JEUGDPAGINA 1993

Klik op een onderwerp of scroll door de pagina.

 Overzicht jeugdviswedstrijden

 Verenigingskampioen jeugd  NK Jeugdvissen

 Viscursus en examen jeugd

 Dagje vissen met de HK3

 Sponsorvissen
 Het jeugdviskamp  Selectiewedstrijd jeugd Federatie Randmeren  

OVERZICHT JEUGD VISWEDSTRIJDEN

Door te klikken op de onderstaande symbool kom je bij de wedstrijd uitslagen van de jeugd 1993 terecht.

 


VISCURSUS EN EXAMEN JEUGD

Vijftien enthousiaste vissers deden mee aan de jeugdcursus voor beginners, die in maart/april is gehouden.
De cursus is weer gegeven in ons clubgebouw. Wij zijn daarbij hartstikke goed geholpen door een aantal A-junioren.
Dankzij fa. DIERENGILDE/VISSER bleven de kosten "beperkt". Op de vier cursusavonden was erg veel te leren en ook de natuur en het milieu kwamen aan bod. De cursisten hebben ook prachtige tekeningen gemaakt over het viswater en over de ongewenste vervuiling. De tekeningen zijn inmiddels in ons verenigingsgebouw opgehangen.
De cursus is op 24 april afgesloten met een "praktijkvisdag". De jeugdvissers, waaronder twee meisjes, hebben enorm hun best gedaan.
Aan het einde van de praktijkdag heeft onze voorzitter, die nog mar nauwelijks was opgeknapt van een griep, aan alle deelnemers het felbegeerde NVVS sportvisdiploma uitgereikt.
Acht junioren waren al lid van de Snoek, de overige zeven zijn als jeugdlid ingeschreven.
Hartelijk gefeliciteerd met jullie diploma en wij hopen jullie allemaal bij de viswedstrijden voor de jeugd weer terug te zien.

 

Patrick Roselaar

De jeugdviscursus was in april met 15 enthousiaste en leergierige deelnemers. Een van die deelnemers, Hans Lokhorst, werd dit jaar kampioen bij de B-jeugd. Voor het eerst deden er 5 A-jongens mee als hulpinstructeur. Zij hebben elk een groepje beginners begeleid en dat hebben ze prima gedaan.
Nogmaals complimenten voor Jeroen, Hendrik, Ramon, Johan en Djurre. Ik hoop dat zij volgend jaar weer als hulpinstructeur willen meedoen.
Hengelsportzaak Dierengilde/Visser heeft een leuke korting gegeven op de aanschaf van diverse cursusmaterialen.
 


HET JEUGDVISKAMP

JEUGDKAMP 1993: BEKAF MAAR GRANDIOOS.

 

Zevenentwintig junioren zijn bekaf maar hebben het grandioos naar hun zin gehad. Zij hebben meegedaan aan ons jeugdkamp. Voor het eerst heeft er ook een meisje, Leonoor van Dongen, meegedaan. Het kamp is gehouden van 25 t/m 27 juni. Onder leiding van de jeugdcommissie, gaat het visfeest op vrijdagmiddag om vijf uur van start.

De organisatoren, Dik Enklaar, Gerrit Timmer en Ramon Bos zijn in januari met de voorbereidingen gestart. Gelukkig kunnen ook de nodige vrijwilligers gevonden worden om als begeleider op te treden.

Het is een absolute voorwaarde dat bij een kamp voldoende vrijwilligers beschikbaar zijn. Tijdens dit hengelkamp bestaat elke groep uit 5/6 jongens en 2 begeleiders.

De vrijwilligers zijn op twee informatieavonden voorbereid op hun taak. De taakverdeling blijkt in de praktijk goed te werken. De bedoeling van het jeugdkamp is de teamgeest te bevorderen en de junioren op een plezierige, leerzame en actieve manier bezig te laten zijn met de hengelsport.

 

 

 

Kamplocatie

Als kamplocatie is het SCOUTCENTRUM HARDERHAVEN gekozen in de Flevopolder aan het Veluwemeer. In 1991 hebben we daar ook al een kamp gehouden en dat is goed bevallen. Dit centrum ligt aan de oevers van het Veluwemeer. Het is een fraai gebouw met een grote recreatiezaal, een instructielokaal, twee slaapzalen met in totaal 40 bedden, een keuken, douches en toiletten. Bij het gebouw ligt een groot gras- en speelveld.

 

 

Enthousiast en ongeduldig

De jeugdleden hebben op vrijdag alles in gereedheid gebracht om de vissers goed te kunnen ontvangen. Na opening van het toegangshek stromen 27 enthousiaste en ongeduldie junioren het hengelkamp binnen. Nadat de slaapzalen zijn betrokken worden wat huishoudelijke regelingen bekendgemaakt. Daarna legt Dik het programma uit. Hengelen in de kanalen van het Flevoland en in het Veluwemeer, spelletjes op het kamp en het uitvoeren van enkele praktijkproefjes tijdens het wateronderzoek.

De stemming zit er goed in en de junioren bekijken alvast of de visvideo, die op dat moment draait. De eerste vraag is; "Wanneer gaan we vissen"?

 

Patat met kroket

Na de patat met kroket en banaan toe, gaat het hele spul op de fiets naar een stek aan het Veluwemeer voor de eerste vissessie. Er zullen er nog vier volgen. Tijdens het palingvissen weet Emile Houben een knoert van een brasem te haken. Maar net kan worden voorkomen dat hij met hengel en al in het meer verdwijnt. Met het vissen, het spel en de kwissen zijn wedstrijdpunten te verdienen die meetellen voor wie als "beste groep" het viskamp zal afsluiten. Winnen levert 5 punten op, dan 4, 3, 2 en 1 punten.

In de loop van de eerste avond is het tijd voor spel. In het donker, bijgelicht door waxinelichtjes, een aanval- en verdedigingsspel spelen zorgt ervoor dat de energie in goede banen wordt geleid. Hierna is de kwis "Weet je wetje" gespeeld. Op een leuke manier zijn de regels in de hengelsport behandeld.

 

Wakker blijven

Het is de bedoeling dat iedereen rond middernacht in de slaapzak ligt. Dat is dus ijdele hoop. Het lijkt wel alsof iedereen zich heeft voorgenomen om vooral wakker te blijven. De volumeknop van de jongelui is ook nergens te vinden. De rust valt pas een paar uurtjes later in. Maar goed...., dat hoort er allemaal bij. Om 07.00 uur is het reveille. Na het ontbijt zit iedereen op de fiets in de richting van de Hoge Vaart, op weg naar de "Kwabaal". Er wordt aardig gevangen, er komen al brasems van behoorlijk formaat op de kant. Evert-Jan van de Hoek vangt er een van 50 cm.

Tussen de middag wordt een spelronde afgewerkt met leuke vis-spelen. In de Harderhaven wordt wateronderzoek gedaan. Elk groepje onderzoekt de zichtbare verontreiniging van het water. Met filterzakjes wordt water getest of er zweefvuil achterblijft. Ook wordt bekeken wat de zichtdiepte van het water is. Vastgesteld wordt hoever licht in het water kan doordringen. Met die gegevens is de groep in staat om te bepalen of er op die plek waterplanten kunnen groeien. Gerrit Timmer heeft hiervoor een stel heel handige meetstokken met secchi-schijf (die is om de zichtdiepte te bepalen) gemaakt. Leerzaam en nog leuk ook.

Na de middag wordt gehengeld aan de Knardijk. De vangst valt tegen en de vermoeidheid slaat toe. Yuri de Wolf blijkt zijn bril kwijt te zijn. Dankzij Wim Westeneng wordt deze tussen de stenen, in het water, teruggevonden.

'S-avonds is er spel, waarbij het "siamees voetbal" garant staat voor een enorme voetbalpartij. Hierna spelen we de VIS-KWIS. In vijf ronden treden alle groepen tegen elkaar in het strijdperk. Er worden meer dan honderd vragen over de hengelsport behandeld.

 

Paling

De A-jeugd mag nog een uurtje op de paling. Evert-Jan van de Hoek vangt meteen een mooie. Er volgen er nog negen. De B-jeugd gaat, onder protest, om half twaalf naar bed.

 

Rustige nacht

Na een rustige nacht en een lekker ontbijt met gekookt eitje wordt in de Hoge vaart een individuele wedstrijd gevist. Het is erg warm en rap wordt nog wat te drinken langsgebracht. Bij de B wint ons enige meisje, Leonoor van Dongen. Bij de A wordt de wedstrijd gewonnen door Gert Timmer. De individuele uitslag wordt verwerkt in een groepsuitslag waarna blijkt dat de groep "Paling" deze wedstrijd als beste heeft gevist. De buitenlucht en de fietstocht, maakt hongerig dus gaat een stevige lunch er goed in.

Na een kringgesprek over hoe het kamp is bevallen, moeten de slaapzalen worden opgeruimd en gaat het eindcorvee beginnen. Dat wordt, duidelijk iets minder enthousiast, uitgevoerd. Na even stevig aanpakken ligt het gebouw er weer spic & span bij.

 

Laatste spel

Inmiddels komen ouders hun kinderen ophalen. Als afsluiting wordt een Zweeds loopspel gespeeld. Hierbij moeten 20 hengelsportvragen, al rennend en zoekend op het terrein, worden opgelost. Iedereen heeft meer dan de helft van de vragen goed. Er is zelfs een ploegje met 19 goede antwoorden. Dat is heel goed want er zaten lastige vragen bij.

Dik Enklaar sluit het hengelkamp af. Hij bedankt alle vrijwilligers voor hun enorme inzet om van dit kamp een SUCCES te maken. Alles is voortreffelijk gegaan, de keuken, de kantine, het hengel;en, het spel en het wateronderzoek.

 

Compliment voor de vissers

Vooral een compliment voor de junioren die erg sportief en enthousiast in dit viskamp met hun hengelsport bezig zijn geweest. Vooral de saamhorigheid en hulpvaardigheid is opgevallen. Alle vissers zijn 'winnaars' van dit kamp geworden en krijgen een mooie oorkonde. De winnaars van de viswedstrijd komen hun prijzen uitzoeken en dan is het moment aangebroken dat de beste groep van het viskamp wordt bekendgemaakt. Er eindigen drie groepen met evenveel punten. De VIS-KWIS geeft de doorslag. Dat betekent dat de groep 'Brasem' de eindprijs wint. Peter-Hendrik van de Poppe, Yuri de Wolf, Arjan Tijmstra, Leonoor van Dongen, Ronald Bonestroo en Ronald Franken nemen elk trots een mooie trofee in ontvangst.

Het is inmiddels zo'n vier uur geworden, het jeugdkamp 1993 zit erop, het was geweldig. De leiders moeten nog de nodige spullen opruimen en het gebouw weer overdragen aan het scoutcentrum. Maar ook voor hen is het zo rond zes uur gedaan. Hoe jullie verder is vergaan weet ik niet; Wij zijn thuisgekomen , even eten, onder de douche en ........ Slapen.

 

Voor fotoreportage klik hierop.

 

Viswedstrijdje individueel, gehouden tijdens jeugdkamp in de Kwabaal.

Voor eindresultaat hierop.


VERENIGINGSKAMPIOEN JEUGD

Kampioen Jeugdcompetitie A-Jeugd 1993
   naam Punten
1  Peter Hendrik van de Poppe 433
2  Eric van Otterloo 392
3  Vincent Hoveling 384

 
Kampioen Jeugdcompetitie B-Jeugd 1993
   naam Punten
1  Erwin Vrijhof 439
2  Hans Lokhorst 435
3  Wim Westeneng 433

De grootste vis:

 

A- junioren is 50 cm, gevangen door: Ferdi Duits

B- junioren is 38 cm, gevangen door: Erwin Vrijhof

 

Het record grootste vis aller tijden staat nog op naam van: Jan-Willem van de Poppe, een brasem van 56 cm, gevangen in 1991.


KAMPIOENEN IN HET ZONNETJE.
Tijdens een bingo-avond zijn op 19 november onze jeugdkampioenen in het zonnetje gezet. Het verenigingsgebouw is voor deze gelegenheid opgesierd met allerlei posters van activiteiten die het afgelopen seizoen zijn uitgevoerd. De stemming zit er al meteen goed in. De mooie prijzen vinden hun weg naar de terechte winnaars.
De heer van de Sande geeft namens alle junioren aan Jan-Willem van de Poppe, de bronzen medaille winnar van het NK jeugd, als blijk van waardering een prachtig verzilverd Snoekminiatuur cadeau. De ereprijzen worden uitgereikt door de voorzitter van "de Snoek". Hij spreekt de jonge sportvissers met waarderende woorden toe en complimenteert het jeugdteam met de uitvoering van het seizoen. De winnaars zijn maar wat trots met hun bekers. Bij deze de felicitaties voor onze twee jeugdkampioenen Peter-Hendrik van de Poppe en Erwin Vrijhof. De visspaarpot, deze keer in de vorm van een beertje, wordt ook aan alle prijswinnaars uitgereikt. De jongens die er niet bij waren (jullie hebben wat gemist hoor) kunnen hun spaarpot en aandenken afhalen bij Dik Enklaar. Bedankt mevrouw van de Sande, van Boven en Enklaar, dat u er voor gezorgd heeft dat iedereen zijn natje en droogje krijgt.


DAGJE VISSEN MET DE HK3

Voor fotoreportage klik hierop.


SELECTIEWEDSTRIJD JEUGD FEDERATIE RANDMEREN

PRIMA RESULTAAT NK SELECTIE-JEUGD IN ZEEWOLDE.

Op 19 juni hebben 11 junioren van De Snoek (8 A-junioren en 3 B-junioren meegedaan aan de selectiewedstrijd Jeugd van de Federatie Randmeren. Een selectie die voor maar liefst vier van onze jeugdleden erg succesvol is verlopen.

Voor de wedstrijd zijn we nog een keer bij elkaar geweest om alle wedstrijdregels door te spreken. Samen hebben we een plan gemaakt wat de beste tactiek voor deze wedstrijd is. Alle jongens zijn één of meerdere keren gaan oefenen.

Omdat op maatse vis wordt gehengeld krijgen alle jongens een speciale meetlat, die dhr Timmer heeft gemaakt, zodat ze tijdens het vissen snel en secuur de maat van ruisvoorn en winde kunnen vaststellen.
De wedstrijd verloopt bijna vlekkeloos. Toen bleek dat de jury problemen had met het herkennen van blankvoorn en ruisvoorn werd besloten om alles, behalve baars, dat onder de maat is mee te tellen. (Jullie weten dat ruisvoorn 15 cm moet zijn en dat voor blankvoorn geen maat telt. Ook weten jullie dat herkennen van ruis- en blankvoorn helemaal niet moeilijk is, maar je moet het wel even weten!)

De wedstrijdleiding van de federatie, geholpen door vrijwilligers van "Ons Stekkie" uit Zeewolde hebben de hele wedstrijd goed georganiseerd en geleid. Onze complimenten.

De junioren van De Snoek hebben alweer (in de voorgaande 3 jar ook al!) goed gescoord.

 

 

A-Jeugd

   naam Vereniging

Gewicht

2  Jan Willem van de Poppe  De Snoek - Harderwijk 2.770
4  Ferdi Duits  De Snoek - Harderwijk 2.160
8  Peter Hendrik van de Poppe  De Snoek - Harderwijk 1.140
9  Hendrik van de Velde  De Snoek - Harderwijk 1.000
10  Ronald Bonestroo  De Snoek - Harderwijk 800
12  Eric van Otterloo  De Snoek - Harderwijk 440
15  Gert Timmer  De Snoek - Harderwijk 310
18  Bert Timmer  De Snoek - Harderwijk 190

 

B-Jeugd

   naam Vereniging

Gewicht

2  Erwin Vrijhof  De Snoek - Harderwijk 2.640
4  Gerwin Schenau  De Snoek - Harderwijk 1.920
7  Hans Lokhorst  De Snoek - Harderwijk 460

 

De eerste 5 in elke categorie gaan meedoen aan het NK-Jeugd. Dit betekent dat Jan Willem van de Poppe, Ferdi Duits, Erwin Vrijhof en Gerwin Schenau, op zaterdag 28 augustus in de Hoge Vaart aan de Baardmeesweg tijdens het NK-Jeugd de kleuren van HSV De Snoek gaan hooghouden. JONGENS DOE JE BEST !!

Van de 10 plaatsen totaal die te verdienen waren voor de Nederlandse Kampioenschappen neemt onze vereniging er dus 4 voor haar rekening. Dat is natuurlijk niet mis.

Een felicitatie voor de Zwarte Schapen uit Ede is ook op zijn plaats. Zij behaalden in alle twee de leeftijdsgroepen het federatiekampioenschap. Gefeliciteerd. Dat willen wij nog eens nadoen!

De jongens die zich niet wisten te plaatsen hebben hun best gedaan, er is serieus en goed gevist. Een volgende keer zal het beslist beter gaan.

 

Alle jongens gefeliciteerd met deze mooie resultaten. Wij zijn best een beetje trots op jullie.

 

Ook bij de senioren zijn goede resultaten geboekt. Het Korps van De Snoek gaat op 18 september naar de NK. De heer Ron Karssen gaat 11 september naar de NK-individueel.

 

Voor eindresultaat hierop.


NK JEUGDVISSEN

NEDERLANDS KAMPIOENSCHAP JEUGD IN DE HOGE VAART.

De voor deze belangrijke wedstrijd geplaatste junioren Jan-Willem van de Poppe, Ferdi Duits, Erwin Vrijhof en Gerwin Schenau zijn er klaar voor. Op initiatief van de jeugdleiders waren Cees van Dongen en Ron Karssen, beide ervaren kanaalvissers, bereid om de jongens bij de voorbereiding te helpen. Op 7 en 21 augustus is, onder leiding, druk geoefend. Grote klasse dat deze sportvissers bereid waren dit voor de jongeren te doen. Het materiaal is voor elkaar, aas en voertje zijn uitgeprobeerd en prima in orde.

n de vroege morgen van 28 augustus vertrekt het gezelschap naar het verzamelpunt in Nijkerk. Na de ontvangst en stekloting, waarbij de deelnemers als aandenken een vispet van de NVVS krijgen, vertrekken we naar de Baardmeesweg. Daar zullen onze jongens met de 183 beste jeugdvissers van Nederland de strijd aanbinden. De Hoge Vaart ligt er prima bij, maar we weten dat het niet eenvoudig wordt. Dit kanaal is voor senioren al moeilijk laat staan voor de jeugd. Na het eerste signaal beginnen de voorbereidingen. Daarvoor krijgen de jongens een uur de tijd. Bij Jan-Willem meld zich al snel een eerste beet. De anderen moeten daar langer op wachten. Ferdi Duits ligt helemaal stil, hij zal deze wedstrijd helaas niets vangen.

Ramon Bos, Eric van Otterloo en Peter-Hendrik van de poppe sluipen langs het parcours om de vissers van ons op de hoogte te houden van de resultaten op het parcours. Later melden zich nog een aantal supporters, Bas van de Berg, Vincent Hoveling en Ronald Bonestroo. Ramon geeft Erwin advies om het lood omhoog te schuiven en te zorgen voor meer lijn op de bodem. Het helpt, Erwin pakt vrijwel direct een brasem. Na twee-en-eenhalf-uur, zit de wedstrijd erop. Vol spanning gaan we naar het gebouw in Nijkerk om te wachten op de uitslag.

Toen deze voor de B-jeugd (89 deelnemers) bekend werd gemaakt, brak al een klein feestje uit aan de tafels waar De Snoek zat. Gerwin Schenau op de 29e plek en Erwin Vrijhof wint de 5e plaats en een vis-weekend in Friesland. Het feestgedruis brak pas echt los toen we in de gaten hadden dat Jan-Willem bij de A-jeugd (94 deelnemers) een bronzen medaille haalde. Jammer dat Ferdi er niet bij zat, geeft niks, volgend jaar opnieuw. Het is natuurlijk prachtig dat er ook dit jaar jongelui waren die Harderwijk op het hoogste hengelniveau van Nederland hebben vertegenwoordigd. Voor de 2e achtereenvolgende keer hadden wij zelfs een jeugdvisser op het erepodium.

Een grandioos resultaat, waar we allemaal hartstikke trots op zijn. Jongens, nogmaals hartelijk gefeliciteerd.


SPONSORVISSEN