JEUGDPAGINA 1996

Klik op een onderwerp of scroll door de pagina.

 Overzicht jeugdviswedstrijden

 Palingnacht 1996  3e Harderwijker open  Baarsvissen

 Viscursus en examen jeugd

 Visdag jeugd Wolderwijd

 Selectiewedstrijd jeugd Federatie Randmeren  
 Open jeugdwedstrijd in Zaandam  Verenigingskampioen jeugd  NK Jeugdvissen  
 De vistrip naar Groningen  Sportiviteitprijs  WK Jeugdvissen  

OVERZICHT JEUGD VISWEDSTRIJDEN

Door te klikken op de onderstaande symbool kom je bij de wedstrijd uitslagen van de jeugd 1996 terecht.

 


VISCURSUS EN EXAMEN JEUGD

 

      Visherkenning in de praktijk (30/03/1996).


OPEN JEUGDWEDSTRIJD IN ZAANDAM

JEUGDWEDSTRIJD ZAANDAM 11-05-96.

Op 11 mei hebben twee junioren mee gedaan aan de 10e openjeugdwedstrjd van Zaandam. De twee junioren, Gerwin van den Os en Eric van Otterloo, gingen met hoge verwachtingen richting Zaandam, omdat in de Noorderringsloot erg veel vis gevangen kan worden. In voorgaande jaren hebben da junioren van De Snoek goede prestaties neergezet. Het was redelijk weer, niet al te veel wind en droog. Ook de vis werkte deze dag erg goed mee. Door 39 deelnemers werd ruim 150 kg vis gevangen. Gerwin werd met ruim 14 kg 2e wat een prestatie was, omdat hij er nog noot gevist had. Eric wist met ruim 6,5 kg als 9e te eindigen. O ja, de winnaar wist in 3 uur tijd ruim 23 kg ter weging aan te bieden. Wij hopen dat er volgend jaar nog meer deelnemers van De Snoek meedoen. Let dus op de hengelsportbladen.


DE VISTRIP NAAR GRONINGEN

VISTRIP 6 JULI 1996.

Bijna 50 jonge vissers gingen mee op deze trip. De reis ging, met luxe touringcar, om zes uur 's-morgens naar het Noord Willemskanaal in Groningen. Dat was eerst niet de bedoeling maar de afgesproken locatie werd op het allerlaatste moment afgemeld. We konden daar plotsklaps niet terecht. De jeugdleiders moesten toen heel veel moeite doen om nog een goede plek te vinden en te verkennen. Dat is allemaal net op tijd gelukt. Dankzij mijnheer Schoonhoven van de Groningse federatie, die ons goed heeft geholpen. Hij heeft ons zelfs helemaal gratis een vergunning gegeven om met 50 man te komen vissen.

De visstek lag in een mooie landelijke omgeving, midden in een poldergebied net onder de stad Groningen. Het kanaal is ter plekke zo'n 50 meter breed met stilstaand of heel langzaam stromend water. Van een boer hebben we toestemming gekregen om in zijn weiland een balletje te trappen. En reken maar dat we dat gedaan hebben. De verzorging was weer goed geregeld. Er was een verzekering afgesloten en tegen een aantrekkelijke korting hebben we bij Groenwoudt uit Harderwijk de nodige appels, sinasappels, blikjes cola, blikjes sinas en chocomel gekocht. Uiteraard gingen er de nodige vuilniszakken mee om de visstek netjes shoon te kunnen achterlaten. Maden en piertjes van prima kwaliteit kwamen van Berben Hengelsport uit Harderwijk, die ons nooit in de steek laat als we voor de jeugd wat organiseren. Na afloop hebben we heerlijk pannenkoeken gegeten met een ijsco toe. Zo rond zeven uur 's-avonds waren we weer terug in Harderwijk. Eťn van de jongens vroeg zich af of andere verenigingen ook vistrips houden. Wat vistrips betreft zijn er in het hele land maar een paar die zoiets doen. Het is wel zeker dat jullie bij ons 'goed zitten'. Hoe dan ook, we mogen weer terugkijken op een erg leuke vistrip.

 

Voor fotoreportage klik hierop.


PALINGNACHT

De nacht van vrijdag 21 juli op zaterdag 22 juli 1996.

 

Voor fotoreportage klik hierop.


VISDAG JEUGD WOLDERWIJD

Prachtige stekken langs het Wolderwijd, prima voor grote "platten".

 

Voor fotoreportage klik hierop.


VERENIGINGSKAMPIOEN JEUGD

Kampioen Jeugdcompetitie A-Jeugd 1996
   naam Punten
1  Maarten Esmeyer 445
2  Gerwin van den Os 442
3  Dominique Germans 440

 
Kampioen Jeugdcompetitie B-Jeugd 1996
   naam Punten
1  Merijn de Bruin 440
2  Mark van Beugen 422
3  Ronald Franken 379

De grootste vis:

 

B- junioren is 39 cm, gevangen door: Marcel van Bijsteren

A- junioren is 52 cm, gevangen door: Maarten Esmeyer

 

Het record grootste vis aller tijden staat nog op naam van: Jan-Willem van de Poppe met een brasem van 56 cm, gevangen in 1991.

 

 

Tijdens de gezellige feestavond zijn onze jeugdkampioenen in het zonnetje gezet. De complete einduitslag zie jeugdcompetitie 1996. De stemming zit er al meteen goed in. De mooie Bingoprijzen vinden snel hun weg naar de winnaars.

Voor fotoreportage klik hierop.


SPORTIVITEITPRIJS

 

De winnaars van 1996 zijn:

 

A- jeugd: Gerwin van den Os

 

B- jeugd: DaniŽl van Beek

 Namens de jeugdcommissie en alle junioren van harte gefeliciteerd. Wij vinden sportiviteit erg belangrijk. Kun je aan het winnen van viswedstrijden en het verenigingskampioenschap zien dat de hengeltechniek wordt beheerst, sportiviteit toont dat de hengelaar een juiste mentaliteit en houding heeft en dat is heel belangrijk voor onze hengelsport. We zijn natuurlijk allemaal sportief en dus blij dat Gerwin en DaniŽl daze keer de winnaars zijn.

3e HARDERWIJKER OPEN

JEUGDVISSER WINT DERDE KEER VISWEDSTRIJD VAN HARDERWIJK.

Martin Haisch uit Langbroek wint zaterdag 17 augustus voor de 3e achtereenvolgende keer de open jeugdwedstrijd van De Snoek uit Harderwijk in de categorie A-jeugd. Winnaar bij de B-jeugd is Paul Baldť uit Hoogeveen.

De verwachtingen zijn hooggespannen, niet alleen bij de jeugdvissers, ook bij de organiserende jeugdcommissie van De Snoek. Er zijn veel wedstrijden voor volwassenen, vrijwel elke weekend kan de senior-visser op vele plekken in het land terecht. Voor de jeugd worden er (nog) weinig landelijke wedstrijden gehouden. Om jeugdvissers de kans te geven zich met elkaar te meten, en zo dus ook wedstrijdervaring op te doen, organiseren wij deze nationale jeugdwedstrijd nu voor de derde maal. Zijn er het eerste jaar 36 en vorig jaar 55 deelnemers, dit jaar worden 71 aanmeldingen, verspreid uit het hele land, genoteerd. Een teken dat er bij de wedstrijdvissende jeugd een groeiende belangstelling is voor dit soort evenementen.

De deelnemers treden rond 06.30 uur aan voor de stekloting. Onder hen 2 leden van de succesvolle 'zilveren NVVS-WKjeugdploeg van dit jaar (Martin Hendriksen en Eric van Otterloo). De winnaars van de Harderwijkse jeugdwedstrijd 1994 en 1995 zijn eveneens present. De Snoek heeft hen en de beide WK-vissers nog eens extra in het zonnetje gezet. Zij krijgen een fraaie badge kado. Onder de deelnemers oud-Nederlands jeugdkampioen, Benny Geerenstein en ook een tiental sportvissers die eind augustus meedoen aan het NK-jeugd te Helmond. We mogen dus gerust spreken van een 'sterk' deelnemersveld. Na de loting en het bewonderen van de uitgestalde prijzen, vertrekken de vissers, de meesten begeleid door ouders, haastig naar het wedstrijdparcours langs de Harderdijk, om te hengelen in het Veluwemeer. Er is drie uur gevist in twee leeftijdsgroepen zoals als enig verschil dat jongelui vanaf 8 jaar mogen meedoen en dat de hengelkeuze vrij is. Van dat laatste wordt veel gebruik gemaakt. Met name bij de wat oudere jeugd worden winkel-pikker, feeder- en matchhengel ingezet. Zelfs gebruik van de bolognese hengel wordt waargenomen. Ondanks dat in voorgaande dagen heel goede vangsten zijn geboekt, er hebben deelnemers op het parcours getraind en daarbij was een vangst van meer dan 10 kilo in enkele uren geen uitzondering, blijkt dit geen goede dag. De vissen hebben geen zin en weigeren mee te werken aan het welslagen van de wedstrijd. Het blijkt heel lastig om iets te vangen en alleen de echte volhouders weten de nodige concentratie op te brengen. Martin Haisch bijvoorbeeld, hengelt zich naar de winst door alles in het laatste half uur van de wedstrijd te vangen. Geloof in eigen techniek en opperste concentratie brengen hem de derde overwinning op rij. Uiteindelijk weten maar 12 deelnemers vis te vangen en de 7 kilo totaal staat in schril contrast met de 112 kilo witvis die vorig jaar is gevangen.

Bij de B-jeugd is Paul Baldť uit Hoogeveen winnaar geworden met 630 gr. Floor Zaal uit Harderwijk is tweede met 300 gr. Als derde eindigt Peter Hofhuis uit Harderwijk met 140 gr.

Bij de A-jeugd wint Martin Haisch uit Langbroek voor de 3e keer op rij nu met een vangst van 2.780 gr. Tweede wordt Paul van de Meer uit Hoogeveen met 1.490 gr. Als derde eindigt in deze groep Ricardo Willemsen uit Silvolde met 1.170 gr.

Belangrijk is de steun van derden. Als hoofdsponsor, en met veel oog voor het jeugdvissen, hebben BERBEN HENGELSPORT Harderwijk en SJOERD RAVEN Lelystad zich ingezet. Verder zijn prijzen beschikbaar gesteld door Shimano Nunspeet, Sportvissersmagazine BEET, Sensas Hoevelaken, Dierengilde en Pets Place Harderwijk en Hengelsport Dierenvreugd en Kolibri uit Ermelo.

Helaas zijn niet alle prijzen met de vangst van vis gewonnen. Door een snel opgetuigde verloting wordt ervoor gezorgd dat alle deelnemers met een mooie prijs naar huis gaan. Dit kan dankzij de genoemde sponsors. Zo'n grote wedstrijd kan zonder steun niet worden gehouden en genoemde hengelsportzaken, die het jeugdvissen zo geweldig steunen, zijn de moeite van een bezoek meer dan waard.

Voor resultaten hier.


SELECTIEWEDSTRIJD JEUGD FEDERATIE RANDMEREN

GOUD EN ZILVER VOOR JEUGDVISSERS.

Eric van Otterloo is zaterdag 18 mei tijdens het Federatiekampioenschap jeugd in Ede als eerste geŽindigd. Met een vangst van ruim 2Ĺ kilo witvis bracht hij de titel, in de A-categorie , naar Harderwijk. In de B-categorie wist Ronald Franken met een vangst van ruim 1 kilo eentweede plaats te bereiken. De wedstrijd werd georganiseerd door de Federatie Randmeren en geldt tevens als selectiewedstrijd voor het Nederlands Kampioenschap jeugdvissen. In de Proosdijvijver te Ede werd door de jeugdvissers van De Snoek de 'strijd' aangebonden met 53 jeugdvissers uit Ede, Woudenberg, Austerlitz, Nijkerk, Barneveld, Doorn en Zeewolde.

De Harderwijkers legden, in de A-categorie, beslag op de kampioenstitel, de vierde, elfde, veertiende, zeventiende, twintigste en vierentwintigste plaats. Dat waren: Eric van Otterloo, Gerwin van den Os, PeterHendrik van de Poppe, Gerwin Schenau, Maarten Esmeyer, Dominique Germans en Erwi Vrijhof.

In de B-categorie behaalden Ronald Franken, Hans Lokhorst, Marcel van Bijsteren, Gerwin -4 frikadellen- Wouters, Michel Troost en Jeroen Hofhuis een tweede, elfde, twaalfde, vijftiende, zestiende en tweeŽntwintigste plaats. Jongens allemaal gefeliciteerd met de resultaten.

De jongens hebben de naam van De Snoek opnieuw perfect uitgedragen. Het is een fraai gezicht en prima promotie om (bijna) alle vissers en begeleiders van De Snoek met bodywarmers van de club aan, op zo'n federatiewedstrijd te zien. De vissers die bij de eerste vijf geŽindigd zijn, hebben tevens een ticket verdiend dat recht geeft op een plaats voor deelname aan het Nederlands Kampioenschap op 31 augustus in Limburg. Voor ons betekent dit dat Eric van Otterloo (1e A-jeugd), Gerwin van den Os (4e A-jeugd) en Ronald Franken (2e B-jeugd), de kleuren van Harderwijk en van De Snoek tijdens de Nationale titelstrijd gaan hooghouden. De junioren van De Snoek hebben met deze resultaten opnieuw goed gepresteerd. Wij zijn maar wat trots op onze 3 jeugdleden die Harderwijk en De Snoek op de hoogste hengelniveau van Nederland zullen vertegenwoordigen. De Snoek heeft sinds 1989 regionaal steeds goed gepresteerd en zich jaarlijks met tenminste twee junioren geplaatst voor de Nationale eindronde.

 

FEDERATIE EN FRICANDELLEN.

U begreep er vast niks van. Wat betekent toch Gerwin -4 frikadellen- Wouters? Welnu, als je tijdens het wachten op de prijsuitreiking van de federatiewedstrijd teveel van die vette dingen achter elkaar eet, zoals Gerwin presteerde, en je kunt niet zo goed tegen een autoritje van 3 kwartier, dan willen ze wel eens naar buiten komen via de weg waarlangs ze ook naar binnen zijn gegaan. Een hoogst onfrisse situatie. Dik Enklaar was blij mat de hoofdsteun in de auto, anders had hij de prut in zijn nek gekregen. Gerrit Timmer heeft het binnenwerk schoongemaakt en Gerwin heeft beloofd om de auto van mijnheer Timmer eens, als boetedoening, helemaal te wassen. Ja, ja, je lacht wat af met de jeugdvissers.

Voor eindresultaat hierop.


NK JEUGDVISSEN

VIS NIET ERG HAPPIG TIJDENS NEDERLANDS JEUGDKAMPIOENSCHAP.

Twintig federaties hebben bij elkaar 195 jeugdvissers afgevaardigd naar het zoete Nederlandse jeugdkampioenschap; 's lands beste jeugdvissers, allemaal regionaal geselecteerd, bevolken op 31 augustus de oevers van de Zuid-Willemsvaart bij Helmond. Onder hen 3 junioren van ons. Eric van Otterloo, Gerwin van den Os (beiden A-jeugd) en Ronald Franken (B-jeugd). Dankzij de steun van Hengelsport Berben uit Harderwijk, die een busje beschikbaar stelde, en Dierenspeciaalzaak Dierenvreugd uit Ermelo, die lokaas en vismaden cadeau deed, was het voor hsv De Snoek mogelijk om de coaching goed te organiseren, als team te reizen en de kosten, die onvermijdelijk aan een dergelijke wedstrijd verbonden zijn, beperkt te houden. Eric had de steun va zijn eigen sponsor Sjoerd Raven uit Lelystad. Eric heeft de 6e plaats bereikt. Daarmee evenaart hij zijn prestatie van 1995 toen hij ook zesde van Nederland werd. Ronald Franken (B-jeugd) behaalde de 30e plaats. Gerwin van den Os (A-jeugd) kwam niet op de uitslag omdat hij geen vis wist te verschalken. Eric en Ronald presteerden ook het beste van de, met 10 vissers aanwezige, federatie Randmeren.

In het gemeenschapshuis in Heusden wordt druk gedebatteerd en de kansen worden gewogen, vooral de jongens en meisjes die inde Zuid-Willemsvaart hebben getraind, laten zich hierbij niet onbetuigd, dit water is niet makkelijk en alles zal uit de kast moeten om een ereplaats te behalen. Ook de vissers van De Snoek hebben samen met Dik Enklaar, Gerrit Timmer en Maarten Esmeyer een dag aan de Zuid-Willemsvaart getraind.

Nadat de plaatsnummers en een herinnering zijn uitgereikt gaat het richting parcours. Dit levert voor een flink aantal jeugdvissers een vervelende verrassing op, denken zij het wedstrijdwater te herkennen omdat zij er hebben geoefend, dan is dat een tegenvaller. Kennelijk is er een foutje in de berichtgeving geslopen want het wedstrijdwater ligt honderden meters zuidelijker dan op de toegestuurde papieren staat aangegeven. Het parcours biedt een wat troosteloze aanblik, hoog gras, nog hogere brandnetels en veel struiken en bosschages. De fier wapperende nationale driekleur geflankeerd door de vlaggen van de NVVS en van de hoofdsponsor Wielco brengen, samen met het vrolijk schijnende zonnetje, gelukkig wat kleur aan het parcours.

Knippen en snoeien.

Wil het deze zomer met het weer al niet zo best vlotten, deze dag is er geen vuiltje aan de lucht en al staat er dan een stevig windje vanuit de noord-west hoek, problemen levert dat voor niemand op. Het is een drukte van belang langs het parcours, niet alleen de jeugdvissers maar ook ouders, jeugdige supporters meegereisd met hun clubmaatjes en jeugdleiders die van plan zijn hun pupillen hoog in het klassement te laten eindigen. Gelukkig wordt toestemming verleend om direct het wedstrijdvak in te mogen om iets aan de begroeiing te doen. De heggenscharen die onze jongens bij zich hebben gaan rap van hand tot hand om het nodige knip- en snoeiwerk te doen. Haast is geboden want dit extra werk moet liever niet van de reguliere voorbereidingstijd van 60 minuten, afgaan. Na het startsignaal zijn de voortekenen niet zo gunstig, het duurt behoorlijk lang voordat de eerste beetjes zich laten bemerken. Echt juichende berichten komen maar niet los langs het parcours, zo zal het jammer genoeg blijven.

Het wordt een kampioensstrijd waarbij de vis niet zo happig is en kennelijk besloten heeft om niet mee te werken. Dat blijkt ook wel uit het volgende cijferwerk; van de 195 deelnemers hebben er 80 vis weten te verschalken, terwijl dus 115 jongens en meisjes geen vis vangen en vaak zelfs geen beetje hebben gezien. Degene die wel vis vangen brengen bij elkaar ietsje meer dan 32 kilo vis op de weegschaal. In de A-categorie is 18.233 gram gevangen en in de B-categorie is 13.989 gram gevangen.

Kampioen 1996.

Uiteindelijk zijn het Sander Hoefsmid, federatie de Noordkop (categorie A) en Cosmo van Dijk, federatie de Betuwe (categorie B) die zich een jaar lang de nieuwe Nederlandse kampioenen mogen noemen. Sander ving 1.896 gram en Cosmo hengelde 1.790 gram bij elkaar. Op een viswater waar het zo lastig bleek om vis te vangen hebben Sander en Cosmo, elk in hun eigen leeftijdsgroep, een prima prestatie geleverd en zij mogen hun kampioenstitel, en het enorme delfsblauwe bord, dan ook met ere dragen.

P.S.  Gerwin van den Os had een plek geloot naast ťťn van de deelnemende meisjes. Hij werd er verlegen van! Ik heb voor hem een foto waar hij met Angelique op staat. Ook heb ik het adres waar hij niet om durfde te vragen.


WK JEUGDVISSEN

NVVS JEUGDPLOEG WINT ZILVER OP WERELDKAMPIOENSCHAP.

Het Nerlandse jeugd-team dat op 20 en 21 juli in het Potugese Coruche namens de NVVS en gesponsord door Wielco-lokvoeders aan het WK zoetwaterhengelen deelnam, heeft zilver gewonnen.

De ploeg, bestaande uit Eric van Otterloo, Jeroen Goverde, Wouter Steentjes, Paul Koelewijn, Roy Verhees, Martin Hendriksen en coach Gerrit Surquin behaalde 44 wedstrijdpunten en ving over de twee dagen 20 kilo en 240 gram vis. Alleen in Duitsland, dat 39 punten behaalde en 23,7 kilo ving, moesten onze jongens hun meerdere erkennen. Engeland en ItaliŽ, die waren getipt voor goud en zilver, weden echter 3e en 4e, terwijl thuisland Portugal zelfs genoegen moest nemen met de vijfde plaats. In totaal deden 15 landen mee. In de zinderende hitte van meer dan 40oC behaalde ons land nog een succes, want Martin Hendriksen won ook nog een bronzen medaille voor zijn individuele prestatie, terwijl (onze) Eric van Otterloo met een schitterende 4e plaats net buiten het eremetaal viel.

Voor fotoreportage klik hierop.


BAARSVISSEN

Themadag baarsvissen op 23 november van 09.00-16.00 uur.

Voor fotoreportage klik hierop.