WILDE
PALING UIT DE RIVIEREN BEVAT TEVEEL DIOXINE.
ADVIES SPORTVISSERIJ NEDERLAND: EET GEEN PALING UIT DE RIVIER.
14 maart 2007 - Nieuwsbericht Voedsel en Waren Autoriteit - Twee procent
van de paling die in Nederland op de markt verschijnt, namelijk de wilde
paling uit de grote rivieren, bevat zoveel dioxineachtige stoffen dat
langdurige consumptie ervan voorkomen moet worden. De Voedsel en Waren
Autoriteit (VWA) trekt die conclusie op basis van een onderzoek,
uitgevoerd in opdrach van het ministerie van Landbouw, Natuur en
Voedselkwaliteit ILNV), en de risicobeoordeling van het bureau
Risicobeoordeling van de VWA die op verzoek van LNV is uitgevoerd. Mocht
uit nader onderzoek blijken dat paling uit de grote rivieren niet door
de visserijsector uit de voedselketen wordt geweerd, dan zal de VWA bij
de minister van LNV en VWS verzoeken de mogelijkheden van
vangstbeperking te onderzoeken.
Gekweekte
paling wel veilig.
De paling die in de grote rivieren wordt gevangen maakt slechts een
klein deel uit van de paling die in Nederland wordt gegeten (2%). Het
merendeel van de paling die in Nederland wordt verkocht is afkomstig van
viskwekerijen (95%). Eerder uitgevoerd onderzoek wijst uit dat
kweekpalingen wel aan de productnormen voldoen. Over wilde paling uit
andere wateren dan de grote rivieren bestraat het vermoeden dat de
dioxine-gehalten lager zijn dan in de grote rivieren maar er bestaan te
weinig gegevens om daarover goed onderbouwde uitspraken te kunnen doen.
Het onderzoek.
De onderzoeksinstituten IMARES en RIKILT (Wageningen UR) hebben in
opdracht van LNV onderzoek verricht naar dioxines en dioxineachtige
PCB’s in paling afkomstig uit de Nederlandse binnenwateren. In gebieden
waar hoge dioxinegehalten werden verwacht, zijn op 22 verschillende
locaties monsters genomen van palingen. Uit deze studie blijk dat wilde
paling uit de grote rivieren in Nederland de wettelijke productnorm fors
overschrijdt. Het onderzoek bevestigt hiermee het vermoeden dat
overschrijding van dioxinenormen in wilde paling in bepaalde delen van
Nederland kan voorkomen. Uit eerdere onderzoeken van de VWA blijk dat
dioxinegehalten in gekweekte paling beneden de norm blijven.
De risico's.
Zowel bij vissen als mensen wordt dioxine opgeslagen in vetweefsel
en nauwelijks afgebroken of uitgescheiden.
Voor de gemiddelde consument in Nederland zijn de risico's van
dioxine in wilde paling volgens het bureau Risico beoordeling vrijwel
nihil omdat in Nederland weinig paling wordt gegeten. Anders ligt het
voor mensen die vaak wilde paling eten, zoals hobbyvissers en
liefhebbers van paling.
Maandelijkse consumptie van één portie wilde paling van ongeveer
150 gram uit de grote rivieren kan na enkele jaren leiden tot een
zodanige toename van dioxineachtige stoffen in het menselijk lichaam dat
nadelige effecten op de gezondheid niet kunnen worden uitgesloten. Hoge
concentraties dioxinen kunnen uiteindelijk effect hebben op het
functioneren van het immuunsysteem, de voortplanting of de
hersenenontwikkeling.
Informeer naar de herkomst van de paling.
Eten van vette vis, zoals paling, is gezond omdat het zogenaamde
omega-3-vetzuren bevat. Deze vetzuren bevorderen de gezondheid van hart
en bloedvaten. Het Voedingscentrum adviseert daarom één of twee keer per
week vette vis te eten. Uit het onderzoek en de risicobeoordeling blijk
dat het voor mensen die paling willen eten, verstandig is om te kiezen
voor paling die gekweekt is of gevangen is in andere wateren dan de
grote rivieren.
Consumenten hebben de keuze voor de herkomst van de paling die zij
kopen voor een groot deel zelf in de hand. Op etiketten van verpakte
paling staat aangegeven uit welk land de paling afkomstig is en of het
gaat om wilde of gekweekte paling. Ook bij onverpakte vis is te
achterhalen of het gaat om wilde of gekweekt paling.
Verkopers van vis zijn namelijk wettelijk verplicht aan te geven
waar de vis vandaan komt als een klant daar om vraagt.
Wettelijke bescherming.
Op basis van de Europese hygiëneregelgeving is het vanaf januari
2006 de verantwoordelijkheid van elk levensmiddelenbedrijf om veilige
producten op de markt te brengen. Dat betekent dat producenten moeten
kunnen aantonen dat hun producten aan de norm voldoen. Bij controles van
de VWA moeten bedrijven aangeven hoe ze optreden bij eventuele
overschrijdingen van de Europese norm. Dit staat beschreven in hun HACCP-
plan of hygiënecode.
Controles.
De VWA gaat dit jaar op verkooppunten monsters nemen van paling om
te kunnen bepalen of de producenten en leveranciers erin zijn geslaagd
paling met te veel dioxine uit de voedselketen te weren. Daarnaast gaat
de VWA in 2007 gericht controleren bij visverwerkende bedrijven en
vishandelaren. De VWA treedt streng op tegen bedrijven die te vaak de
regels niet voldoende naleven of de gezondheid van de consument in
gevaar brengen.
Dioxine effectief weren uit de voederketen.
De Voedsel en Waren Autoriteit vindt dat verontreinigingen als
dioxinen zo veel mogelijk uit de voedselketen moeten worden geweerd. Via
monsteronderzoek en bedrijfscontroles wil de VWA in beeld krijgen of de
huidige wettelijke bescherming van de consument effectief is. Mocht uit
de onderzoeken blijken dat consumenten niet voldoende beschermd kunnen
worden binnen de huidige wettelijke constellatie, dan zal de VWA de
departementen van VWS en LNV vragen de mogelijkheden van een
vangstverbod te onderzoeken van wilde paling uit de Nederlandse grote
rivieren.
ADVIES SPORTVISSERIJ NEDERLAND: EET GEEN
PALING UIT RIVIER
Sportvisserij Nederland roept
sportvissers op om geen zelfgevangen paling uit de rivieren te eten. Dit omdat
paling uit de grote rivieren zoveel dioxine bevat dat de wettelijke norm fors wordt
overschreden.
Dit blijkt uit onderzoek van
onderzoeksbureaus IMARES en RIKILT (Wageningen UR), uitgevoerd in opdracht van het
Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).
Dioxinen in voedsel zijn zeer
gevaarlijk voor de volksgezondheid. Zowel bij dieren als mensen
worden dioxinen in het vetweefsel opgeslagen en
nauwelijks afgebroken of uitgescheiden.
Sportvisserij Nederland sluit zich
daarom nadrukkelijk aan bij het advies van het Voedingscentrum om
geen paling uit Nederlandse rivieren meer te eten.
Sportvisserij Nederland adviseert sportvissers bovendien om uit
voorzorg ook geen zelf gevangen paling uit andere
wateren te eten, zolang niet bekend is of deze voldoen aan de
dioxinenorm.
Het merendeel (circa 95%) van de in
Nederland verkochte paling komt uit aalmesterijen waarvan de paling wel
aan de productnorm voldoet. Voor de consument in
de supermarkt of viswinkel is de herkomst van de paling vermeld op de
verpakking.
Bij niet verpakte paling moet de consument
altijd de verkoper vragen naar de herkomst.
De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) gaat
bij de producenten, leveranciers en verkopers controleren op het strikt naleven van de regels.
Het ministerie van LVN legt de
verantwoordelijkheid om paling uit de grote rivieren uit de voedselketen
te weren bij de visserijsector zelf. Jaarlijks gaat
het om 200.000 kilo paling die in de grote rivieren wordt gevangen.
Mocht uit onderzoek blijken dat er nog
steeds paling met dioxinen uit de rivieren wordt gegeten, dan adviseert
de VWA om vangstbeperkingen voor paling in
te stellen.
Het advies van het Voedingscentrum is
te lezen op:
http://www.voedingscentrum.nl/voedingscentrum/Private/Nieuws/2007/Te+veel+dioxine+in+paling+uit+rivieren.htm
|