BLAUWALG IN VIJVER OUDE NIJKERKERWEG ERMELO

In de populaire visvijver aan de Oude Nijkerkerweg in Ermelo is Blauwalg geconstateerd.

 

Doordat de laatste dagen de temperatuur omhoog gaat, gaat ook de temperatuur van het water snel omhoog. Hierdoor gaat het zuurstof gehalte in het water snel omlaag, wat voor de gezondheid van de vissen niet bevorderlijk is. Een bijkomend probleem voor de te hoge water temperatuur is dat er dan Blauwalg kan ontstaan.

Blauwalgen zijn eigenlijk geen algen of wieren. Het zijn bacteriën. Een andere naam ervoor is cyanobacteriën. Ze leven van licht, koolstofdioxide en voedingsstoffen in het water. Als er veel voedingsstoffen in het water zitten (mogelijk door te veel voeren tijdens het vissen) en het warm is, kan dat een blauwalgenbloei veroorzaken. Tijdens een bloei kunnen de vele blauwalgen een drijflaag vormen. Omdat de onderkant van de drijflaag afsterft, komen gifstoffen (toxines) in het water terecht. Niet alle blauwalgen maken toxines aan. Als het water een vreemde kleur heeft of als er een stinkende laag met algenbrij op het water ligt is dit niet bevorderlijk voor de vissen en de vissers.

In een water met Blauwalg is het niet verboden te vissen, maar het word wel sterk afgeraden om het toch te doen.

Blauwalg word geconstateerd door het waterschap en de locaties met Blauwalg worden door de gemeente aangegeven met borden.

 

     

 Foto's Bert van Pijkeren