JEUGDPAGINA 2000

Klik op een onderwerp of scroll door de pagina.

 Overzicht jeugdviswedstrijden

 Verenigingskampioen jeugd  NK Jeugdvissen

 Viscursus en examen jeugd

 Sportiviteitprijs

 WK Jeugdvissen
 De vistrip naar Limburg  7e Harderwijker open  
 Palingnacht 2000  Selectiewedstrijd jeugd Federatie Randmeren  

OVERZICHT JEUGD VISWEDSTRIJDEN

Door te klikken op de onderstaande symbool kom je bij de wedstrijd uitslagen van de jeugd 2000 terecht.

 


VISCURSUS EN EXAMEN JEUGD

DE VISCURSUS.

Afgelopen maart gebeurde het allemaal. Een viscursus op vier woensdagavonden en een praktik zaterdag leverde 28 jeugdige sportvissers met een hengelsportdiploma op. Met succes hebben wij de jongelui allerlei kennis en vaardigheden bijgebracht om met succes de cursus tot een goed einde te brengen, en om zelfstandig te kunnen gaan hengelen.

Deze cursus was de eerste die ik (Bennie Beelen) als instructeur heb gegeven. Ik kijk tevreden terug op de cursus. Les geven aan erg gemotiveerde jonge vissers is erg leuk. De voorbereiding van de lesstof heeft toch meer tijd gekost dan ik dacht. Een intensieve cursus als deze kun je nooit alleen doen en dat hoeft gelukkig ook niet omdat we dit met het hele jeugdteam doen. Bovendien had ik extra steun van Vincent Hoveling (nu senior, maar jaren geleden als jeugdlid zelf cursist) en Jan Rondhuis. "Bedankt voor jullie fijne en goede hulp". We hebben het nodige aan theorie gedaan met belangrijke punten zoals visherkenning, zelf tuigjes maken, wij en de natuur, wat hebben we nodig, technieken, het juist optuigen van de hengel, lokvoer maken enzovoort. Tijdens de praktijkmiddag hebben alle cursisten examen gedaan en laten zien dat ze behoorlijk wat geleerd hebben. Al met al een erg geslaagde cursus.

Er zijn door de cursisten fantastische mooie werkstukken gemaakt op het thema 'viswater, milieu en vervuiling'. Enkele werkstukken staken er echt bovenuit. Daar was bijzonder veel energie in gestoken. Het wandpaneel dat Wilfred van de Brink heeft gemaakt is zelfs beloond met een fraaie prijs. Wilfred hield er een vishengel aan over. En terecht want zijn werkstuk is heel erg mooi.

 

NIEUWE LEDEN.

Op de viscursus zaten 28 kinderen, daarvan waren er 12 nog geen lid van De Snoek. Na de cursus zijn ze alle 12 jeugdlid geworden! Heb jij een vis vriendje dat nog geen lid bij ons is? Zitten er bij jouw jongens en meisjes op school die graag vissen, maar nog geen vergunning hebben? Als je deze vragen met JA kunt beantwoorden, dan kun jij die vissers lid maken van De Snoek.

Het B jeugdlidmaatschap kost maar twintig gulden voor het hele jaar en daar krijg je ook nog de Grote Vergunning van de NVVS bij, daarmee mag je in heel veel water in heel Nederland vissen. Informatiefolders kun je krijgen bij jullie jeugdleiders.

DOE MEE EN WERF NIEUWE JEUGDLEDEN!!!


DE VISTRIP NAAR LIMBURG

Op 24 juni was het zover. 40 kinderen en 7 begeleiders stonden om 6 uur bij het clubhuis om op vistrip te gaan. Een gezellige busreis bracht ons naar de Kasteelgracht in Well (Noord Limburg). Dit water is van HSV De Snutters uit Well en dankzij de Limburgse jeugdleider Sjaak Gielen (pas benoemd tot jeugdleider van het jaar 1999) had voor de dagvergunningen gezorgd zodat wij daar mochten vissen. Enkelen van jullie mistten jullie jeugdleider Gerrit Timmer, die was al lekker op vakantie in Sri Lanka. Het vissen hebben we afgewisseld met een poosje sport en spel, waarbij vooral de voetbalwedstrijd van hoog niveau was. Voordat Nederland tegen JoegoslaviŽ speelde was bij jullie de leeuw allang los. Gauw was te zien dat er bij de jonge sportvissers van De Snoek enkele voetbal talenten rondlopen. Nadat door te 'poten' twee teams waren gevormd ging de beuk erin. Uitslag 5-5 en jullie deden het heel wat beter dan Frank de Boer en Patrick Kluivert, want er werd geen strafschop gemist! Na sport en spel, intussen kletsnat van een dikke regenbui die we op onze kop kregen, werd nog een poosje gehengeld, waarna we samen het hele parcours hebben schoongemaakt. Er was geen flintertje papier meer te bekennen. Ook de rommel die niet van ons was hebben we opgeruimd. Zo hoort dat ook. Een schone visstek is tenslotte wat elke sportvisser graag wil. Een kleine moeite dus. Na het vissen nog even lekker smikkelen bij de plaatselijke snackbar. Onderweg was de verzorging ook puik geregeld. De jeugdleiders hadden van alles bij zich, gevulde koeken, appels, bananen, melk, chocomel, frisdrank en repen mars. Niemand kwam iets tekort. Op de terugweg zijn nog prijzen voor de grootste gevangen vissen uitgereikt: Johan Beelen, voorn. Wilfred van de Brink, brasem. Albert Riezebos, bliek. Gerrit Boonen, baars. De ereprijs voor 'jong talent' is voor Linda Hofhuis. De poedelprijs is gewonnen door Ralph Heres. Ralph zag namelijk kans, en daar moest hij wel erg zijn best voor doen, om tot zijn knieŽn in het water terecht te komen.

Ik kreeg leuke reacties op deze fijne vistrip. De wat oudere jongens waren iets minder te spreken. Die gaan liever naar wat groter of ruimer viswater. We gaan in elk geval weer nadenken over waar we de volgende keer naar toe gaan.

Voor fotoreportage klik hierop.


PALINGNACHT 2000

DONKER AVONTUUR IN FLEVOLAND.

Grandioze palingnacht voor Harderwijker sportvissers.

Dit nachtelijk visavontuur blijkt elke keer weer een leuk evenement. Zo'n 35 kinderen deden er op 30 juni aan mee. Jammer was wel dat een paar jongens die zich hadden aangemeld niet kwamen opdagen. Wij staan dan maar te wachten en voor de verzorging zijn spullen gekocht die we later overhouden. Dat vinden we wel zonde! Als je jezelf ergens voor opgeeft dan moet je ook komen. Kan je niet dan is het wel zo netjes om dat op tijd aan ons door te geven!

Iedereen had er veel zin in. Zonder problemen konden alle vissertjes meerijden het Flevoland in. Vlakbij Lelystad was een mooie visstek gevonden. Rond half tien zat iedereen te hengelen. Al gauw werden enkele palingen gevangen. Toen het echt donker werd zag je overal langs de vaart de dobbers met 'gele lichtjes' of op de werphengel gemonteerde breekstaafjes. Best wel een feestelijk gezicht. Rond een uur of twee kwamen Jan Klopman en Bennie Beelen alle ploegjes langs met warme chocolademelk, een appel en een krentenbol. Bij ons komt niemand iets tekort, dat blijkt wel. Hier en daar zag ik een enkeling die lekker opgerold onder een paraplu toch maar een uiltje was gaan knappen. Er waren zelfs slaperige vissers die op de achterbank van een auto lagen te snurken. Het valt niet voor allemaal mee om een hele nacht wakker te blijven. Om half zes in de ochtend stond in het clubhuis voor alle deelnemers het ontbijt klaar, waarna iedereen lekker naar huis ging om te slapen. Zonder goede begeleiding kunnen we een hele nacht vissen natuurlijk niet organiseren. Alle senioren die een ploegje onder hun hoede namen bedanken we daarvoor dan ook van harte. Het was jammer genoeg niet echt "palingweer", al met al zijn er 24 palingen, waaronder een paar hele dikke, gevangen. Dat jullie het naar de zin hadden bleek wel uit de vraag: "Dik, wanneer gaan we weer 's nachts vissen?".

 

Samen ontbijten na de palingnacht.


VERENIGINGSKAMPIOEN JEUGD

Kampioen Jeugdcompetitie A-Jeugd 2000
   naam Punten
1  Frederik Kevelam 434
2  Arjan Bos 427
3  Michel Troost 391

 
Kampioen Jeugdcompetitie B-Jeugd 1998
   naam Punten
1  Loynka den Hertog 421
2  Richard de Ruiter 420
3  Wilfred van de Brink 383

 

 Grootste vis:
 A- jeugd - Michel Troost 53 cm.
 B- jeugd - Richard de Ruiter 22 cm.

 

FEESTAVOND.

Op vrijdag 24 november was het weer zover. De jaarlijkse feestavond, het was weer een gezellige boel met rad van avontuur, Bingo, het uitreiken van de prijzen voor de competitie, de spaarpotten, de grootste vis en natuurlijk de sportiviteitprijs.

We hebben heel veel prijzen kunnen uitdelen wat natuurlijk ook de bedoeling is. Bovendien was er een ware schat aan prijzen die gewonnen kon worden met de Bingo en het Rad van Avontuur. Eigenlijk kunnen we alleen maar zeggen dat je jezelf tekort hebt gedaan als je er niet was! Wij hebben jullie als vereniging deze avond kunnen aanbieden, maar dat kan niet zonder de bereidheid van de vrijwilligers en jeugdleiders en zeer zeker niet te vergeten de sponsors.

Onze voorzitter mijnheer Ten Pierick heeft de prijzen uitgereikt aan onze prijswinnaars bij de A- en de B-jeugd. Ik wil bij deze alle deelnemers bedanken voor hun deelname aan de competitie en wij zien jullie volgend jaar allemaal graag weer terug om weer een fantastisch seizoen tegemoet te zien. Bennie Beelen.

 

 

(Klik op foto voor vergroting)

 

Voor fotoreportage klik hierop.

 

 

Foto's Jan Klopman


SPORTIVITEITPRIJS

 

De winnaars van 2000 zijn:

 

A- jeugd: Frederik Kevelam

 

B- jeugd: Gert Jan van de Berg

 

 

Tijdens de feestavond op 24 november is door De Snoek voor de zevende maal de sportiviteitprijs toegekend.

 

Beide sportvissers kregen een knots van een beker en een fraaie oorkonde.

 

Hun naam komt nu ook op het erebord van winnaars van deze belangrijke prijs dat in ons verenigingsgebouw hangt.

 

Jongens nogmaals van harte gefeliciteerd.

 

 

 

(li GertJan van de Berg en re Frederik Kevelam)


7e HARDERWIJKER OPEN

MICHEL TROOST EN ERIK KLOP WINNEN ONZE HENGELKLASSIEKER.

Michel Troost uit Harderwijk en Erik Klop uit Sprang-Cappelle zijn 19 augustus de winnaars geworden van de 7e Harderwijker open, onze nationale viswedstrijd. In een sterk deelnemersveld leverden deze winnaars een prima prestatie. Dat ze er vreselijk hun best voor moesten doen blijkt wel uit de vangst. De vissen gaven, ondanks het goede hengelweer, massaal niet thuis. Van de 42 deelnemers wisten er maar elf wat vissen te verschalken.

Langs de oevers van het Veluwemeer gingen de jonge sportvissers de onderlinge en sportieve strijd aan. Er is drie uur gevist in twee leeftijdsgroepen. Het blijkt geen eenvoudige wedstrijd. Het weer is zeker geen spelbreker want ondanks de sombere weersverwachting blijft het droog en staat er weinig wind. Ideale omstandigheden eigenlijk. Omdat de vissen niet snel willen aanbijten wordt er langs het hele wedstrijdparkoers naarstig gewerkt aan aanpassing van de hengeltechniek om de omstandigheden het hoofd te bieden.

Erik Klop, bij de jongste deelnemers, kiest voor het vissen op een afstand van veertig meter met een feederhengel. Erik vangt al gauw enkele voorns. Later blijken ze voldoende voor de winst.

Michel Troost, bij de oudere jeugd, past een heel andere techniek toe. Hij vist met een vaste hengel op maximaal tien meter uit de oever. Michel bereidt zich voor op deelname aan het Nederlands Kampioenschap op 26 augustus, dan is vissen met de vaste hengel verplicht en hij beschouwt deze viswedstrijd als een extra training. Michel heeft een goede keuze gemaakt want hij weet negen voorns te vangen. Met name bij de oudere junioren is de concurrentie pittig. Er vissen twee leden van de nationale NVVS ploeg mee (onze Gerard uit de Bosch en Jan Grotenbreg uit Barneveld) die begin september in ItaliŽ meedoen aan het Wereldkampioenschap jeugdvissen. Ook doen er een tiental jeugdvissers mee die zich hebben geplaatst voor het Nederlands Kampioenschap jeugdvissen. Michel Troost trekt zich van de concurrentie niets aan en gebruik makend van eigen ervaring en door geconcentreerd te blijven weet hij de hoofdprijs te winnen.

De beste drie kregen van onze voorzitter A. ten Pierick de SNS bank bekers uitgereikt. De Arca/Bifa Beker voor de grootste vis ging naar Jurry Tibben. Namens Berben Hengelsport mocht ik de winnaars een fraaie pin van een snoek op de jas spelden.

SPONSORS BEDANKT.

Als hoofdsponsor hebben Dierenland Berben Hengelsport uit Harderwijk en Sjoerd Raven uit Lelystad zich van een erg goede kant laten zien. Van beide kregen we veel prijzen cadeau. Sportvissers-magazine BEET gaf twee jaarabonnementen en voor elke deelnemer een visdocumenten portefeuille cadeau. Verder zijn prijzen beschikbaar gesteld door, Hengelsportcentrum Nijkerk, Pets Place Harderwijk, Firma Arca/Bifa uit BelgiŽ, Shimano uit Nunspeet en firma Doppenberg uit Harderwijk. Van SNS-bank kregen we de mooie bekers cadeau.

TOT VOLGEND JAAR.

Jammer genoeg vingen niet alle deelnemers vis maar die teleurstelling werd verzacht omdat, dankzij een verloting, alle jeugdvissers een mooie prijs van de goedgevulde prijzentafel kregen uitgereikt. Veel jeugdvissers hebben zich voorgenomen om in augustus 2001 weer mee te doen aan de dan achtste editie van de Harderwijker Open. De nationale viswedstrijd voor jullie die inmiddels is uitgegroeid tot een echte hengelsportklassieker.

Voor resultaten hier.


SELECTIEWEDSTRIJD JEUGD FEDERATIE RANDMEREN

HANS LOKHORST FEDERATIEKAMPIOEN 2000.

Met een vangst van 1.450 gram, is Hans Lokhorst op 20 mei de nieuwe A-jeugd kampioen van de Federatie Randmeren geworden. Hans neemt hiermee de titel over van Bart Riezebos, de kampioen van 1999. Hans van harte gefeliciteerd.

Gevist werd door Ī 40 jongeren in de stadsgracht van Elburg. Onder hen 13 deelnemers van ons. De jongelui moesten daarbij wel enkele pittige regenbuien trotseren. De regen kwam met bakken uit de lucht. Maar een beetje sportvisser zit daar niet mee. Daar hebben ze immers regenpakken voor uitgevonden. De regionale titelstrijd is opnieuw gedomineerd door De Snoek want niet alleen het goud werd gewonnen, ook het zilver was voor een Harderwijker. Michel Troost werd tweede en Gerard uit de Bosch vijfde. Alle drie mogen ze op 26 augustus meedoen met het Nederland Kampioenschap in Noord-Holland. Behalve dat Gerard uit de Bosch dus mee vist met het Wereldkampioenschap in ItaliŽ (2 t/m 10 september) heeft hij zijn plaats voor het NK ook weer veiliggesteld. Proficiat allemaal.

Bij de B-jeugd verliep de wedstrijd ook goed. Johan Beelen werd vierde en Loynka den Hertog werd vijfde. De eerste vijf van de Federatie uitslag mogen NK vissen. Dit betekent dat Johan en Loynka op 26 augustus onze club vertegenwoordigen bij de jongste groep van wedstrijdvissers. Van de tien te vergeven NK plaatsen wisten onze junioren er dus vijf te pakken. Daarmee evenaren ze het resultaat van 1999. Namens alle lezers van harte gefeliciteerd.

Wij zijn hartstikke trots op onze jeugdvissers die het toch maar weer geflikt hebben. Dit jaar aan we voor het elfde jaar op rij met junioren naar het Nederlands Kampioenschap jeugdvissen! We wonnen tijdens een NK al twee keer zilver en ťťn keer brons, we haalden al eens een zevende en een vijfde plaats, het wordt dus tijd voor goud. Dus jongens, doe je best!

En dan nog even een tip voor de NK-gangers. Om je goed voor te bereiden op dat Nederlands Kampioenschap moet je veel oefenen met de vaste hengel. Vergeet de winkel-pikker of feeder maar een poosje. Des te meer ervaring je opbouwt met de vaste hengel des te beter voorbereid zul je op 26 augustus aan de start verschijnen.

Voor de A-junioren Hans Lokhorst en Michel Troost geldt dat als je zelfs een Wereldkampioenschap wilt bereiken (net zoals Gerard uit de Bosch) dat je dan ook met de matchhengel moet kunnen vissen. Het kan geen kwaad om je vanaf vandaag af en toe al eens bezig te houden met de basisvaardigheden matchhengel. Het is dus verstandig om eens met Gerard uit de Bosch en Eric van Otterloo te gaan babbelen!

Voor eindresultaat hierop.


NK JEUGDVISSEN

Op 26 augustus waren vijf van onze jeugdvissers, Hans Lokhorst, Michel Troost, Gerard uit de Bosch, Loynka den Hertog en Johan Beelen, bij het Nederlands Kampioenschap Jeugdvissen present. Gevist werd in het Noord-Hollands Kanaal nabij 't Zand, gemeente Zijpe, in de kop van Noord-Holland.

Voor ons was het parcours geen verrassing. De hele ploeg heeft samen geoefend. Sensas gaf elke deelnemer een emmer en lokaas en van wedstrijdvisser en Sensas medewerker John Lubbers kregen wij een lokaasrecept. Tijdens onze voorbereidingen hebben we dat geheim gehouden, maar we zullen het nu aan jullie allemaal verklappen.

Restaurant 'De Jonge Prins', het verzamelpunt, bleek e grote toeloop van deelnemers en aanhang nauwelijks aan te kunnen. In het dorp hadden ze nog nooit zoveel auto's bij elkaar gezien en om een parkeerplaats te vinden moesten de automobilisten behoorlijk vindingrijk zijn. Het zat er propvol toen wij aankwamen en van alle mededelingen vooraf en de opening konden wij niet veel meekrijgen. Nadat wij in het gedrang de plaatskaarten en het erevaantje kregen van mijnheer Jan van de Bovenkamp, van het bestuur van de federatie Randmeren, vertrokken we naar het parcours.

De organiserende federatie De Noordkop, onder leiding van de wedstrijdcommissie van de NVVS, had het parcours mooi ingericht en de stekken goed uitgezet. Jammer dat de auto's aan de kant van de vissers moesten staan (er was anders geen plek) zo was er geen afzetting achter de hengelaars. Er werden dan ook behoorlijk wat bepalingen (meehelpen aangeven van spullen en optuigen van hengels en voer klaarmaken) overtreden.

Bijna tweehonderd kinderen wilden wel winnen. Ze werden aangemoedigd door veel enthousiaste vaders en moeders, supporters tussen alle feestelijk ogende vlaggen van de NVVS en van de NVVS-sponsor jeugdvissen Wielco lokvoeders langs het kanaal ook nog genieten van de zon. Van de harde wind uit het oosten had niemand last. Achter ons lag een dijk en die bleek een prima windvanger. Hoewel het kanaal een prachtig viswater is deed zich hetzelfde voor als tijdens onze Harderwijker Open. Er werd bijna niks gevangen. De vissen bleken massaal niet thuis! Ook enkele joekels van vrachtboten die langs voeren waren misschien wel schuldig?

Hans en Gerard vingen elk een brasem. Michel ving jammer genoeg niks. Johan en Loynka verspeelden elk een brasem, maar ja verspeelde vissen tellen niet. Loynka wist later nog een voorn te vangen.

Na de wedstrijd gingen wij terug naar het verzamelpunt om de prijsuitreiking mee te maken. De winnaars kregen medailles omgehangen, delfsblauwe ereborden en bloemen uitgereikt en er werd zelfs meegezongen met het Wilhelmus. Elke deelnemer kreeg van de NVVS sponsor Wielco een zak lokvoer cadeau. Bijzonderheidje is toch wel dat bij de B-jeugd een meisje kampioen van Nederland is geworden. Bij de A-jeugd werd ťťn van de jongens uit de NVVS WK-ploeg kampioen. Gerard uit de Bosch werd 19e en Hans Lokhorst 20e.

BEDANKT ALLEMAAL.

Door de inzet van de begeleiders, Sensas en enkele ouders konden we het goed organiseren en hebben we een hartstikke fijne dag gehad. Gerrit de Paauw, Eric van Otterloo, Andre Akkermans en John Lubbers van Sensas, Gerrit Timmer, Jan Rondhuis, Gerrit de Bruin, Bennie Beelen, allemaal van harte bedankt! Ook de vaders van Gerard en Michel worden bedankt en niet te vergeten, Maurice die zijn broer Gerard aanmoedigde. Onze vijf Nationale vissers hebben deze keer dan wel geen topprijzen gewonnen maar ze hebben een erg leerzame ervaring opgedaan en zij hebben onze vereniging opnieuw keurig netjes gepresenteerd. Klasse jongens! Volgend jaar gaan we vast en zeker weer ons best doen.


WK JEUGDVISSEN

Tijdens het op 8 en 9 september gehouden wereldkampioenschap jeugdvissen heeft thuisland ItaliŽ met overmacht gewonnen. De Engelse ploeg ging met de zilveren medaille strijken en heeft bovendien de individuele wereldkampioen in de gelederen. SloveniŽ eindigde op de derde plaats. Nederland eindigde, niet geheel onverwacht, in de onderste regionen van het klassement. De Nederlandse jeugdploeg, waarvan de Harderwijkse jeugdvisser Gerard uit de Bosch deel uitmaakt, is in opbouw en daarom bleef de teleurstelling niet al te lang hangen.

Met alle opgedane ervaringen kan positief worden verder gewerkt aan de toekomst.

Op vrijdag 1 september vertrok Gerard samen met vijf andere jeugdvissers, waaronder een meisje, de bondscoach en een begeleider naar ItaliŽ. In het kielzog van de nationale ploeg reisden ouders en andere familieleden mee als supporter. De jeugdploeg was ondergebracht op een camping in Tirrenia, vlokzij Pisa, aan de Italiaanse kust. AI direct na aankomst op zaterdag moesten de hengelspullen in orde worden gemaakt zodat alles tip top in orde was voor de toegestane drie trainingen. De zondag werd gebruikt voor een eerste verkenning van het parcours en deelname aan de openingsceremonie in Livorno.

De trainingen mochten gehouden worden op hetzelfde water waar later in de week het kampioenschap gevist zou worden.

Tegenvallend was dat maar drie trainingen waren toegestaan, waarvan er ook nog ťťn uitviel als gevolg van hevig onweer. Later bleken de gehouden trainingen nauwelijks voldoende om alle wetenswaardigheden van de rivier Arno, vlokzij Pontedera, te ontdekken. De Arno is een visrijke rivier want hoewel de Hollanders het water niet kennen wisten zij er tijdens hun eerste vissessie flink wat vissen, hoofdzakelijk karper en meerval, te vangen. Naarmate de week vorderde nam de spanning maar ook het zelfvertrouwen van de ploeg toe. Tijdens de wedstrijden op de 8e en de 9e bleek echter dat de Nederlandse jeugdvissers een maatje te klein waren voor veel andere deelnemers.

Gerard was eigenlijk nog best tevreden met zijn vangst van ruim 5 kilo vis. "Maar als een stukje verderft een Italiaan, Engelsman of Fransoos ruim 15 kilo gevangen heeft, dan word je wel even stil, die Italianen vissen op hun thuiswater en hebben daaraan voordeel bovendien hebben veel andere landen senioren wedstrijdvissers achter hun junioren, als hulpcoach, zitten." Zegt Gerard, die begrijpelijk toch enkele excuses bijeensprokkelt.

Bondscoach Gerrit Surquin zegt daarvan: "In deze ploeg zitten twee jongeren met internationale wedstrijdervaring en de andere vier, waaronder Gerard, zijn er na een viertal selectiewedstrijden eind 1999 aan toegevoegd.

De kennis en vaardigheden van de nieuwelingen zijn, ook na een oefendagen in Nederland, nog niet op het peil dat nodig is om internationaal 'top' te presteren. Wel is duidelijk dat ze talent hebben. Senioren wedstrijdvissers in begeleiding lijkt mij ideaal maar is een kostbare aangelegenheid. Bijvoorbeeld ItaliŽ, Engeland en Frankrijk kunnen dat doen omdat ze er veel geld voor over hebben. In Nederland zijn we niet zover.

Als de jongelui, nu we weer terug zijn Nederland, aantonen dat ze gemotiveerd zijn, en ze houden hun vaardigheden bij door veel te oefenen, dan zullen ze zeker groeien en blijven ze in beeld voor de internationale wedstrijden. Surquin vertelt blij te zijn met het besluit van de nationale bond, de NVVS, om het selectiesysteem belangrijk te wijzigen. Hij krijgt daardoor als coach meer zeggenschap en meer grip op de samen te stellen ploeg. Zo kan hij een keuze maken uit het aanwezige talent. Bovendien is hij blij met de maatregel om jeugdig toptalent dat op grond van leeftijd de jeugd moet verlaten, direct een kans wordt geboden bij de selectie van de senioren. In september en oktober zijn vier selectiewedstrijden gehouden waaraan de leden van de huidige nationale jeugdploeg meededen. Daaraan werden de 20 beste geklasseerde van het afgelopen Nederlands kampioenschap toegevoegd. Uit deze groep bleven 16 jeugdvissers over die samen de "Nationale Selectie'' vormen. Uit deze Nationale Selectie zal Surquin, na een tweetal trainingsdagen, voor eind december de nationale jeugdploeg van 6 vissers voor 2001 samenstellen. De resterende leden van de nationale selectie blijven in beeld als reserve en kunnen eventueel worden opgeroepen als er in de Nationale Ploeg wijzigingen noodzakelijk zijn.

Het is duidelijk dat de bond niet alleen afvaardigt omdat dat leuk is voor de jongelui maar ook om resultaat te behalen en daarmee de wedstrijdsport te promoten als een sport met mogelijkheden. Surquin meent voldoende ruimte te hebben om te bouwen aan de nationale ploeg en is ervan overtuigd dat met dit systeem ook de resultaten niet zullen uitblijven. ''Belangrijke voorwaarde blijft echter dat jongeren die op topniveau willen presteren daar veel voor moeten doen en daarbij ook het nodige moeten investeren. Die belasting moeten ook de ouders kunnen en willen dragen. Bij andere sporten is dat trouwens niet anders. Naast school zeker geen makkelijke opgave voor de jongelui, maar als ze gemotiveerd zijn dan kan het zeker, dat bewijst het resultaat van 1996 toen Nederland in Portugal zilver won en individueel met een 3e en 4e plaats (Harderwijker Eric van Otterloo) naar huis kwamen, aldus Surquin.