JEUGD VISCURSUS 2015

 

De jeugdcursus van HSV de Snoek heeft als doelstelling de jeugd enthousiast te maken en de basisbeginselen bij te brengen van het vissen, waarbij de nadruk ligt op het verantwoord en respectvol omgaan met vissen en de omgeving.

 

De onderwerpen welke we behandelen zijn o.a.:

- dat we de kinderen zelf leren tuigjes te maken welke ze aan de waterkant nodig hebben;

- dat we ze leren wat er allemaal in het water leeft;

- dat ze zuinig moeten zijn op de natuur;

- dat we ze leren hoe ze een vis moeten te herkennen;

- hoe ze zich moeten gedragen;

- hoe een vis in elkaar zit en hoe ze ermee moeten omgaan;

- en zij krijgen een stukje praktijk door met ze te gaan vissen;

- enz.

 

Verslag en fotoreportage Jeugd viscursus.

 

De eerste cursusavond: woensdag 4 maart 2015

De eerste avond van de cursus jeugdvissen was een beetje saaie kost die door de aanwezige jongens veel inspanning vroeg om bij de 'les' te blijven. Dat komt vooral omdat zij de gedachte hebben van vissen is een hengel in je hand en dan komen er enorme vissen aan m,n haak en zij er al een lange dag van school gaan op hebben zitten. Maar om het in de praktijk goed te doen moet ook de theorie op orde zijn!!! Het praktijk gedeelte van deze avond bestond uit het leren aanzetten van een reuze haak aan een koortje.

 

 Fotoreportage woensdag 4 maart 2015

 
   
   
 

 Foto's Bert van Pijkeren

 

 

De 2e cursusavond woensdag 11 maart 2015

De tweede theorie avond waren er zes van de acht aangemelde jongens aanwezig en hebben Henk van Loo en ik een ultieme poging ondernomen om het spannend en aantrekkelijk te maken en dat bleek een hele klus. De kinderen wat meer betrokken bij de les en wat eer interactie opgeroepen. En dan eindelijk: Samen je eerste vistuigje maken! Een leuke bezigheid en nadat een ieder zijn tuigje klaar had hebben we het thuis gemaakte huiswerk nagekeken en besproken. Toen als een haas de vis herkenning doorgenomen en nog wat theorie belangrijkheid besproken.

 

 Fotoreportage woensdag 11 maart 2015

 
   

 Foto's Bert van Pijkeren

 

 

De 3e cursusavond woensdag 18 maart 2015

De derde studie avond bestond uit een ontmoeting met een heuse BOA, die ook boswachter was en Harry Vlietstraat heette. Van hem leerden we veel wetenswaardigheden over vissen en wetgeving. Na zijn optreden hebben we aan visherkenning gedaan en div. aas soorten gezien waarmee je kunt vissen. Ook hebben we om beurten een vraag uit het theorieboek vissen beantwoord en zo hebben we het huiswerk behandeld.

Op donderdagmiddag 19 maart zijn we met alle deelnemende kinderen een uurtje gaan vissen en dat was een top moment. Het was super om te zien hoe enthousiast de jongens waren en bijna allen hebben een visje gevangen.

 

 Fotoreportage woensdag 18 maart 2015

 
   
   
 

 Foto's Bert van Pijkeren

 

 

De 4e en laatste theorie avond op woensdag 25 maart 2015

En toen was er ineens alweer de laatste avond waarin we nog wat konden leren van elkaar. Hengel optuigen, visherkenning van de Snoek en de Baars, diverse soorten loodjes kwamen aan ons voorbij en wat voor voer gebruik je om de vissen naar je aasplek te lokken. We hebben geleerd hoe je een vis kunt onthaken met een haken steker en we hebben gezien wat voor soorten haken en haakjes er zoal zijn. Het huiswerk was bij de meesten in orde en bij de geen die er weinig aan hadden gedaan komt dit zaterdag na de vis sessie in de Haven nog aan de orde. Het was een leuke avond met leren en doen.

 

 Fotoreportage woensdag 25 maart 2015

 
   

 Foto's Bert van Pijkeren

 

 

De praktijkdag op zaterdag 28 maart 2015

En toen was het eindelijk 28 mei 2015 en ging een lang gekoesterde wens in vervulling: Vissen in de haven van Harderwijk! Het was een koude en natte zaterdagmiddag, maar wat werd er een enorme hoeveelheid vis gevangen zeg, ongelofelijk.

Een ieder ving deze middag wel meer dan 10 voorntjes en was het een feestje om 6 jongens en één meisje zo naar harte lust bezig te zien.

 

 Fotoreportage zaterdag 28 maart 2015

 
   
   

 Foto's Bert van Pijkeren

 

 

Na het vissen was er voor allen in het clubhuis een heerlijke snack en limonade en werden de ervaringen van het vissen gedeeld. Toen ontving een ieder een Diploma vissen voor Kids voor het volbrengen van de viscursus. We mochten namen de firma Hendriks twee hengels weggeven en een doosje maden en een dobber voor iedereen. Van het bestuur kregen alle deelnemers aan de viscursus een vispas en een keykoord met hakensteker, waar ze reuze blij mee waren. Hebben als Coach Henk en Henny een leuke periode met de kinderen opgetrokken en het vond in deze super zaterdag een onvergetelijke afsluiting. Willen graag in de tijd die voorlicht nog een aantal keren met deze jeugd op pad en hopen dat zij nog heel lang bij HSV de Snoek actief zullen blijven.

 

 Fotoreportage zaterdag 28 maart 2015

 
   
 
Deelnemers en begeleiders aan de jeugd viscursus 2015.  

 Foto's Bert van Pijkeren

 

 

Aansluitend hebben we nog traditiegetrouw een groepsfoto gemaakt welke op de site komt en welke verstuurd word aan de regionale kranten.

 

met een vriendelijke groet ook namens Henk van Loo,

 

Henny Wiekenkamp.

 

Deelnemers en begeleiders aan de jeugd viscursus 2015.