JEUGDPAGINA 2002

Klik op een onderwerp of scroll door de pagina.

 Overzicht jeugdviswedstrijden

 Sportiviteitprijs  NK Jeugdvissen

 Viscursus en examen jeugd

 9e Harderwijker open

 Mijn visverhaal
 Verenigingskampioen jeugd  Selectiewedstrijd jeugd Federatie Randmeren  Beet schoolviscompetitie

OVERZICHT JEUGD VISWEDSTRIJDEN

Door te klikken op de onderstaande symbool kom je bij de wedstrijd uitslagen van de jeugd 2002 terecht.

 


VISCURSUS EN EXAMEN JEUGD

 

 

De cursus zit er weer op, 4 woensdagavonden en een zaterdag zijn we weer in touw geweest om de jonge cursisten te leren vissen. En om ze te vertellen wat er allemaal nog meer bij komt kijken. Dat ze er wat van hebben opgestoken blijkt wel. Alle 13 deelnemers zijn na de praktijkdag met een diploma naar huis gegaan. Er waren 2 kinderen die 29 van de in totaal 30 theorievragen op een juiste manier hadden beantwoord. De anderen scoorden allemaal goed tot zeer goed. Dan mogen we toch wel zeggen grote klasse en allemaal gefeliciteerd. En we mogen toch wel verwachten dat jullie concurrentie komen bieden in de competitie aan de reeds langer wisselde jeugdleden? De start van de cursus is dit jaar iets anders verlopen dan de voorgaande jaren, we hebben dit jaar voor het eerst een kennismakingsavond georganiseerd waar de kinderen en hun ouders kennis konden maken met de jeugdleiders.

Tijdens deze kennismakingavond is er uit de doeken gedaan wat er allemaal op stapel stond, wat de kinderen van ons konden verwachten, maar ook wat wij van de kinderen en natuurlijk van de ouders verwachten.

We kijken terug op een leuke cursus. Er zijn weer hele mooie water / milieu werkstukken gemaakt. Een foto van het winterde werkstuk drukken we hierbij af.


VERENIGINGSKAMPIOEN JEUGD
Kampioen Jeugdcompetitie A-Jeugd 2002
   naam Punten
1  Michel Troost 447
2  Richard de Ruiter 444
3  Wouter Riezebos 442

 
Kampioen Jeugdcompetitie B-Jeugd 2002
   naam Punten
1  Wilfred van de Brink 394
2  AlbertJan Wouters 391
3  GertJan van de Berg 383

 Jeugdkampioenen 2002.

 achter v.l.n.r. Wouter, Michel en Richard.

 voor v.l.n.r. AlbertJan, Wilfred en GertJan.

 Proficiat allemaal.

 Grootste vis:
 A- jeugd is 54 cm, gevangen door: Michel Troost
 B- jeugd is 25 cm, gevangen door: GertJan van de Berg

 

Topper bij de junioren was zonder twijfel Michel Troost. Van de zes mee geviste wedstrijden pakt hij drie keef een eerste en drie keet een tweede plek. Met dus maar drie verliesposten, op de maximaal haalbaar 450, is hij afgetekend junioren kampioen geworden. Michel is ook Prinsvisser van 2002 en heeft de Harderwijker Open op zijn naam geschreven. We mogen dus best zeggen dat Michel een toegaat achter zich heeft. Ik hoop dat hij dit jaar meedoen met de selectiewedstrijd voor het NK. Dat kan nog bij de jeugd omdat de NVVS de leeftijden heeft aangepast aan het internationale wedstrijdreglement. Verder hoop ik dat Michel het wedstrijdvissen voortzet bij de wedstrijdcompetitie want ik ben er zeker van dat hij daar ook hoge ogen zal gooien.

Bij de pupillen werd de toon gezet door Wilfred van de Brink. Toen ik hem begeleidde voor het NK mocht ik al vaststellen dat Wilfred absoluut een talent is met een goede instelling, en wat erg belangrijk is, hij wil leren en pakt de tips en suggesties goed op. Van hem kunnen we in de toekomst nog veel horen.

AlbertJan Wouters is een prima ‘runner-up’ met twee winstpartijen op zijn naam. GertJan van de Berg kennen we nog van het voor hem prima seizoen 2001. Ik beschouw Gertjan nog steeds als een wedstrijdtalent die veel kan bereiken. Robert Olofsen had pech, want met twee 25punters en een wedstrijd gemist bleek een podiumplaats onbereikbaar. Volgend jaar beter. Bedenk allemaal goed dat er in de wedstrijdvisserij niks zomaar komt aanwaaien. Je moet er namelijk wel iets voor doen! Het is dan ook goed nieuws dat enkele wedstrijdvissers van De Snoek hebben gezegd dat ze in 2003 de jeugdvissers bijstaan op weg naar de federatiewedstrijd en, als die selectiewedstrijd succes oplevert, het NK jeugd op 6 september

Dik Enklaar


SPORTIVITEITPRIJS

 

 

De winnaars van 2002 zijn:

 

A- jeugd: Michel Troost

 

B- jeugd: AlbertJan Wouters

 

 

 

Toont het winnen van viswedstrijden en het verenigingskampioenschap dat de hengeltechniek wordt beheerst, sportiviteit toont dat de hengelaar over een juiste mentaliteit en houding beschikt die heel belangrijk is voor onze hengelsport.

 

Beide jeugdvissers kregen een mooie beker en een fraaie oorkonde. Hun naam staat nu ook op het erebord van winnaars van deze belangrijke prijs dat in ons verenigingsgebouw hangt.

 

Jongens puntgaaf en van harte gefeliciteerd.


9e HARDERWIJKER OPEN

GOEDE VANGST TIJDENS 9e HARDERWIJKER OPEN.

Michel Troost (onze Prinsvisser 2002) uit Harderwijk en Bud Huis in ga Veld uit Raalte zijn zaterdag 17 augustus de winnaars geworden van de 9e Harderwijker Open. Een nationale hengelsportklassieker die jaarlijks voor de jeugd wordt georganiseerd door onze hengelsportvereniging. Dat de jeugdige deelnemers vreselijk goed hun best hebben gedaan blijkt wel uit de erg goede vangst. Jammer was dat we dit jaar maar 24 deelnemers hadden en dat vooral de A jeugd het liet afweten.

Ze waren gekomen uit Raalte, Houten en |Waalwijk maar ook uit Rijswijk en Maasbree en (gelukkig ook nog een paar) uit Harderwijk en Hierden. Langs de oevers van het Veluwemeer gingen de jonge sportvissers, verdeeld in twee leeftijdsgroepen, de onderlinge strijd aan die drie uur zou duren. Het weer was fantastisch en de wind stond precies goed en veroorzaakte een lichte kabbel naar de oever toe. Dat zorgde voor extra zuurstof en voedsel aan de kant waar de jeugdvissers hadden plaatsgenomen. Al kort na aanvang bood het parkoers een aanblik van ouders en begeleiders die van de zon genoten en uiteraard van geconcentreerd hengelende jongeren die al snel na het begin de eerste brasems wisten te vangen. Bij elkaar werd maar liefst ruim 84 kilo aan voorn en brasem gevangen, die na de wedstrijd weer zijn losgelaten in het Veluwemeer.

Bud Huis in ‘t Veld, bij de deelnemers tot 14 jaar, kiest voor het vissen op een afstand van  ongeveer dertig meter met een zogenaamde feederhengel, dat is een lange werphengel voorzien van een voerkorf en waarbij een aanbeet aan het uiterst dunne hengeltopje is te zien. Het duurt niet lang voordat de eerste vis zich door hem laat verschalken. Bud vangt al gauw hierna nog enkele grote brasems die later voldoende blijken voor de winst in zijn leeftijdsgroep.

Michel Troost, bij de oudere jeugd, past een heel dure techniek toe, hij vist op klassieke wijze met een vaste hengel en dobber ongeveer tien meter uit de oever. Michel weet de vis al binnen 10 minuten tot aanbijten te verleiden. De concurrentie is pittig want er doen een aantal jeugdvissers mee die zich hebben geplaatst voor het Nederlands Kampioenschap jeugdvissen op 7 september. Michel kan er niet mee zitten, door geconcentreerd te blijven vissen weet hij de hoofdprijs te winnen.

Wilfred van de Brink uit Harderwijk, een van de deelnemers aan het aanstaande Nederlands Kampioenschap, weet een kanjer van een brasem van maar liefst 56 cm te vangen en wint daarmee de ereprijs voor de grootst gevangen vis.

Voor resultaten hier.


SELECTIEWEDSTRIJD JEUGD FEDERATIE RANDMEREN

Dit jaar zijn we met 11 jeugdvissers naar de federatiewedstrijd geweest.

Dit jaar werd het weer georganiseerd in de stadswateren in Zeewolde op 11 mei, helaas zijn er een paar jongens geweest die vergeten hadden zich op te geven, dit is niet alleen jammer voor de jongens maar ook voor ons als vereniging, we gaan natuurlijk het liefst met een zo groot mogelijke groep.

We zijn ook een avond met zijn allen gaan oefenen, toen bleek wel weer hoe belangrijk dat is. Sommigen waren er nog helemaal niet geweest, anderen waren al diverse keren met succes aan het oefenen geweest, maar met de gehele groep tegelijk is toch weer anders, en wordt het wedstrijdelement al weer dichter benaderd. Een ieder heeft tijdens de oefensessie kennis kunnen nemen van het wedstrijdwater. Het was wel verstandig om dit, net als voorgaande jaren, weer te doen omdat we veel nuttige tips hebben kunnen geven, en met resultaat, want we zijn toch weer met 3 bekers en startbewijzen voor het Nederlands Kampioenschap naar huis gekomen.

Voor de A. Jeugd viel Johan Beelen in de prijzen met een 4e plaats, en voor de B. jeugd vielen zowel Robert Olofsen 4e plaats en Wilfred van de Brink 5e plaats in de prijzen.

Namens ons allemaal nogmaals allemaal gefeliciteerd met jullie mooie prestatie. Ga ervoor op het Nederlands Kampioenschap in Friesland op 7 september, en laten we proberen daar ook met een goed gevoel vandaan te komen.

De drie jeugdvissers van De Snoek die zich hebben geplaatst voor het NK.

Van links naar rechts Johan Beelen, Wilfred van de Brink en Robert Olofsen.

 

De uitslag van deze wedstrijd heeft met foto van de winnaars inmiddels al in Het Schilders Nieuwsblad en in de Stadsomroeper gestaan. Mooie reclame voor De Snoek.

Voor resultaten hier.


NK JEUGDVISSEN

NEDERLANDS KAMPIOENSCHAP JEUGDVISSEN 2002.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kort voor de start van het NK jeugd 2002.


MIJN VISVERHAAL

In de herfstvakantie, ging ik met mijn vader tegenover Blonk (een fabriek in Biddinghuizen) vissen. We gingen 's-ochtends om half 10 van huis en ongeveer om 10 uur waren we er. Even lopen en we konden onze hengels optuigen. We gingen vissen op Snoek, daarom koos ik voor een 3.30 meter karperhengel van Eurostar en een molentje die ook van Eurostar was met 30 honderdste vissnoer erop. Op het vissnoer zat een dobber van 2.8 gram, lood, een stalen onderlijn met daarop een snoekbaarshaak. Als aas gebruikte we dode voorntjes. Ik viste ongeveer een halve meter boven de bodem. Mijn vader viste met 2 hengels, met de ene hengel 1 meter boven de bodem en met de ander ook een halve meter boven de bodem. In het begin jaagde de snoek weinig en daardoor hadden we ook nog geen beet gekregen. Opeens ging mijn dobber op en neer.

Pa, pa, kom snel, riep ik, mijn dobber was ondertussen al ondergegaan en ik had de beugel van het molentje al open geklapt. Mijn vader had zijn hengels binnen gehaald en was snel naar mij toe gelopen. De snoek was er als een speer vandoor gegaan en daarna was hij stil gaan liggen. Waarschijnlijk eet hij nu het voorntje op, zei mijn vader. Toen ging het snoertje slap liggen, mijn vader zei dat hij terug kwam zwemmen, dus draaide ik mijn hengel zachtjes binnen zonder dat het snoertje strak kwam te staan. Het snoertje bleef maar slap liggen en de dobber was ook nog steeds onder. Maar opeens wijkte het snoer naar links uit. Ik deed de beugel open en wachtte totdat het snoertje strak kwam te staan en sloeg toen aan.

In het begin deed de snoek nog niet veel, maar hoe meer ik hem binnen haalde, hoe moeilijker het werd. Je moet goed opletten hoor, zei mijn vader. Hij kan straks zo een run nemen en mijn vader had gelijk. Na een tijdje werd de snoek moe en kon ik hem binnenhalen. Maar toch ging hij nog vaak er vandoor. Toen hij vlak bij de kant was schepte ik hem uit het water. Het was een mooie snoek van ruim 60 cm. Later op de dag ving ik er nog één van 80 cm, en mijn vader had er drie. Eén van 45 cm, één van 90 cm en één van 76 cm.

Groeten van Wilfred van de Brink.


BEET SCHOOLVISCOMPETITIE

BEET SCHOOLVISCOMPETITIE AFGELAST.

De Beet schoolvakantiecompetitie, gepland op .5 juni, en de finale op 15 juni 2002, zullen geen doorgang vinden.

Naar aanleiding van directe bedreigingen door De Dierenbescherming en aanverwante organisaties, die zowel de competitie van 5 juni als de finale op 15 juni gaan verstoren, heeft de organisatie besloten om de Beet schoolvakantiecompetitie te stoppen.

Beet betreurt dat De Dierenbescherming organisaties en individuen opzet tegen een viscompetitie voor kinderen. Zelfs “Kids for animals” worden opgeroepen actie te voeren tegen andere kinderen en worden daar zelf voor beloond. De organisatie heeft eind april landelijk politiebescherming aangevraagde maar deze kan geen garantie geven dat er niets zal gebeuren.

Om escalatie tussen actievoerders en vissende kinderen met hun ouders, opas of oma’s te voorkomen is dit besluitgenomen.

De organisatie van de Beet Schoolviscompetitie.

 

REACTIE NVVS:

De landelijke sportvissersbond NVVS is bijzonder boos! Boos omdat dierenactivisten er voor hebben gezorgd dat de Beet schoolviscompetitie, die binnenkort in heel het land zou gaan plaats vinden onder dreiging van acties door dierenbeschermers is afgeblazen.

Dreigementen van de Dierenbescherming er) alles wat onder die paraplu past, plus het feit dat de politie de veiligheid van de jonge vissertjes niet kon garanderen, deden de organisator besluiten het evenement af te blazen.

Sportvissen is een volkomen legale activiteit, die door maar liefst anderhalf miljoen Nederlanders jong en oud wordt beoefend en die zelfs in de wet is geregeld. Kinderen vinden vissen leuk en spannend en het aantal jeugdige sponsvissers is de afgelopen jaren in ons land spectaculair gegroeid naar een half miljoen.

Hengelsportverenigingen doen er alles aan om de jeugd goed en verantwoord te leren omgaan met de natuur en de kinderen te leren dat er veel meer in en om het water leeft dan alleen vissen. De NVVS leidt zelfs jaarlijks tientallen volwassen sponsvissers op om binnen de hengelsportverenigingen het jeugdwerk op een verantwoorde manier aan te pakken. In die opzet is men meer dan geslaagd. Kennelijk is deze voor de sponsvisserij goede ontwikkeling een doorn in het oog van dierenbeschermers, vandaar hun acties.

We hebben er geen enkel probleem mee dat mensen over sportvissen anders denken dan wij. Dat is hun goed recht, ook al delen wij hun bezwaren tegen de hengelsport absoluut niet! Maar kinderen opzetten tegen hun klas- of buurtgenootjes om jeugdviswedstrijden te verstoren, gaat veel te ver. Zulke acties kunnen immers gemakkelijk totaal uit de hand lopen, met alle gevolgen van dien voor de kinderen.

En dat risico mag geen enkele organisatie nemen, ook al heeft deze ten doel om dieren te beschermen.

 

REACTIE HSV DE SNOEK:

Ook onze vereniging wilde meedoen. Er waren vier hengelsportwinkeliers uit onze regio bereid om als inschrijfadres te fungeren. Dierenland Berben Harderwijk, Pets Place Harderwijk, Berben hengelsport Nunspeet en Pets Place Ermelo. Net in de week dat de wedstrijden werden afgeblazen zou onze campagne om de kinderen op te roepen om mee te doen van start gaan. Wij waren boos en verbaasd. De wnd. secretaris heeft namens De Snoek en als reactie op de berichten in het Veluws Dagblad en De Telegraaf ingezonden brieven geschreven. De NOS vroeg ons, via de NVVS, of wij met kinderen ons commentaar in het jeugdjournaal wilde geven. Dat hebben we op 17 mei gedaan. Jeugdleden Barney Vrijhof en Boré Rondhuis hebben hun zegje prima gedaan en ondergetekende mocht ook vertellen wat hij ervan vond. Verder staan wij helemaal achter de reactie zoals onze NVVS die heeft gegeven.

Eens te meer werd duidelijk dat de hengelsport niet op één oor mag liggen. Wij moeten blijven opkomen voor sportvisserijbelangen. Dat zullen we samen moeten doen, samen staan wij sterk. U als lezer kan uw steentje bijdragen door hengelaars op te roepen om zich aan te sluiten bij onze (of misschien een andere) vereniging. Via de bescheiden contributie wordt dan bijgedragen aan de lokale, regionale en landelijke belangenbehartiging.

 

BEET SCHOOLVISCOMPETITIE AFGELAST, BORE EN BARNEY VERTELLEN EROVER IN HET JEUGDJOURNAAL VAN 17 MEI 2002.

Barney Vrijhof wordt geïnterviewd door Claudia van het jeugdjournaal.

De cameraman en de geluidsman zorgen dat het er allemaal goed opkomt.

Zo is vissen eigenlijk nog leuker als het toch al is!

Barney vertelde het allemaal erg goed en zo konden alle kijkertjes van het jeugdjournaal zelf zien dat vissen leuk is.

Barney landde nog een mooie vis en die zat ook in het jeugdjournaal.

 

Onder het toeziend oog van jeugdleider Gerrit Timmer en Onno Terlouw van de NVVS wordt Boré Rondhuis op de film gezet.

Claudia overlegt met cameraman Hans. Daarna mocht Boré vertellen wat hij ervan vond dat de BEET wedstrijden waren afgelast.

We vonden het erg jammer want het was vast een leuke wedstrijd geworden.

 

 

 

Dik Enklaar is op 16 mei, toen we werden gevraagd door de NOS en de NVVS, behoorlijk druk geweest om alles voor de opnames te regelen. Reken erop dat daar nog heel wat bij komt kijken.

Hier heeft hij een vraaggesprek met het jeugdjournaal waarin hij vertelt wat er zo leuk is aan vissen, dat er met vissen helemaal niks mis is, dat mensen daar best anders over mogen denken maar dat ze zich echt vergissen, dat jegdwerk hartstikke leuk is, dat het jammer is dat de BEET wedstrijd niet doorgaat, dat De Snoek wel doorgaat met een leuk hengelsportprogramma aan te bieden aan de kinderen.

Van een interview van 8 minuten werd toen maar liefst 20 seconden gebruikt. "Thats TV man".