KARPERVARIA 2005


KARPERVANGSTEN IN 2005

Dinsdagmiddag 4 januari 2005. Ik was aan het snoeken met mijn vader en mijn neef. De zon scheen en het wilde niet al te best lukken met de vangst. Zelfs niet na regelmatig verkast te zijn en talloze verschillende pluggen geprobeerd te hebben.

Na enkele uren waren we bij de stadsgracht van Elburg beland. Mijn vader had hier zijn zelfgebouwde dubbelspinner aan de werphengel gedaan. Bij zijn 3e worp had hij de eerste snoek van de dag te pakken. Verdere vangsten bleven echter uit. Ik had geen zin meer in het snoeken. Eigenlijk ben ik een karper freak, dus bouwde ik de boel om en zette een schuifloodje en een dobber op de lijn. Intussen werd ik wel voor gek versleten door mijn vader en mijn neef. “Je vangt toch niets” zei mijn vader lachend. “Nou als je het niet probeert dan vang je zeker niks” zei ik tegen hen. Na ongeveer een half uur riep mijn vader dat we moesten opbreken. Omdat het al wat donker werd moesten we naar huis.

Net op het moment dat ik de hengel wilde oppakken begon de dobber te dansen, kwam een stukje omhoog en zakte weer terug. Zeker een brasem die aan het broodstukje sabbelde dacht ik nog.

“Opruimen” riep mijn vader nog een keer en net op dat moment verdween mijn dobber langzaam onder water. Een paar seconden later sloeg ik aan. Het leek even of ik ergens vast zat maar meteen nam de vis een spurt en omdat ik de slip van de molen niet goed had afgesteld, die stond veel te los, zat de vis al gauw aan de andere kant van de vijver. Na een dril van ruim 5 minuten had ik hem op de kant. “Leuke brasem joh” riep mijn neef tegen me, “niks brasems” riep ik terug, “het is een kroeskarper en niet zo'n kleintje ook!” Mijn vader en neef waren er snel bij om te kijken en gauw werden er een paar foto's gemaakt. Ik zag aan mijn vader en neef wel dat ze stik jaloers waren op mijn mooie vangst. We hebben hem gemeten op 48 centimeter en we schatten hem wel zeker meet dan 2½ kilo. Toen heb ik hem netjes teruggezet in de gracht en achteraf heb ik wel spijt dat ik geen meetlint heb mee gefotografeerd. Misschien is het wel een recordvis? Maar ja, wie verwacht er nou een kroeskarper in januari te vangen.

Ik ben er wel trots op dat ik hem heb gevangen want mijn vader en m'n neef moeten hun eerste kroeskarper nog vangen.

Groetjes van Boris van Wijk (11 jaar).