JEUGDPAGINA 2011

Klik op een onderwerp of scroll door de pagina.

 Overzicht jeugd viswedstrijden

 Verenigingskampioen jeugd  NK Jeugd

 Cursus en examen voor de jeugd

 Sportiviteitprijs  Reisje naar Gent en feestavond
 Jeugdcursus hsv de Snoek  18e Harderwijker open  

OVERZICHT JEUGD VISWEDSTRIJDEN

Door te klikken op de onderstaande symbool kom je bij de wedstrijd uitslagen van de jeugd 2011 terecht.


CURSUS EN EXAMEN VOOR DE JEUGD

Geslaagd

Hengelsportvereniging "De Snoek" heeft traditiegetrouw in de maand maart wederom een zeer geslaagde jeugdcursus gegeven. Met behulp van fantastische leermiddelen (mede dankzij de bijdrage van diverse sponsoren), moesten de deelnemers veel lesstof opnemen zoals, leren knopen en vistuigjes maken. Alle 24 jeugdige vissertjes hebben zaterdag 26 maart zowel het theorie- als het praktijkexamen met goed gevolg afgelegd. Tijdens het praktijkexamen, welke aan de vissershaven werd afgenomen, werd onder het toezien van vele ouder en familieleden volop visgevangen en hebben de jeugdige vissertjes zich van de beste kant laten zien. Alle deelnemers wisten volop vis te vangen, welke direct (onbeschadigd) werden teruggezet. Op deze jeugdcursus leren de kinderen niet alleen vissen, maar leren ze ook omgaan, op een verantwoordelijke manier, met alles wat leeft in de natuur. Ook hebben ze de diverse soorten vis leren kennen welke veelal in de Nederlandse wateren voorkomen. Na afloop van de examendag hebben de kinderen allemaal hun felbegeerde diploma ontvangen, en als blijk van waardering hebben ze allemaal de vispas (gratis) ontvangen van de hengelsportvereniging.

Lees ook de site van Sportvisserij NoordWest Nederland.

Bennie Beelen

 

Deelnemers jeugdcursus 2011

Geslaagd

 

     
     
     
     
     
     
     
   
     

 


JEUGDCURSUS HSV DE SNOEK

Voorafgaand aan de jeugdcursus geeft HSV de Snoek te Harderwijk een informatieavond aan de jeugd en de ouders/verzorgers van de aspirant vissertjes om ze te informeren over wat de cursus inhoud en dat de kinderen niet alleen aan de waterkant zitten om te vissen. Zo leren ze bijvoorbeeld ook zelf tuigjes maken, wat er allemaal in het water leeft, dat ze zuinig moeten zijn op de natuur, hoe ze een vis kunnen herkennen, hoe een vis in elkaar zit en hoe ermee om te gaan, hoe ze zich moeten gedragen.

 

De jeugd werd tijdens deze bijeenkomst ook uitgenodigd om een werkstuk te maken over hoe het wel en niet hoort aan de waterkant. Voor degene met het beste werkstuk is een prachtige vaste stok als prijs beschikbaar.

 

De eerste cursusavond: 2 maart 2011.

Deze avond bestaat uit een stukje theorie over wat nu vissen is, wat hebben we nodig aan de waterkant, het behandelen van een gedeelte uit het werkboek, het leren van een grote oefenhaak aan een dik nylon draad met zowel een oogje als met een bledje. Aansluitend doen we dit nogmaals maar dan met materiaal dat we gebruiken bij het maken van een tuigje om te oefenen, en als laatste de visherkenning. Deze avond de blank- en de ruisvoorn waarbij buiten de kenmerken van de vis ook de wordt verteld waar moeten we ze zoeken in het water, wat eten ze, wanneer paaien ze, hoeveel eitjes kunnen ze leggen en wanneer doen ze dit enz. Onze ervaring is dat de kinderen dit reuze interessant vinden en muisstil zijn bij de uitleg.

 

De tweede avond: 9 maart 2011.

Op deze avond wordt opnieuw een stuk theorie behandeld. Nu gaan we dieper in op de vele keuzes die er zijn m.b.t. de aanschaf van bijvoorbeeld de hengel, dobbers, lijn, lood, haakjes. Wat wij nodig hebben als beginnend visser en wat verstandig is om mee te beginnen. En natuurlijk niet te vergeten het onderhoud van de materialen.

Op deze avond laten we ze onder begeleiding een voorntuigje maken waar we op 3 kinderen een vrijwilliger bij zetten om ze te ondersteunen waar nodig is. Als het tuigje gereed is, is deze keurig uitgelood en zit deze netjes op het tuigenplankje. Op deze avond hebben veel kinderen toch wel hun tijd nodig om voor het eerst zelf een tuigje te maken waar ze zo mee aan de waterkant kunnen gaan zitten. Verder behandelen we ook deze avond een stuk uit het cursusboek en hebben we weer de visherkenning: deze keer de brasem en de kolblei.

 

 

De derde avond: 16 maart 2011.

We beginnen met een stuk theorie. Hier worden o.a. de aassoorten behandeld, de soorten hengels insteek, oversteek, de telescoophengel en met de voor- en nadelen. Wat mag er niet ontbreken in je viskoffertje, waaraan moet een leefnet en pannet voldoen. De gedragsregels aan de waterkant hoe ze zich behoren te gedragen, zoals bijvoorbeeld de stek netjes en onbeschadigd achterlaten.

 

 

Deze avond maken we een brasem tuigje. De visherkenning: baars en paling. Laatstgenoemde doen we bewust, om buiten alle informatie die we ook bij de voorgaande soorten vis hebben behandeld, de problematiek van de paling door te geven, alsmede het vangstverbod.

 

De vierde en laatste theorie avond: 23 maart 2011
De laatste avond zijn de kinderen zoals voorgaande jaren rumoerig en beginnen ze behoorlijk vrij te worden. Deze avond bestaat uit het laatste stuk theorie uit het cursusboek, hebben we een BOA op bezoek die de kinderen haarfijn uitlegt welke papieren we volgens de wet nodig hebben aan de waterkant, de minimummaten van de vissoorten, gesloten tijden (Aas en Vis), en waar het werk van een Boa verder uit bestaat.

Het optuigen van een hengel zoals het hoort. Voor de laatste visherkenning: snoek en karper. Karper wordt toegelicht door een jeugdlid dat al 8 jaar bij de vereniging rondloopt en inmiddels al zijn sporen heeft verdiend met het karpervissen. De jeugd is hier altijd enthousiast over, met name de verhalen over de vangsten en de daarbij behorende fotoís.

 

De examendag: zaterdag 26 maart 2011.

Deze dag bestaat uit het maken van het theorie examen (waar we ook de aanwezige ouders er een van laten maken). We maken gezamenlijk nog een lokvoer en geven uitleg over oa. het nut van het zeven. Dit lokvoer gaat mee naar de waterkant waar het praktijkexamen wordt afgenomen.

We hebben wederom gekozen voor de vissershaven te Harderwijk. De hengels liggen allemaal al klaar, de kinderen hoeven alleen nog uit te peilen en vissen maar.

 

 

Dit praktijk examen was dit jaar een groot succes aangezien alle kinderen (al stonden ze soms strak tegen elkaar aan) volop vis wisten te vangen. Sommigen hadden ruim 40 visjes in amper 1,5 uur. De vangsten bestonden uit blankvoorn, winde, baars, kleine brasem, kolbei, een enkele alver en zelfs een paar kleine snoekbaarsjes.

Na afloop zijn alle kinderen teruggegaan naar het verenigingsgebouw. Hier werden de diplomaís uitgereikt, net als de prijs voor het jeugdlid dat het beste werkstuk had gemaakt. En we hebben alle jeugdleden op kosten van de vereniging een VBL gegeven, zodat ze dit jaar met jeugdVISpas aan de waterkant kunnen zitten.

 

Aansluitend hebben we nog traditiegetrouw een groepsfoto gemaakt:

 


VERENIGINGSKAMPIOENEN JEUGD

Kampioen Jeugdcompetitie B-Jeugd 2011
   naam Punten
1  Ruben van de Berg 439
2  Gert Wouters 421
3  Jan Willem Mouw 366

 

Winterkampioen Jeugd 2011
   naam Gewicht
1  Alwin Mostert 6.918
2  Gert Wouters 6.402
3  Ruben van de Berg 6.071

 


SPORTIVITEITPRIJS

 

De winnaar van 2011 is:

 

B- jeugd: Jan Willem Mouw

 

Toont het winnen van viswedstrijden en het verenigingskampioenschap dat de hengeltechniek wordt beheerst, sportiviteit toont dat de hengelaar over een juiste mentaliteit en houding beschikt die heel belangrijk is voor onze hengelsport.

Jan Willem kreeg een mooie beker en een fraaie oorkonde.

 

Zijn naam komt nu ook op het erebord van winnaars van deze belangrijke prijs dat in ons verenigingsgebouw hangt.

 

"Puntgave prestatie en van harte gefeliciteerd!"

 

Natuurlijk zijn al onze jeugdvissers erg sportieve vissers, maar dit jaar stak Boris er net nog een beetje bovenuit. Iemand zei dat het misschien wel kwam door de stekelhaartjes op zijn hoofd.

 


18e HARDERWIJKER OPEN

 

 

 Max Klaassen was de beste vissers bij de B-jeugd van HSV "De Snoek" tijdens de Harderwijker Open.

 

 Hij heeft hiermee de "DIK ENKLAAR BOKAAL" gewonnen.

 

 Voor resultaten hier.


NK JEUGD

Twee junioren, SANDER en RUBEN van den BERG, van Hsv De Snoek nemen deel aan NK zoetwatervissen.

Op 10 september werd het NK Zoetwatervissen gehouden, van HSV de Snoek deden twee junioren mee te weten Sander en Ruben van den Berg.

Voor het eerst werd dit jaar in drie categorieŽn gevist te weten categorie A, B en C.

Sander van den Berg kwam uit in categorie A en Ruben van den Berg kwam uit in categorie C. gemiddeld bestond een categorie uit ongeveer 35 jeugd leden.

Deze keer werd er gevist in de Hoge Vaart bij Zeewolde lang de Baardmeesweg. Het was deze dag mooi weer maar er werd weinig vis gevangen.

In de hele A categorie waar Sander in viste waren maar een paar visjes te verdelen voor Sander pakte dit niet goed uit.

Ook in de B categorie werd niet veel gevangen, in de C categorie ging het iets beter, wat voorns en een enkele brasem werd er gevangen.

In categorie C waren twee vakken F en E, Ruben viste in vak F en werd eerste in zijn vak met drie voorns, hetgeen inhield dat hij tweede werd in de C categorie op het NK, een geweldige prestatie. Hij kreeg een medaille plus een mooi Delfts blauw bord.

Jammer dat er deze dag zo weinig werd gevangen al met al hebben we een mooie dag gehad.

Het was ontzettend leuk dat er iemand van Hsv "De Snoek" op het podium stond.

 

Fam. van den Berg van harte gefeliciteerd.

 

Een vertegenwoordiging van Hsv De Snoeke heeft een poosje zitten kijken naar de verrichtingen van Ruben van de Berg, opvallend was dat het een jongen is met kwaliteiten, door zijn jonge leeftijd kan er natuurlijk nog wel wat worden bijgeschaafd voor de wedstrijdvisserij, maar het is een jongen met potentie, geconcentreerd, fanatiek, de spullen welke hij nodig heeft staan allemaal binnen handbereik enz. Dat hij talent heeft is duidelijk. Op zijn jonge leeftijd is hij al 2 x federatiekampioen geweest, en op zaterdag 10 september werd hij vakwinnaar en 2e in het eindklassement. Van harte gefeliciteerd namens Hsv De Snoek.

 

Ruben van den Berg in actie. De weging.

De prijswinnaars.

 

Uitslag NK-Zoetwatervissen Junioren, Hoge Vaart, Zeewolde op 10 september 2011 op deze button.


REISJE NAAR GENT EN FEESTAVOND

 

Dit jaar is het reisje van de jeugd naar Gent gegaan er werd daar gevist in de Linge nabij het kasteel Doornenburg.

De vangsten waren redelijk, er werd veel Grondel, Voorn en Baars gevangen.

De feestavond is ook in Gent gehouden en we zien weer uit naar de volgende keer.