JEUGDPAGINA 2005

Klik op een onderwerp of scroll door de pagina.

 Overzicht jeugd viswedstrijden

 De vistrip  Super kroeskarper

 Viscursus en examen voor de jeugd

 12e Harderwijker open

 
 Verenigingskampioen jeugd  Federatie selectiewedstrijd  
 Sportiviteitprijs  NK jeugd  

OVERZICHT JEUGD VISWEDSTRIJDEN

Door te klikken op de onderstaande symbool kom je bij de wedstrijd uitslagen van de jeugd 2005 terecht.

 


VISCURSUS EN EXAMEN VOOR DE JEUGD

 

VISDIPLOMA VOORJEUGDIGE SPORTVISSERS.

Onlangs is een nieuwe lichting jonge sponsvissers geslaagd voor het hengelsportexamen. Dat examen werd gehouden na vier leuke lessen die gehouden werden in het clubhuis. Het examen bestond uit het maken van een aantal huiswerk opdrachten en een schriftelijke en praktische toets.

De deelnemers ontvingen het basisdiploma spuitvissen uit handen van hun sportvisserijdocent en voorzitter Dik inklaar. Dit gebeurde ter afsluiting van de viscursus die gedurende de maand maart is verzorgd. Sinds 1989 organiseert de Jeugdcommissie van De Snoek, naast vele andere Jeugdactiviteiten, jaarlijks een viscursus voor de jeugd.

De jeugdleiders Geruit Timmer, Jan Rondhuis, Jan klopman en Ronald Stegenga hebben hun beste beentje voorgezet daarbij prima geholpen door Joris Segeren en Dirk van Wijk. Gezamenlijk hebben ze de jongelui heel veel geleerd en hen vooral laten zien dat vissen hartstikke leuk is.

Met veel enthousiasme hebben de kinderen van alles geleerd over snoertjes maken, uitloden, bereiden van lokaas, optuigen van de hengel en uitpeilen. Visherkenning, visbehandeling en het omgaan met natuur en milieu namen tijdens de lessen een belangrijke plaats in.

Aan de hand van huiswerkopdracht en met behulp van twee fraaie cursusboeken zijn de jongelui in aanraking gekomen met de vele aspecten waar de sponsvisserij zich mee bezig houdt zoals: Visbehandeling, visherkenning en leefomgeving van de vis. Spelenderwijs zochten de kinderen antwoord op vragen als: ''Hoe behouden we gezond water- en waterleven'' en ''Hoe moet de sponsvisser zich in de natuur gedragen''.

De laatste les en examen werden gehouden aan de Sypel, waarbij al het geleerde in de praktijk is gebracht. De gemaakte vistuigjes en de cursusboeken mochten de gediplomeerde jeugdvissers houden. Elke jonge deelnemer die nog geen jeugdig bij De Snoek was kreeg bovendien ook nog het lidmaatschap en de visvergunning 2005 cadeau!

Nu de jonge sportvissers hun vergunning hebben ging controleur Jan Klopman gelijk even kijken of alles in orde was. Foto volgende pagina. Bij Sjoerd Uiterwijk (links) en Sander van Remmender (rechts) was alles uiteraard tip top voor elkaar!

 

 

   

   

   
PRIJS VOOR WERKSTUK OVER SPORTVISSEN

Prijs voor Tom Roelofzen

 

Tijdens de gehouden viscursus 2005 is door de cursisten ook gewerkt aan een zogenaamde huiswerkopdracht.

Door de jongelui zijn werkstukken gemaakt waarbij uit twee thema's kon worden gekozen. “Watervervuiling en wat kan ik daartegen doen” of "Wat is een goede visstek". De werkstukken zijn de afgelopen 3 weken in het verenigingsgebouw tentoongesteld. Het allermooiste werkstuk is gemaakt door Tom Roelofzen die daarvoor een mooie vishengel, beschikbaar gesteld door Faunaland Berben Harderwijk, cadeau kreeg. Sander van Remmender en Sjoerd Uiterwijk vielen met hun werkstukken ook in de prijzen.

"Jongens van harte gefeliciteerd".

Tom Roelofzen noemde zijn werkstuk: Een goede visstek is goud waard!

Tom kreeg van voorzitter D. Enklaar een mooie vaste hengel als prijs aangereikt.

 

Lees meer of hier.

 


VERENIGINGSKAMPIOENEN JEUGD

Kampioen Jeugdcompetitie B-Jeugd 2005
   naam Punten
1  Sietse de Vos 438
2  Gerald Riezebos 434
3  Sander van den Berg 431

 

 

 

v.l.n.r. Sander van den Berg, Boris van Wijk, Gerald Riezebos en Björn Stegenga.

 

 

FEESTAVOND JEUGD 2005.

De afdeling jeugd heeft plusminus 230 leden.

Jammer is wel, dat op onze goed verzorgde feestavond waar de jeugdcommissie zoveel werk aan heeft besteed, er zo weinig jeugdleden zijn gekomen. Maar toch hebben wij er voor gezorgd dat het een hele leuke en gezellige avond is geworden.

Op deze avond hebben wij veel Bingo gedraaid. Wij hadden namelijk zoveel prijzen en wilden dit allemaal aan de jeugdleden geven. De ereprijzen van de competitie zijn ook ditmaal weer uitgereikt.

De 3e prijs is gewonnen door Sander van den Berg (foto) en de 2e prijs was voor Gerald Riezebos.

Kampioen werd Sietse de Vos, maar helaas was Sietse niet aanwezig. Hij was ziek. (jammer!!!) Daarna werden de Standaartjes uitgereikt en de spaarpot die de Jeugd bij elkaar hebben gevist. Ook werden de jongens die met het sponsenvisser mee hebben gedaan met veel gejuich gehuldigd.

Vervolgens werd door de Voorzitter van De Snoek, Dik Enklaar de beker en oorkonde uitgereikt voor de Sportiviteitprijs. Deze prijs ging naar Boris van Wijk.

Al met al was het een heel gezellige avond.

Aan het eind van de avond werden de jeugdleiders, de voorzitter en Evert Vrijhof, die de kantine verzorgde, heel hartelijk bedankt voor alle werkzaamheden die ze hebben gedaan voor de jeugd. Ze kregen een bos bloemen mee naar huis voor de echtgenoten die alle dagen als er wat te doen is bij de jeugd, hun mannen laten gaan en achter hen staan.

Deze bossen bloemen zijn gesponsord door: Cape Dien Bloembinders, Smeepoortstraat Harderwijk.

Het visjaar 2005 is al weer voorbij. En ik hoop dat er in 2006 nog veel meer kinderen komen vissen, zodat er aan het eind van het jaar 2006 bij de volgende feestavond de zaal van HSV De Snoek uitpuilt van de hoge opkomst.

Daarom vraag ik aan alle jeugdleden: kom bij ons vissen, het is heel gezellig bij de club.

Hartelijke groeten van Jeugdvoorzitter

Gerrit Timmer

 

 


SPORTIVITEITPRIJS

 

De winnaar van 2005 is:

 

B- jeugd: Boris van Wijk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Toont het winnen van viswedstrijden en het verenigingskampioenschap dat de hengeltechniek wordt beheerst, sportiviteit toont dat de hengelaar over een juiste mentaliteit en houding beschikt die heel belangrijk is voor onze hengelsport.

Deze belangrijke prijs is op 25 november door de voorzitter Dik Enklaar uitgereikt aan Boris van Wijk.

 

Boris kreeg een mooie beker en een fraaie oorkonde.

 

Zijn naam komt nu ook op het erebord van winnaars van deze belangrijke prijs dat in ons verenigingsgebouw hangt.

 

"Boris, puntgave prestatie en van harte gefeliciteerd!"

 

Natuurlijk zijn al onze jeugdvissers erg sportieve vissers, maar dit jaar stak Boris er net nog een beetje bovenuit. Iemand zei dat het misschien wel kwam door de stekelhaartjes op zijn hoofd.


DE VISTRIP

JEUGD GING OP VISTRIP.

Zaterdag 21 mei was de grote dag. Met ruim 20 kinderen en een aantal begeleiders in de bus naar Emmeloord. Daar waren we te gast in het viswater van HSV 't Poldervoorntje. Na de ontvangst werd rap gestart met een kleine wedstrijd. Na twee uur had iedereen vis gevangen variërend van 40 gram tot wel 2100 gram.

 

Het meest werd er voorn en baars gevangen. Twee jongens vingen elk een brasem van 41 centimeter. Er werden zelfs maar liefst drie zeelten gevangen van 43, 44 en 48 centimeter. In totaal is er in twee uur tijd ruim 12 ½ kilo vis gevangen.

Geen wonder dat de kinderen het een goede visstek vonden en erg enthousiast waren. Vooral toen door Björn Stegenga de eerste zeelt werd gevangen, dit was gelijk ook de grootste van 48 cm, wilde iedereen zo'n zeelt vangen. Na de lunch in het clubhuis van 't Poldervoorntje stonden de jongens te popelen om weer te vissen; nu iedereen op jacht naar dikke zeelt. Er werd zelfs mais gekocht bij de plaatselijke supermarkt in de hoop dat er nog grotere vissen te vangen waren.

 

Er werd ook nog een poosje lekker gespeeld, we gingen voetballen met de ballen van Jan. Grote lol allemaal want wat dit allemaal betekent weten alleen degene die erbij wazen! Na dit alles zijn we lekker pannenkoeken gaan eten op een pannenkoekenboot. Die lekkernijen waren zo groot als pizza's. Op de terugweg in de bus werd er nog heel veel nagepraat over deze fijne dag. Er wazen ook een paar ereprijzen: Een beker voor de grootste vis ging naar Björn Stegenga voor zijn zeelt van 48 centimeter. Een beker voor het meeste gewicht ging naar Bert van den Bosch.

 

De poedelprijs voor de meeste pech ging naar Tom Roelofszen, hij had een gat in zijn leefnet! Trouwens is dat nou pech of gewoon een beetje do...?

 

     

 

 

 

Toen we weer thuis waren zeiden sommige jongens dat deze dag leuker was dan een schoolmeisje.

Jeugdleider Ronald Stegenga


12e HARDERWIJKER OPEN

PUIKE VANGST 12e HARDERWIJKER OPEN.

Maikel van de Velde uit Apeldoorn, Remco de Koster uit Kedichem en Marco Verlee uit Gorinchem zijn zaterdag 20 augustus, elk in hun leeftijdscategorie, de winnaars geworden van de De Harderwijker Open. Een nationale sportvisklassieker die jaarlijks door onze vereniging voor de jeugd wordt georganiseerd. Dat de jeugdige deelnemers vreselijk goed hun best hebben gedaan blijkt wel uit de puike vangst. Jammer was wel dat onze eigen jeugdleden het wat lieten afweten.

Uit heel Nederland waren ze weer gekomen, Nieuwkoop, Stevensbeek, Apeldoorn, Brakel, Sprang Capelle, Maasbree, Barneveld, Raalte en Bunschoten en (hoewel te weinig!) uit Ermelo, Harderwijk en Hierden. Langs de oevers van het Veluwemeer gingen de jongelui, verdeeld in drie leeftijdsgroepen, de onderlinge strijd aan die vier uur zou duren. Het weer was erg goed en de wind stond precies goed en veroorzaakte een plezierige golfslag in de richting van de oever. Dat zorgde voor extra zuurstof en voedsel aan de kant waar de jeugdvissers hadden plaatsgenomen. Al kort na aanvang bood het parkoers een aanblik van ouders en begeleiders die van de zon genoten en uiteraard van geconcentreerd handelend jong wedstrijdtalent die al snel na het begin van de wedstrijd de eerste vissen wisten te vangen. Bij elkaar werd maar liefst ruim 118 kilo aan voorn en brasem gevangen, die na de wedstrijd uiteraard weer zijn losgelaten in het Veluwemeer.

Voor resultaten hier.


FEDERATIE SELECTIEWEDSTRIJDEN

JEUGDVISSERS NAAR NEDERLANDS KAMPIOENSCHAP.

Deze selectiewedstrijd voor het Nederlandse Kampioenschap jeugdvissen geldt tevens als regionaal kampioenschap en werd georganiseerd door Hengelsportfederatie Randmeren. Gevist werd op een parkoers langs een grote vijver in Veenendaal. Vijftig jeugdige sportvissers afkomstig uit o.m. Barneveld, Ede, Ermelo, Harderwijk, Veenendaal en Zeewolde konden laten zien of ze afvaardiging naar de Nationale kampioenschappen waard waren. Goed voorbereid, met veel enthousiasme en door de jeugdleiders begeleid, leverden de 13 deelnemende jeugdleden van de Snoek een puike prestatie.

 

Onze jeugdvissers zijn er opnieuw in geslaagd om bij de regionale selectiewedstrijd voor het Nederlandse kampioenschap jeugdvissen goed te scoren.

 

In de A categorie (14 t/m 17 jaar) deden mee:

Bert van de Bosch, GertJan van de Berg, Johan Beelen, Albert Riezebos, Robert Olofsen en Rick van Middendorp.

Hierbij wist Albert Riezebos de gouden medaille te winnen en Bert van de Bosch en GertJan van de Berg in de top tien te eindigen.

 

In de B categorie (10 t/m 13 jaar) deden mee:

René Jacobs, Ramon Stegenga, Boré Rondhuis, Sander van den Berg, Boris van Wijk, Gerald Riezebos en Anne van de Heijden.

Hierbij  behaalde René Jacobs de 5e plaats.

 

Maar liefst 4 van hen mogen meedoen aan het Nederlandse Kampioenschap jeugdvissen, dat op 3 september in Noord Holland wordt gehouden. Zij zullen zich dan mogen meten met de tweehonderd beste jeugdvissers van Nederland die vanuit de diverse regio’s afgevaardigd worden.

 

Sinds 1989 zijn Harderwijker jeugdvissers elk jaar bij de Nationale eindstrijd, waar diverse klasseringen bij de top tien en ook zilver en brons zijn gehaald, present. We zijn ook weer hartstikke trots op deze dertien kanjers die onze vereniging erg goed hebben vertegenwoordigt. Allemaal dus gefeliciteerd!

 

Foto: Albert Riezebos Federatiekampioen 2005 bij de A jeugd.


NK JEUGD

MEEDOEN MET NK JEUGD IS NIET NIKS.

Vol goede moed vertrokken wij 6 september naar Assendelft om te gaan strijden voor een plekje in de top 10 jeugd van Nederland, helaas is het geen van ons gelukt om een plekje te bemachtigen, misschien in 2006?

6 September tijdens het Nederlands Kampioenschap jeugdvissen waren er weer een viertal jeugdleden van de Snoek, Bert van de Bosch, Gert-Jan van de Berg, René Jacobs en Albert Riezebos, te zien aan het mooie Noord Hollandskanaal, bij Assendelft.

De weken voor het NK hebben we alvast een paar keer het water verkend. Tijdens de trainingen hebben we goed gevangen, met name bliek wisten we aan de kant te krijgen, en zo af en toe een mooie brasem, een dagje vissen moet garant staan voor een kilo of 6-10 vis! Tijdens het NK was het toch heel wat anders dan tijdens de trainingen, wat we ook wel wisten van te voren.

De meeste vakken zijn gewonnen rond de 2 kilo, maar zelfs daar konden wij echt niet aan tippen, misschien volgend jaar?

Het was absoluut leuk om mee te doen aan het NK, en dat is natuurlijk ook niet niks, de belangrijkste wedstrijd in Nederland voor de jeugd, en wij waren er weer bij! De wedstrijd was erg moeilijk, maar ondanks dat hebben we een mooie dag gehad, aan een mooi water, en met erg lekker weer.

In 2006 zijn we zeker van plan om weer deel te nemen aan het Nederlands Kampioenschap, en dat zijn meer sportvissers van plan vermoed ik zo. De sportvissers die mee gaan doen met de selectie wedstrijd, wil ik dan absoluut aanbevelen om voor de selectie wedstrijd te gaan oefenen!

Bij deze wil ik een oproep doen aan sportvissers (wedstrijdvissers) van de Snoek die vooraf mee willen om te gaan oefenen voor de selectie wedstrijd, en zeker voor het Nederlands Kampioenschap! En de sponsors voor het NK 2006 mogen zich al aanmelden.

Albert Riezebos


SUPER KROESKAPER

Dinsdagmiddag 4 januari 2005. Ik was aan het snoeken met mijn vader en mijn neef. De zon scheen en het wilde niet al te best lukken met de vangst. Zelfs niet na regelmatig verkast te zijn en talloze verschillende pluggen geprobeerd te hebben.

Na enkele uren waren we bij de stadsgracht van Elburg beland. Mijn vader had hier zijn zelfgebouwde dubbelspinner aan de werphengel gedaan. Bij zijn 3e worp had hij de eerste snoek van de dag te pakken. Verdere vangsten bleven echter uit. Ik had geen zin meer in het snoeken. Eigenlijk ben ik een karper freak, dus bouwde ik de boel om en zette een schuifloodje en een dobber op de lijn. Intussen werd ik wel voor gek versleten door mijn vader en mijn neef. “Je vangt toch niets” zei mijn vader lachend. “Nou als je het niet probeert dan vang je zeker niks” zei ik tegen hen. Na ongeveer een half uur riep mijn vader dat we moesten opbreken. Omdat het al wat donker werd moesten we naar huis.

Net op het moment dat ik de hengel wilde oppakken begon de dobber te dansen, kwam een stukje omhoog en zakte weer terug. Zeker een brasem die aan het broodstukje sabbelde dacht ik nog.

“Opruimen” riep mijn vader nog een keer en net op dat moment verdween mijn dobber langzaam onder water. Een paar seconden later sloeg ik aan. Het leek even of ik ergens vast zat maar meteen nam de vis een spurt en omdat ik de slip van de molen niet goed had afgesteld, die stond veel te los, zat de vis al gauw aan de andere kant van de vijver. Na een dril van ruim 5 minuten had ik hem op de kant. “Leuke brasem joh” riep mijn neef tegen me, “niks brasems” riep ik terug, “het is een kroeskarper en niet zo'n kleintje ook!” Mijn vader en neef waren er snel bij om te kijken en gauw werden er een paar foto's gemaakt. Ik zag aan mijn vader en neef wel dat ze stik jaloers waren op mijn mooie vangst. We hebben hem gemeten op 48 centimeter en we schatten hem wel zeker meet dan 2½ kilo. Toen heb ik hem netjes teruggezet in de gracht en achteraf heb ik wel spijt dat ik geen meetlint heb mee gefotografeerd. Misschien is het wel een recordvis? Maar ja, wie verwacht er nou een kroeskarper in januari te vangen.

Ik ben er wel trots op dat ik hem heb gevangen want mijn vader en m'n neef moeten hun eerste kroeskarper nog vangen.

Groetjes van Boris van Wijk (11 jaar).