JEUGDPAGINA 2003

Klik op een onderwerp of scroll door de pagina.

 Overzicht jeugdviswedstrijden

 Sportiviteitprijs  NK Jeugdvissen

 Viscursus en examen jeugd

 10e Harderwijker open

 Sponsorvissen
 Verenigingskampioen jeugd  Selectiewedstrijd jeugd Federatie Randmeren  Diefstal van visspullen

OVERZICHT JEUGD VISWEDSTRIJDEN

Door te klikken op de onderstaande symbool kom je bij de wedstrijd uitslagen van de jeugd 2003 terecht.

 


VISCURSUS EN EXAMEN JEUGD

 

Zoals elk jaar organiseert De Snoek voor beginnende jeugdvissers, die nog geen sportvis-diploma hebben, in maart elk jaar en VISCURSUS. Op die cursus leer je het nodige over biologie van de vis, waar en hoe leeft de vis, hoe is vis te vangen en welke spulletjes kunnen daar het best bij gebruikt worden.

Je leert om zelfstandig haakjes te monteren en het op de juiste wijze maken van tuigjes. Je zult ontdekken dat er veel te beleven is als sportvisser in de natuur en samen maken we er een spannende ontdekkingsreis van.

In de afgelopen jaren hebben al honderden kinderen onze viscursus gevolgd en die hebben daar geen spijt van.

 

WEER 14 GEDIPLOMEERDE JEUGDLEDEN ERBIJ.

Op zaterdag 29 maart hebben de 14 jeugdige deelnemers aan de viscursus na 4 wek en les volgen en huiswerk maken, met succes het felbegeerde visdiploma gehaald.

De cursus begon met een kennismakingsavond voor de jeugd vergezeld door de ouder(s), waar verteld werd en werd toegelicht wat er verwacht kon worden van ons en wat wij van de jeugd verwachten.

Onder het genot van een ‘bakkie troost' werd iedereen uitgebreid op de hoogte gebracht van welke 'zware taak' de jeugd te wachten stond. Maar stoer als ze waren sloegen ze zich er alle 14 ruimschoots doorheen bij zowel het theorie als het praktijk examen.

Er werd door een paar deelnemers bij het theoriedeel zelfs een score behaald van 29 van de 30 punten en dat is uitzonderlijk goed. We hadden echter allemaal van deze kanjers en iedereen scoorde een ruime voldoende.

Zoals voorgaande jaren hadden we weer een opdracht in de lesstof; maak een werkstuk over de watervervuiling of andere problemen waar we mee te maken hebben als sportvissers. Voor het mooie werkstuk was ook weer een prachtige prijs te winnen die beschikbaar was gesteld door Faunaland Berben te Harderwijk. (Een prachtige hengel.) Jullie hadden het ons wel moeilijke gemaakt, er waren zoveel mooie werkstukken ingeleverd! Na rijp beraad met de overige leden van De Snoek is de keus gevallen op het prachtige werkstuk van Yordi Kamphorst, die dan ook trots met een prachtige hengel rijker naar huis ging.

Alle jeugdleiders zijn er trots op wat jullie tijdens het examen gepresteerd hebben en hopen jullie nog tijdens diverse activiteiten van onze vereniging tegen te komen.

Wij kunnen een cursus niet alleen verzorgen, er is ook nog hulp van onzer hulptroepen geweest, en langs deze weg wil ik Gerrit de Bruin, Joris Maas en Evert Vrijhof bedanken voor de geboden hulp waar we dankbaar gebruik van hebben gemaakt. We hopen volgend jaar weer een beroep op jullie temogen doen.

 

             

 Jan Rondhuis legt uit.                                     Bennie Beelen helpt de kinderen.
 
De jeugdleiders hebben er samen met de kinderen weer een heel leuk feest van gemaakt. Jan Rondhuis en Bennie Beelen als bingomasters en Gerrit Timmer als ceremoniemeester. Voorzitter Dik Enklaar viel de eer te beurt om de prijzen aan de kampioenen uit te reiken.
Hartstikke leuk en we hopen alle kinderen volgend jaar weer terug te zien als ze meedoen aan ons leuke jeugdprogramma.

VERENIGINGSKAMPIOEN JEUGD

Kampioen Jeugdcompetitie A-Jeugd 2003
   naam Punten  
1  Richard de Ruiter 440
2  Wilfred van de Brink 437  
3  Johan Beelen 393  

 

Kampioen Jeugdcompetitie B-Jeugd 2003
   naam Punten
1  Bert van den Bosch 448
2  Gerald Riezebos 428
3  Sietse de Vos 376

Grootste vis:
A- jeugd is 56 cm, gevangen door: Richard de Ruiter
B- jeugd is 36 cm, gevangen door: Tom ter Maten

FEESTAVOND JEUGD.

De jeugdleiders hebben er samen met de kinderen weer een heel leuk feest van gemaakt. Jan Rondhuis en Bennie Beelen als bingomasters en Gerrit Timmer als ceremoniemeester. Voorzitter Dik Enklaar viel de eer te beurt om de prijzen aan de kampioenen uit te reiken.

Hartstikke leuk en we hopen alle kinderen volgend jaar weer terug te zien als ze meedoen aan ons leuke jeugdprogramma.

 


SPORTIVITEITPRIJS

 

 

De winnaars van 2003 zijn:

 

A- jeugd: Rick van Middendorp

 

B- jeugd: Bert van den Bosch

 

 

Toont het winnen van viswedstrijden en het verenigingskampioenschap dat de hengeltechniek wordt beheerst, sportiviteit toont dat de hengelaar over een juiste mentaliteit en houding beschikt die heel belangrijk is voor onze hengelsport.

 

Beide jeugdvissers kregen een mooie beker en een fraaie oorkonde. Hun naam staat nu ook op het erebord van winnaars van deze belangrijke prijs dat in ons verenigingsgebouw hangt.

Jongens puntgaaf en van harte gefeliciteerd.

 

 

Rick van Middendorp (li) en Bert van den Bosch (re)


10e HARDERWIJKER OPEN

"HARDERWIJKER OPEN"; DIE MOET JE GEVIST HEBBEN!

De "Harderwijker Open", onze jaarlijkse nationale viswedstrijd voor jongeren, die moet je gewoon gevist hebben. Dat vond een van de zeventig deelnemers die deze viswedstrijd naast het Nederlands Kampioenschap voor de jeugd de belangrijkste wedstrijd van het jaar noemde. Eric van Otterloo uit Harderwijk, Erik Klop uit Spang Capelle en Maikel Vos uit Slagharen zijn, ieder in hun leeftijdscategorie, de grote winnaars geworden van onze 10e "Harderwijker Open".

Uit heel Nederland waren ze afkomstig. Laat ik eens een paar plaatsen noemen, Raalte, Stevensbeek, Jorwerd, Hellevoetsluis, Almelo, Abcoude, Wijnjewoude en St.Anthonis en uiteraard Harderwijk, Hierden en Ermelo.

Langs de oevers van het Veluwemeer bij Harderwijk, moesten de jonge sportvissers verdeeld in drie leeftijdsgroepen, in een vier uur durende wedstrijd hun kunnen vertonen. Het weer was erg goed, maar helaas was de wind uit het Noorden niet wat we op het parkoers graag zien. Een zuiden of zuidwestenwind is veel beter, want wind die naar de oever waait zorgt voor extra zuurstof in het water en dat leidt meestal tot goede visvangsten. Bij de start van de wedstrijd bood het parkoers een vrolijke aanblik. Daarvoor zorgde de geplaatste vlaggenstokken met de vlaggen van sponsors en de tientallen ouders en begeleiders die van de zon genoten en uiteraard de hengelende jongens en meisjes. De vis liet niet lang op zich wachten al gauw werden er mooie blankvoorns gevangen. Uiteindelijk werd ruim 85 kilo witvis gevangen, al die vissen zijn direct na de wedstrijd weer losgelaten in het Veluwemeer.

Maikel Vos, bij de deelnemers tot 14 jaar, kiest voor het vissen op een afstand van ongeveer dertig meter met een feederhengel. Het duurt niet lang voordat de eerste vis zich door hem laat verschalken. Maikel vangt al gauw hierna nog meer vissen die later voldoende blijken voor de winst in zijn leeftijdsgroep.

Erik Klop, bij de jeugd tot 18 jaar, past dezelfde techniek toe. Wij kennen Erik als een trouwe deelnemer en weten al zeker dat hij weer mee doet voor een topklassering. Hij vist geconcentreerd en weet het goud in zijn groep te winnen. Zijn vader stond zich verschrikkelijk op te winden over het associale gedrag van een boot met waterskier, maar zelf dat leidde Erik niet af. Met zijn Pa is trouwens alles weer goed gekomen.

Eric van Otterloo vist in de Open Klasse van 18 t/m 28 jarigen. Erik is super gemotiveerd, als jeugdlid is de overwinning enkele malen net aan zijn neus voorbij gegaan. Dit jaar is er vanwege het lustrum een klassement voor jongeren en daar heeft hij zijn zinnen opgezet. Hij vist met een feederhengel op zo'n zestig tot zeventig meter uit de oever. Door in een vast ritme steeds een klein korfje met lokvoer naar de visplek te werpen weet hij de vis op zijn stek te houden en ook te vangen. Erik let op de details maar dat kan ook niet anders. Hij heeft een goede leerschool gehad en een 4e plaats bij een Wereldkampioenschap (1996) is top. De felbegeerde hoofdprijs zal hem niet ontgaan.

Voor resultaten hier.


SELECTIEWEDSTRIJD JEUGD FEDERATIE RANDMEREN

TWEE KEER GOUD VOOR JEUGDVISSERS DE SNOEK.

Zaterdag 10 mei organiseerde de wedstrijdcommissie van de Federatie Randmeren het Federatiekampioenschap, tevens de selectiewedstrijd voor het NK jeugd. Ruim veertig jonge vissers deden mee. Voor de B-jeugd was een fraai parkoers uitgezet in de grachten van Zeewolde terwijl de A-jeugd zijn kunnen mocht vertonen langs de Hoge Vaart in het Flevoland waar op 6 september ook het NK jeugd wordt gehouden.

Bij de B-Jeugd wisten vrijwel alle deelnemers leuk vis te vangen, vooral blankvoorn en ruisvoorn, maar absoluut aan de top ging Bert van de Bosh van De Snoek met zijn vangst van bijna 2 kilo die hem uiteindelijk het kampioenschap B jeugd opleverde.

Bij de A-jeugd was het allemaal wat moeilijker. Hier moest goed rekening worden gehouden met de heersende omstandigheden, hoewel lekker zonnig stond er een stevige bries dwars over het kanaal gecombineerd met een fikse stroming.

Hier moest dus hard worden gewerkt voor een visje. Het gros moest het jammer genoeg zonder vangst stellen, zo niet de A-jeugd van De Snoek die technisch en tactisch zo goed mogelijk voorbereid aan de wedstrijd begonnen. Op de eerste plaats eindigde met een vangst van ruim 3 kilo Wouter Riezebos die daarmee dus kampioen werd. Het zilver ging naar GertJan van de Berg die bijna 2 kilo ving. Op de derde en bronzen plek wist Gerard Lodder van De Rietvoorn uit Veendendaal zich tussen het sportvissersgeweld uit Harderwiik te nestelen, want vierde werd ook een jeugdvisser van De Snoek, Albert Riezebos.

Sinds 1992 hebben we al heel wat regionale titels in de wacht gesleept maar het is voor het eerst dat in hetzelfde jaar beide leeftijdsgroepen werden gewonnen. Klasse! Het is trouwens zo bijzonder dat het op de voorpagina's van de websites Wedstrijdvissen.nl en Totalfishing stond. Natuurlijk zorgen de jeugdleiders er voor dat de namen van deze kampioenen ook op het erebord in het clubhuis worden vermeld.

Een geweldig succes voor onze vereniging die zoveel doet aan het jeugdwerk en al jarenlang onder het motto ‘Attent op Talent’ de toekomst van onze wedstrijdsport in de gaten houd.

Wij zijn hartstikke trots op onze jeugdvissers die het toch maar weer geflikt hebben. Dit jaar gaan het veertiende jaar op rij met junioren naar het Nederlands kampioenschap jeugdvissen!

We wonnen tijdens een NK al twee keer zilver en één keer brons, we haalden al eens een zevende en een vijfde plaats, het wordt dus wel tijd voor goud. Dus jongens, doe je best! En dan nog even een belangrijke tip voor deze NK-gangers. Om je goed voor te bereiden op het Nederlands Kampioenschap moet je veel oefenen met de vaste hengel! Vergeet de winkel-pikker of feeder maar een poosje. Des te meer ervaring bouw je op met de vaste hengel en des te beter voorbereid zul je op 6 september als. aan de start verschijnen. In totaal hebben zich zes jeugdleden geplaatst voor het NK jeugd dat op 6 september langs de Hoge Vaart aan de Baardmeesweg wordt gehouden. Namens de B-jeugd heeft Bert van de Bosch zich geplaatst. Namens de A-jeugd gaan Wouter Riezebos, GertJan an de Berg, Albert Riezebos, Wilfred van de Brink en Johan Beelen de kleuren van De Snoek hooghouden.

Wij wensen al deze kanjers veel succes.


NK JEUGDVISSEN

NEDERLANDS KAMPIOENSCHAP JEUGDVISSEN 6 SEPTEMBER 2003.

Met zes jeugdleden deden we mee aan het Nederlands Kampioenschap zoetwater hengelen voor de jeugd.

Onze Jeugdselectie bestaande uit Bert van de Bosch, Wouter Riezebos, GertJan van de Berg, Albert Riezebos, Wilfred van de Brink en Johan Beelen, heeft begeleid door Dik Enklaar en Bennie Beelen een trainingsstage gevolgd. Dit doen we al jaren om ervoor te zorgen dat onze jeugd-kanjers zo goed mogelijk voorbereid aan het NK kunnen meedoen. Tijdens het oefenen waren afwisselend soms ook enkele wedstrijdvissers aanwezig.

Bedankt Henk Lokhorst en Eric van Otterloo. Over de trainingsresultaten van de zes geselecteerden dit jaar ben ik niet ontevreden en ik meen dat er bij zijn die zeker kansen hebben. Harderwijker jeugdvissers zijn, zonder onderbreking, sinds 1990 bij de Nationale eindstrijd vertegenwoordigd en dat is best bijzonder. Niet veel hsv'n kunnen ons dit nazeggen! Sinds 1990 zijn 9 regionale kampioenschapen gewonnen en werden 7 klasseringen bij de top tien van het Nederlands Kampioenschap gehaald. Bij de NK’s van 1992 en 1999 werd zilver gewonnen (Henrik van de Velde en Gerard uit den Bosch) en in 1993 brons (JanWillem van de Poppe). Twee keer werden jeugdvissers van De Snoek geselecteerd voor de Nationale NNVS jeugdploeg voor een Wereldkampioenschap. (Eric van Otterloo en Gerard uiteen Bosch) Het beste resultaat werd in 1996 in Portugal gescoord met een zilveren medaille voor de Nederlandse jeugdploeg, waarbij Eric van Otterloo de 4e van de wereld werd. In 2003 heeft Eric zich geplaatst voor het NK senioren dat op 30 augustus is gevist!


SPONSORVISSEN

Zaterdag 17 mei hebben de B- jeugdleden zich weer van hun beste kant laten zien door zich vol enthousiasme in te zetten voor het sponsorvissen. Helaas liet de A- jeugd verstek gaan en dus gaat alle lof naar onze categorie jongste vissers die zich weer voor 00% hebben ingezet.
Het sponsorvissen organiseren we om wat extra geld binnen te halen zodat er voor de jeugd soms wat georganiseerd kan worden wat we anders helemaal niet zouden kunnen betalen. Bovendien brengen we de sportvisserij zo extra onder de aandacht van ouders, grootouders, familie, vrienden en kennissen van onze jeugdleden want bij hen proberen ze een sponsorbedragje binnen te halen.
Dit maal hadden we gekozen als parcours de Vissershaven van Harderwijk. Jammer genoeg waren de vangsten, in tegenstelling tot de ontvangen berichten, erg teleurstellend, er werd helemaal niks gevangen. Nou is vissen gelukkig meer dan alleen maar het vangen van visjes want het was gezellig en de doelstelling werd gehaald want er is weer een leuk bedragje binnen gekomen voor het sponsorpotje voor de jeugd. Bij deze dus een compliment voor alle deelnemers die toch hun uiterste best hebben gedaan, en ondanks dat het dobbertje maar niet onder wilde gaan, toch geconcentreerd bleven vissen.
Als troost zijn een aantal prijzen verloot, waarbij het steknummer het lootje was, zodat toch niet iedereen met lege handen naar huis ging.
Hoeveel geld er totaal is opgehaald houden we nog even voor ons, net als wie het meeste sponsorgeld had verzameld, dat maken we bekend tijdens de feestavond in november.
Jongens en natuurlijk meisjes, hartelijk bedankt voor jullie inzet namens alle jeugdleiders.


DIEFSTAL VAN VISSPULLEN

JEUGDVISSER BESTOLEN.

Iedereen die verhoorde was met stomheid geslagen. Zoiets hou je toch niet voor mogelijk en het moet toch echt niet gekker worden.

Hartsverwarmend was vervolgens de wijze waarop door sportvrienden werd gereageerd. Hieronder het relaas van Albert Riezebos die dit allemaal overkwam.

Op zaterdag 28 juni 2003 werd de open koppelwedstrijd in de Lage vaart gevist. Tijdens deze wedstrijd is veel gevangen. De winnaar had 50 kilo vis. Het was een leuke wedstrijd, maar er zaten ook minder leuke dingen aan deze wedstrijd vast. Daar wil ik iets over schrijven.

Deze wedstrijd was voor mij wel leuk, maar na afloop van de wedstrijd werd dat een stuk minder.

Al mijn visspullen waren gestolen. Ik had ze aan de weg gezet. Mijn broer Bart zou ze even later meenemen (hij zat verderop), maar toen hij kwam kon hij ze niet vinden. Het was allemaal weg.

Jaren heb ik gespaard om mijn uitrusting compleet te krijgen. Nu was ik net zover.

Het is heel erg naar om zoiets mee te maken. Toen mijn broer het zei, geloofde ik het eerst niet, maar toen ik in de auto had gekeken, geloofde ik het wel. Het huilen stond me op dat moment nader dan het lachen.

Maar gelukkig zijn er ook sportieve mensen. Zoals het team van Raven die hun derde prijs, een feeder met molen en een 8 metervaste stok met topset, aan mij schonk. Dat doet je dan heel goed. Ook bij HSV De Snoek is men met de pet rondgegaan. Dat bracht een heel bedrag op! Ik heb ook veel dingen gekregen van sommige vissers en ook van Frans van Berben Hengelsport uit Harderwijk.

Het is mooi om ook dat mee te maken! Nu ik dit schrijf ben ik alweer een heel eind op weg om mijn spullen compleet te krijgen. Dat moet ook wel als ik 6 september de NK jeugd ga vissen. Ik hoop bij dat NK weer voldoende ‘ingevist’ te zijn.

Hierbij wil ik iedereen hartelijk bedanken die mij geholpen heeft met nieuwe spullen en met de pet!

Albert Riezebos