!

Boris van Wijk

 

Redactie: Boris komt uit Hulshorst en is lid van HSV De Snoek en KSN Nederland en KSN Zwolle . Ook neemt hij zitting in de nieuwe Karpergroep Harderwijk in oprichting.

Hier zult u nog wel meer van horen

Johan Hop