KARPERVARIA 2007


GRASKARPER: HERKENT U DIE?

Enkele van onze leden waren onlangs (aug 2007) in Noord Holland.

Van hun vangst lieten ze ons weten en dit geven we graag door.

Op slechts 50 cm water werd kreeg een van hen het met "iets zwaars" aan de stok. Als aas werd een stukje aardappel gebruikt en na een enerverende dril werd een fraaie graskarper geland.

Zondagse naam: Ctenopharyngodon idella

 

De moeite waard om eens te bekijken.

 

Lengte 82 cm, gewicht 15 pond.

Meer weten over de graskarper?

 

Ga naar de site van Sportvisserij Nederland, tik graskarper in de zoekmachine en je komt echt van alles aan de weet!

O ja, zonder dat opzoeken had ik die zondagse naam van de graskarper echt niet geweten!

 

 


KARPERVANGSTEN IN 2007

 

 

 

Fons Wienk wist tijdens het verenigingskampioenschap in 2007 een mooi karper te vangen van 63cm.

 

 

 

 

Tijdens een karpersessie in Noord Holland (2007) wist Johan Hop deze hele fraaie karper te verschalken.

 

 

 

Vincent Barendrecht ving net in de avondschemering in 2007 een leuk karpertje in de Sypelvijver.

Vincent doet een oproep aan alle vissers aan de stadswateren om de rotzooi niet te laten slingeren maar in de afvalemmer te gooien.

Aan de Sypel staat een vuilnisbak en neem het anders mee om het thuis weg te gooien!

 

 

 

 

Boris van Wijk met een erg mooi en zware spiegelkarper in 2007.

Wat dacht u ervan: 35 pond!

 

 

 

 

 

Hekkensluiter in 2007 was deze keer de heer Dirk van Wijk. Jawel de Pa van Boris.

Hij laat een fraaie schubkarper zien. Als ik zo kijk naar de bus op de achtergrond had hij op een nog grotere karper gerekend.

 

290707 Een van onze eerste rapporteurs in vangstenregistratie.nl; GertJan Snel vertelde ons dat hij de afgelopen maanden een aantal keren in de vijver aan de Wittehagen heeft gevist. GertJan is samen met een van zijn vismaten Henk de Bruin één van die sportvissers die ons Harderwijker viswater goed in de gaten houden en erop letten dat de vissen actief en gezond kunnen leven.
Wat hem daarbij aan de Wittenhagen opviel is dat de karper er nogal wit/zilver of zelfs bleek van kleur zijn. Dit kan, volgens hem, duiden op een tekort aan natuurlijke voeding. De vis in deze vijver is volgens GertJan niet gezond en daar maakt hij zich zorgen over. Als karpervisser heeft hij het beste voor met de vis. Hij hoopt dat De Snoek, misschien de VBC, wat kan doen om de gezondheid van de vis te waarborgen.


Deze signaleringen zijn voorgelegd aan de leden van onze VBC en als eerste reactie melden zij dat zij deze materie in het lopende activiteitenplan van de VBC willen inpassen. Zij hebben meer foto's bekeken met daarop magere en inderdaad witte bleke karpers uit de vijver Wittenhagen. De indruk is dat er zeer veel karpers in dit kleine stukje water leven die eigenlijk hoofdzakelijk moeten leven van brood. Brood dat in grote hoeveelheden in die vrij kleine vijver wordt gekieperd. Het natuurlijk aanbod aan voedsel kon wel eens ernstig tekortschieten voor een gezond onderwaterleven.

Het schijnt dus dat een adequaat en natuurlijk voedselaanbod in het gehele water te klein is voor de totale hoeveelheid kilogram aan vis. Of de kleur van de vissen hier mee te maken is lang niet zeker. Immers in diverse soorten soorten water en de kleur en bodem van het water, is de vis ook steeds anders van kleur.

Ook het moment van vangen (seizoen) van karper in hetzelfde water, kan veel kleurverschil geven. Mogelijk dat de lemen ondergrond van deze vijver hier ook nog een rol in speelt.

Kortom, de VBC gaat er mee aan het werk en mogelijk dat er, in overleg met de watereigenaar de gemeente Harderwijk, iets kan worden ondernomen.


ULTIEME KARPERBELEVING

 

Firma Fox, in samenwerking met Karper en het hengelsportmagazine Beet, bood op zaterdag 27 oktober 2007 de ultieme karperbeleving.

U kon dit meebeleven aan de plas Watergoor te Nijkerk. Daar heft het internationale team karpervissers van FOX u laten kennis maken met de nieuwste materialen, technieken en strategieën.

De entree was GRATIS! het duurde van 10.00 tot 17.00 uur
Naast praktijkdemonstraties en interactieve workshops zijn er in het naast de plas gelegen clubhuis diverse DVD's gepresenteerd.
Een uitgelezen kans om zelf eens kennis te maken met het materiaal van Fox.