JEUGDPAGINA 1994

Klik op een onderwerp of scroll door de pagina.

 Overzicht jeugdviswedstrijden

 Sportiviteitprijs  24 uurs viswedstrijd Zeewolde

 Viscursus en examen jeugd

 Selectiewedstrijd jeugd Federatie Randmeren

 NK Jeugdvissen
 Infomarkt  De vistrip naar Friesland  
 Verenigingskampioen jeugd  1e Harderwijker open  

OVERZICHT JEUGD VISWEDSTRIJDEN

Door te klikken op de onderstaande symbool kom je bij de wedstrijd uitslagen van de jeugd 1994 terecht.

 


VISCURSUS EN EXAMEN JEUGD

De cursus omvat vijf lessen, dat zijn vier avonden van elk 2 uur van 19.00 tot 21.00 uur. De lessen worden gegeven op 15, 22 en 29 maart en op 5 april de praktijkles is op 9 april van 08.00 tot 12.00 uur.

 

JEUGDIGE BEGINNERS SLAGEN VOOR VISCURSUS.

Eenentwintig enthousiaste jeugdige vissers namen deel aan de jeugdcursus voor beginners, die in juni is gehouden. De cursus is gegeven in ons clubgebouw, door de Jeugdleiders van De Snoek. Zij werden daarbij voortreffelijk geassisteerd door vijf A-junioren. Dankzij fa. DIERENGILDE/VISSER uit Harderwijk konden de kosten 'beperkt' blijven. Tijdens de vier cursusavonden kwamen zaken als natuur en milieu, visbehandeling, visherkenning, tuigjes maken, uitloden, peilen en voertje maken aan bod. De cursus werd afgesloten met een "praktijkvisdag". De jeugdvissers hebben enorm hun best gedaan en waren enthousiast over de cursus. Na afloop van de praktijkdag kon dan ook aan de deelnemers het felbegeerde NVVS sportvisdiploma worden uitgereikt. Nogmaals gefeliciteerd met jullie diploma en wij hopen jullie allemaal bij de viswedstrijden voor de jeugd weer terug te zien.

 

 Fotoreportage.

   
De deelnemers met diploma.    
Voorzitter J.C. van de Sande geeft visles
(uitloden van het tuigje is erg belangrijk).
   
     


INFOMARKT

 

 

 

 

 

Voor fotoreportage klik hierop.


VERENIGINGSKAMPIOEN JEUGD

 

Kampioen Jeugdcompetitie A-Jeugd 1994
   naam Punten
1  Bas van de Berg 443
2  Eric van Otterloo 440
3  Vincent Hoveling 433

 
Kampioen Jeugdcompetitie B-Jeugd 1994
   naam Punten
1  Hans Lokhorst 442
2  Gerwin Schenau 440
3  Jeroen Hofhuis 429

 

De grootste vis:

 

B- junioren is 46 cm, gevangen door: Gerwin Schenau

A- junioren is 50 cm, gevangen door: Eric van Otterloo

 

Het record grootste vis aller tijden staat nog op naam van: Jan-Willem van de Poppe met een brasem van 56 cm, gevangen in 1991.

KAMPIOENEN 1994

Tijdens de gezellige feestavond op 18 november zijn onze jeugdkampioenen in het zonnetje gezet. De complete einduitslag zie jeugdcompetitie 1994. De stemming zit er al meteen goed in. De mooie Bingoprijzen vinden snel hun weg naar de winnaars.

Onze voorzitter mijnheer van de Sande geeft namens De Snoek aan Ronald Franken, kampioen B-jeugd van de federatie, als blijk van waardering een jaarabonnement op "BEET" cadeau. De ereprijzen worden uitgereikt door Dik Enklaar. Hij spreekt de jonge sportvissers met waarderende woorden toe en bedankt het hele jeugdteam voor de uitvoering van het seizoen. De winnaars zijn maar wat trots met hun bekers. Bij deze de felicitaties voor onze twee jeugdkampioenen Bas van de Berg en Hans Lokhorst. De spaarpot, waar de dagprijzen van de wedstrijden in worden gespaard, deze keer in de vorm van een maden doosje, wordt ook aan alle winnaars uitgereikt. Zo'n klein doosje is handig om van de winter in je jaszak te stoppen. Blijven de maden lekker levendig! De jongens die er niet bij waren (jullie hebben wat gemist hoor) kunnen hun spaarpot en aandenken afhalen bij Dik Enklaar. Bedankt meneer en mevrouw van de Sande en mevrouw Enklaar, dat u er voor gezorgd heeft dat iedereen zijn natje en droogje heeft gekregen.

Voor fotoreportage klik hierop.


SPORTIVITEITPRIJS

"PRIJS SPORTIEF"

Deze nieuwe prijs is misschien wel de belangrijkste prijs die er is te winnen.

De "prijs sportief" is ingesteld voor junioren van De Snoek bij zowel de A als de B jeugd.

Om deze sportiviteitprijs te kunnen winnen moet je dus een sportieve jeugdvisser zijn.

Laten we eerst eens kijken wat wij verstaan onder een sportieve hengelaar.

Sportieve sportvissers zijn jongens en meisjes;

 

a) die zich gedragen als gast in de natuur,

b) die bereid zijn om te leren,

c) die zich verheugen in het succes van een ander,

 

Dat tonen zij door:

1. Het viswater schoon houden.

2. Eigen rommel en desnoods dat van anderen bij de visstek op te ruimen.

3. De oevers en het riet niet te beschadigen.

4. Geen planten en bloemen of bomen en struiken te beschadigen.

5. Watervogels met rust te laten.

6. Alleen te vissen waar, wanneer en waarmee dat mag.

7. Voorzichtig te zijn met gevangen vis.

8. Vis na de vangst weer netjes te laten zwemmen.

9. Geen herrie te maken en niet te rennen langs de waterkant.

10. Samen met de andere junioren te genieten van de hengelsport.

 

Alle sportvissers van De Snoek , dus ook jullie, bepalen zelf wie deze belangrijke prijs gaat winnen. Er worden binnenkort stemkaarten uitgegeven. Op die stemkaart mogen maximaal drie namen worden ingevuld. Dat zijn dan de vissers die jij het meest sportief vind en waarop jij dus je stem uitbrengt. Op de stemkaart zet je je naam en adres en je levert hem in. Alleen kaarten met een volledig adres zijn geldig. Aan het einde van het seizoen maken we bekend weke drie B- en B-junioren de meeste stemmen hebben gekregen. Tijdens de kampioenschapavond zullen de uiteindelijke winnaars A- en B-jeugd worden bekendgemaakt.

 

 

SPORTIVITEITPRIJS 1994 UITGEREIKT

Op 18 november is aan twee jeugdleden van De Snoek de sportiviteitprijs uitgereikt. Deze prijs is dit jaar voor het eerst uitgereikt en wij vinden deze prijs de belangrijkste die jeugdleden bij De Snoek kunnen winnen. Uit alle 138 junioren waren zes junioren, drie A-jeugd en drie B-jeugd, voor deze prijs genomineerd. Dit waren Ferdy Duits, Eric van Otterloo en Jan-Willem van de Poppe. Verder Ronald Franken, Gerwin Schenau en Gerwin van den Os. Deze jeugdleden worden hartelijk gefeliciteerd met hun sportief gedrag, zij hadden de meeste stemmen verzameld. Er kunnen er echter maar twee winnen en dat zijn:

 

 De winnaars van 1994 zijn:

 

 A- jeugd: Jan-Willem van de Poppe

 

 B- jeugd: Gerwin Schenau

 

 

 

Gerwin en Jan-Willem kregen een hele mooie beker en een fraai certificaat. Een erelijst met de namen van de winnaars erop krijgt een plekje in het clubgebouw. Wij vinden dat de opleiding van jeugdige hengelaars tot sportieve en natuur- en milieubewuste sportvissers van groot belang is. Veel van de activiteiten die voor de jeugdleden worden georganiseerd bergen elementen in zich die aan deze vorming een bijdrage leveren. Uit het winnen van een viswedstrijd of het verenigingskampioenschap blijkt dat de hengeltechniek wordt beheerst. Het winnen van de sportiviteitprijs toont aan dat de hengelaar over een uitstekende mentaliteit en houding beschikt en op een hele goede manier omgaat met de hengelsport. Dit laatste is nog veel belangrijker dan 'het goed kunnen vissen'. Wij willen iedereen, dus ook senioren, familie, vrienden en kennissen wijzen op de sportiviteitregels. Deze regels kunnen niet genoeg onder de aandacht worden gebracht, want iedereen mag weten dat De Snoek serieus omgaat met vis en natuur. Dat daarbij de nadruk ligt op de jeugd is niet verwonderlijk, want de jeugd is onze toekomst. Maar ook senioren vissers behoren deze sportvisregels na te leven. Dat is heel belangrijk als we in de toekomst ook willen kunnen vissen. Om de sportiviteitprijs te kunnen winnen moet de jeugdvisser aan behoorlijk wat eisen voldoen. Zo moet hij zich gedragen als gast in de natuur, bereid zijn om te leren en zich verheugen in het succes van anderen. De winnaars hebben dat laten zien door het bijzonder goed naleven van 10 sportiviteitregels.

Alle sportvissers van De Snoek hebben inspraak gehad over wie deze belangrijke prijs ging winnen. Er zijn daarvoor zelfs stemkaarten uitgegeven waarop de namen van sportieve hengelaars konden worden ingevuld.

Gerwin en Jan-Willem namens allemaal, ook in jullie eigen rubriek, nog eens: HARTELIJK GEFELICITEERD.


SELECTIEWEDSTRIJD JEUGD FEDERATIE RANDMEREN

RONALD FRANKEN FEDERATIEKAMPIOEN B-JEUGD.

Op 21 mei hebben wij met 17 junioren meegedaan aan de selectiewedstrijd Jeugd van de Federatie Randmeren. Ronald Franken heeft bij de B-jeugd de titel veroverd. In 1992 won Hendrik van de Velde bij de A-jeugd het kampioenschap. Nu hebben we dus ook een kampioen in huis bij de B-jeugd. Ronald, van harte gefeliciteerd. En dan te bedenken dat we pas sinds 1989 meedoen aan deze federatiekampioenschappen. De ere-lijst van HSV De Snoek wordt dankzij de junioren elk jaar maar groter en mooier.

De wedstrijdleiding van de federatie heeft de hele wedstrijd goed georganiseerd en geleid. Onze complimenten. Wel vinden wij dat het veel te lang duurt voordat de prijsuitreiking begint. De junioren van De Snoek hebben alweer (in de voorgaande 4 jaar ook al!) goed gescoord. In totaal deden er 44 vissers van 6 verenigingen mee. De deelnemers kwamen uit Harderwijk, Zeewolde, Nijkerk, Rhenen, Amerongen en Ede. Uit Harderwijk kwam het enige meisje, onze Leonoor van Dongen behaalde een 11e plek. Als zij die grote brasem niet had verspeeld had er beslist meer ingezeten.

 

 

 

 

 

Wij hebben het er als volgt vanaf gebracht:

 

A-Jeugd

19 deelnemers en een totaalvangst van 17.440 gram
   naam

Gewicht

3  Ferdy Duits 1.840
4  Ronald Bonestroo 1.810
6  Erwin Vrijhof 1.360
7  Raymond Kleyer 1.280
8  Jan-Willem van de Poppe 1.200
10  Eric van Otterloo 770
14  Bart van Someren 630
15  Vincent Hoveling 570
17  Bas van de Berg 330
20  Peter-Hendrik van de Poppe 220
21  Wim Westeneng 140

 

B-Jeugd

22 deelnemers en een totaalvangst van 19.980 gram
   naam

Gewicht

1  Ronald Franken 2.740
4  Hans Lokhorst 1.520
8  Jeroen Kok 820
11  Leonoor van Dongen 710
12  Marcel van Bijsteren 680
14  Gerwin Schenau 550

 

De eerste 5 in elke categorie gaan meedoen aan het NK-Jeugd. Dit betekent dat Ronald Franken, Hans Lokhorst, Ferdy Duits en Ronald Bonestroo tijdens de NK-Jeugd, op 27 augustus, de kleuren van HSV De Snoek gaan hooghouden. Jongens, doe je best!!

Van de 10 plaatsen totaal die te verdienen waren voor de Nederlandse Kampioenschappen neemt onze vereniging er, net zo als in 1993, weer 4 voor haar rekening. Dat is natuurlijk een geweldig goed resultaat. Een felicitatie voor Hoop Op Geluk uit Nijkerk is ook op zijn plaats. Wilco Guliker behaalde bj de A-jeugd de federatie-titel. Gefeliciteerd. De vissers die zich niet wisten te plaatsen hebben hun best gedaan, er is serieus en goed gevist. De volgende keer zal; het vast beter gaan. Allemaal gefeliciteerd met deze mooie resultaten. Wij zijn best een beetje trots op jullie.

 

Voor eindresultaat hierop.


DE VISTRIP NAAR FRIESLAND

Weten jullie het nog? Dankzij de grote inzet bij de sponsorvisactie in 1993 was het mogelijk om een clubreisje voor de jeugd te organiseren. De voorbereidingen voor dit dagje uit zijn al maanden van te voren begonnen. Er moest veel geregeld worden, zo moesten we een geschikte visstek uitzoeken en verkennen, eten en drinken bestellen, bus bespreken, verzekering afsluiten, visvergunningen aanvragen, maden en lokvoer bestellen en nog wat van dit soort zaken.

Maar 25 juni was het dan zover. Door een vervelend misverstand was een jeugdvisser niet aanwezig, we hebben nog even gewacht op Sebastiaan van Dam en die kwam maar niet. (Jammer Bas, volgende keer beter). Met 50 deelnemers en 5 begeleiders vertrokken we naar de visgronden in Friesland.

De stemming zat er gelijk goed in, want Christiaan van Zeyl was vandag jarig. Hij ging direct trakteren, wij zongen uiteraard 'lang zal die leven'. Na een voorspoedige reis, die volgens sommigen toch wat te land duurde, kwamen we aan in het mooie Friese polderland nabij Holwerd. Daar was een stek bij een vaart voor de B-jeugd. De A-jeugd ging 2 kilometer verderop naar een polderkanaal. De hengels waren in 'no-time' opgetuigd, maden en lokvoer werden verdeeld en er kon worden gevist. Helaas ving niet iedereen vis, maar het plezier wat we hadden was er niet minder om.

In Friesland hadden we steun van de heer Anne Bouma, jeugdleider van de Federatie aldaar. Hij zorgde voor de Federatievergunning. Ook hadden we via hem de lunchpaketten geregeld die hijzelf keurig naar e visstekken kwam brengen. Na het vissen gingen we naar de kantine van de sporthal in Holwerd waar een stevige hap 'fast-food', cola of inas en ijs na voor ons klaar stond. De reis naar huis verliep, dankzij onze prima chauffeur, vlot en veilig. Het zat erop, iedereen werd door de ouders afgehaald en daarna als een speer naar huis want Belgie-Nederland was op TV. En dat wilden de meesten, net als deze leuke dag, ook niet missen.

Wij denken dat iedereen zich prima vermaakt heeft. Inmiddels is er al weer een sponsor-visactie achter de rug zodat ons 'spaarpotje' gevuld blijft. Dan kunnen we volgend jaar weer iets extra's voor jullie organiseren. Heb je daar gedachten over, weet je goeie visstekjes of heb je een leuk idee, laat dat gerust weten, jullie hebben inspraak en als het mogelijk is dan regelen we het.

Voor fotoreportage klik hierop.


1e HARDERWIJKER OPEN

OPEN JEUGDWEDSTRIJD: GOED, GRANDIOOS, PRIMA EN PERFECT.

 

Voor de eerste maal is op 6 augustus een open viswedstrijd voor de jeugd gehouden. De 36 deelnemers kwamen uit het hele land. De jongelui wisten langs de Knardijk in het Wolderwid samen ruim 67 kilo aan brasem en voorn te vangen.

Er zijn bijna elk weekend wel wedstrijden voor volwassen hengelaars. Voor de jeugd echter worden nauwelijks landelijke wedstrijden gehouden. In het voorjaar hebben Ferdy, Eric, Jan-Willem en Peter-Hendrik aan zo'n open jeugdwedstrijd in Noord-Holland meegedaan. Eric kwam toen met het voorstel om onze vakantiewedstrijd open te stellen voor kinderen uit het hele land.

Deze wedstrijd was al een open wedstrijd, maar wil je jeugd uit het hele land trekken dan moet je het ook in het hele land bekendmaken. Wij vonden het een goed idee van Eric dus hebben we persberichten naar alle hengelsportbladen gestuurd. We hebben ook pamfletten rondgedeeld tijdens de WK-jeugd langs de Hoge Vaart. Niet zonder resultaat, de deelnemers kwamen behalve uit Harderwijk en Ermelo, uit Ede, Veenendaal, Genemuiden, Sprang-Cappelle, Lienden, Sliedrecht en Wageningen.

Er is drie uur gevist, de hengelkeuze was vrij. Al snel bleek dat op het hele parcours vis te vangen was, zowel met de vaste hengel als met de pikker en feeder.

Voor resultaten hier.


24 UURS VISWEDSTRIJD ZEEWOLDE

Dit jaar hebben hebben Jan Willem van de Poppe en Eric van Otterloo deelgenomen aan de 24 uurs viswedstrijd van Zeewolde.

 


NK JEUGDVISSEN

Uit 20 federaties zijn ze geselecteerd, 183 jongens en meisjes, die de diverse selectiewedstrijden met ereplaatsen hebben afgesloten. Daarbij hebben zo'n 1400 jeugdvissers achter zich gelaten. Ronald Franken, Hans Lokhorst, Ferdy Duits en Ronald Bonestroo doen mee namens De Snoek.

Spannend.

Het wedstrijdparcours is uitgezet langs de Arkervaart in Nijkerk. Hiermee mag deze Noord-Veluwse plaats zich voor één dagje de jeugdvisstad van Nederland noemen.

Vanaf 07.00 uur druppelen de jeugdvissers het Hervormd verenigingsgebouw "De Schakel" binnen. Er is gezelligheid in de zaal maar ook gespannenheid op de jonge gezichten. Ze komen allemaal voor 'goud' en dat is te zien ook. Dat enkele deelnemers nog slaperig zijn is geen wonder, er zijn er die al een flinke reis achter de rug hebben.

Zodra de plaatsnummers en de 'NK-caps' zijn uitgereikt vertrekken de vissers naar het parcours. De B-categorie (10 t/m 13 jaar) krijgt een plaats aan de westzijde en de A-categorie (14 t/m 17 jaar) aan de oostzijde van de vaart. De spanning neemt eerder toe dan af want bijna iedereen, maar zeker degene die geoefend hebben in de Arkervaart, is erg benieuwd naar zijn of haar plaats langs het parcours. Deze jeugdvissers hebben allang door dat de loting heel belangrijk is omdat lang niet alle stukken langs de vaart even 'goed' zijn. Enkele categorie-A vissers die vak A geloot hebben vertrekken dan ook bepaald niet blijmoedig, terwijl lotelingen met een C of D al duidelijk wat meer tevreden om zich heen kijken. Bij die tevreden vissers horen in elk geval Ferdy en Ronald.

Veel wind en regen.

Aangemoedigd door vele enthousiaste ouders en begeleiders van federaties en hengelsportverenigingen betekent dat een behoorlijke drukte langs de waterkant. De zomer van 1994 is op deze dag wat de sportvissers betreft, echt afgelopen. Nadat de vakken mogen worden betreden trekt de wind stevig aan en veroorzaakt een forse dribbel dwars over de vaart. Niet lang daarna gaan de hemelsluizen open en gaat het fiks regenen. Al gauw biedt het hele parcours een aanblik van verscholen hengelaars, weggedoken achter grote paraplu's. Deze aanblik zal tijdens de wedstrijd niet veranderen.

Alles uit de kast.

De omstandigheden waaronder de 87 B- en de 96 A-junioren moeten vissen zijn niet eenvoudig. Alles moet uit de kast om een visje te verschalken. Ik zie dan ook gelijk dat verschillende tactieken worden gebruikt. Er wordt 'onder de top' gevist maar er zijn er ook die direct inzetten op het vissen met een lange opslag. Dit laatste is bij deze weersomstandigheden extra moeilijk mar het leverde op verschillende plaatsen wel vis op.

Compliment.

De jongens van De Snoek hebben zich goed voorbereid. Onder leiding van E. van de Berg en R. Gans is flink getraind. Zij hebben de jongens ingewijd in alle Arkervaart geheimen. Erik en Ruud hartstikke bedankt voor jullie inzet voor de jeugd. Ook de supporters van De Snoek die zijn geweest, willen we bedanken voor de 'geestelijke' steun. Vincent Hoveling en Bas van de Berg kwamen zelfs op de fiets naar Nijkerk om hun vismaatjes aan te moedigen. GROTE KLASSE !!

De winnaars.

In de categorie A wint Berry Jacobs (Vak B-1) van de Federatie Eendracht. Met een vangst van 4.003 gr is hij Nederlands Kampioen.

In de categorie B wint Benny Geerenstein (Vak E-7) van de Federatie Randmeren. Met een vangst van 3.562 gr pakt hij de gouden medaille en mag zich Kampioen van Nederland noemen.

Klassering van onze deelnemers.

Categorie B; 22e Hans Lokhorst (B15) met 452 gr en 69e Ronald Franken (C1) met 43 gr.

Categorie A; 34e Ronald Bonestroo (D8) met 452 gr en 45e Ferdy Duits (C12) met 212 gr.

Ronald heeft met zijn vierde plaats in zijn vak nog pech ook, want de eerste drie krijgen een plaats in de na selectie voor de Wereldkampioenschappen.

Allemaal winnaar.

Wat het weer, en ook wel een beetje de vangst, betreft zal deze NK-jeugd niet tot de toppers behoren, maar het enthousiasme, de inzet en de sportieve mentaliteit die alle deelnemers uitstraalden betekenen dat dit een heel goed NK-jeugd was. Onze jongens hebben hun best gedaan. Allemaal gefeliciteerd want jullie hebben voorlopig wel meegedaan aan een NK. Voor mij zijn jullie, net als Berry en Benny, ook winnaars. Volgend jaar gaan we er weer tegenaan.