DE SNOEKVARIA 2006

In deze aflevering van DE SNOEKVARIA 2006 laten we weer mooie, bijzondere en soms verassende vangsten zien waar onze leden-lezers ons een foto van stuurden.
 

VREEMDE BADGASTEN IN DE HOGE VAART

Maandag 9 oktober 2006 ging ik vissen met Jan Evers, ook uit Ermelo. Wij visten aan de Hoge Vaart in Oostelijk Flevoland, ter hoogte van de Baardmeesweg, een paar honderd meter van de sluis in de Knardijk. We hadden allebei onze karperstokken uitliggen, maar de verwachte aanbeten bleven uit. Jan viste met z’n vaste stok en ik met een matchhengel. Met wisselend succes vingen we een serie voorns en baarzen. Rond drie uur haalde Jan zijn hengel op en ziedaar: een nieuwe vissoort op de Hoge Vaart. Eerst dacht Jan dat hij een plant of zoiets uit het water had getrokken, maar dat bleek al heel snel een totaal onverwachte gast, namelijk een kreeft.

Het beestje was van staart tot topje tentakels ongeveer dertig centimeters. Het lijfje was ongeveer 20 cm lang. Zijn scharen waren ongeveer 6 à 7 cm lang. De onderkant van het dier was geelachtig met spikkels en de bovenkant was donker, antracietkleurig. De haak zat vast in een van zijn pootjes. De opwinding was groot. Jan had nog nooit een kreeft gevangen. En ik had in de Flevopolder ook nog nooit een kreeft gevangen. Vandaar dat het fototoestel vliegensvlug uit de tas kwam om hier een paar plaatjes van te schieten. Na de foto’s hebben we de kreeft vakkundig onthaakt. Hierbij probeerde hij wel enkele keren om met zijn scharen ons in de vingers te knijpen. Nadat hij "bevrijd" was heeft Jan het dier zijn vrijheid teruggegeven. Ik weet niet of er wel eens eerder een kreeft gevangen werd in de Flevopolder. Ik heb er nog nooit iets over gehoord van andere vissers. Misschien is er iemand die ons kan melden wat voor soort kreeft het is?


Hartelijke groeten
Jan Willem Jonker

De redactie zocht contact met Ed Stoop van Sportvisserij Nederland en die schreef ons het volgende:
"Krabben en kreeften veroveren in rap tempo onze binnenwateren. Vooral de Amerikaanse rivierkreeft doet het hier bijzonder goed. Marco Kraal vertelde dat er periodes zijn dat hij achter zijn huis aan het Gooimeer onder bijna elke steen die hij onderwater omkeert een kreeftje aantreft. Ze komen dan ook zeker elders in de regio voor. Naast de Amerikaanse kreeft hebben wij nu ook de Gallisische en de Turkse rivierkreeft. De laatste kan wel 25 centimeter lang worden, terwijl de andere twee wat kleiner blijven.
De kreeft op de foto is zo te zien een uit de kluiten gewassen Amerikaan".
 

Vriendelijke groet
Ed Stoop
 

Ook een bijzondere vangst te melden? Daarvoor kun je ook terecht op het MELDPUNT BIJZONDERE VIS VANGSTEN.

(Dit meldpunt vindt je op de homepage van Sportvisserij Nederland onder "bijzondere vangsten".)
Geef vangsten, vondsten en waarnemingen van bijzondere vissen hier door aan Sportvisserij Nederland! U draagt zo bij aan de kennis over de verspreiding van vissoorten. Denk bij bijzondere vissen aan: zeldzame vissoorten. zeer grote vissen; in kleur of vorm afwijkende vissen; vissen op vreemde plaatsen; onbekende vissen, exoten of kruisingen (hybriden); vissen met merktekens (aangebracht voor onderzoek).
Belangrijk om te vermelden zijn: soort, lengte, gewicht van de vis, vanger/waarnemer, plaats en datum. Ook een foto van de vis is bijzonder welkom (niet groter dan 250 Kb).

 
JEUGDLEIDER MET MOOIE ZALM

In het najaar van 2006 was jeugdleider Gerrit Timmer met vakantie in Nieuw Zeeland.

Daar werd onder andere een viskwekerij bezocht.

 

 

De kans om en van onze jeugdleiders af te beelden met een heuse zalm wilden we niet laten lopen.