HENGELSPORTERS IN DE BLOEMETJES
ZEEWOLDE - Zeventien leden van Sportvisserij Midwest Nederland wonnen in 2011 een ereprijs bij de nationale kampioenschappen in diverse categorieën. Het bestuur van de federatie van ruim honderd verenigingen zette de prijswinnaars in het zonnetje en in de bloemen.
Dat gebeurde in het clubhuis van hengelsportvereniging Ons Stekkie aan de Baardmeesweg in Zeewolde.
"Jullie zijn het uithangbord van onze sport en onze federatie," prees de federatievoorzitter Gerard Roosloot de gehuldigden. Twee daaronder zijn Zeewoldenaars, een derde komt uit Harderwijk. Het gebied van de federatie Midwest bestrijkt Noord-Holland, Gooi- en Eemland, Flevoland en de West-Veluwe.
Brian van de Bovenkamp en Rick Hartgers uit Zeewolde maakten deel uit van het team, dat derde werd in de categorie clubs. De deelnemende teams bestaan uit vijf leden, waarvan er minstens twee jeugdlid zijn. Brian was een van de twee jeugdleden van het bronzen team. Hij heeft het vissen van geen vreemde: zijn vader Jan is voorzitter van Ons Stekkie en tevens coach bij de vereniging en vice-voorzitter van de federatie.
Het aantal van 17 is minder dan in het eerste jaar van het bestaan van de federatie, ontstaan door een herindeling. "Maar 17 is nog steeds veel," vindt medewerkster Anja Bos van de federatie. Daaronder ook kampioenen, zoals Eric van Otterloo uit Harderwijk, individueel seniorenkampioen in de klasse 'witvis'.
"Dat betekende vorig jaar vooral brasem en voorn, en wat kolblei," vertelt Van Otterloo over zijn eerste goud. "Met onderbrekingen doe ik al sinds 1995 mee. Dit is mijn eerste titel. Vorig jaar in Spijkerboor, kwam alles samen. Ik lootte een gunstige plek, de achterste. Daardoor heb je maar één buur en komt van de andere kant de vis vrij aanzwemmen. Dat geluk moet je hebben. En natuurlijk ervaring en concentratie."
Plus: "Dertig procent van je winst is de voorbereiding," verzekert federatievoorzitter Gerard Roosloot. "Wedstrijdvissen is een aparte vorm van vissen. Toen ik zelf wedstrijden viste trainden we vier keer per week. Dat betekent experimenteren met aas en materiaal, en die praktijkervaring gebruik je in de voorbereiding. De juiste topjes, de beste haakjes. Anders kom je er niet."
Winst stelt wel degelijk wat voor. Roosloot: "Wedstrijdvissen tegenover recreatief vissen is vergelijkbaar met profvoetbal ten opzichte van amateurvoetbal. Nederlands kampioen zijn is niet mis."
De federatie zit vol nieuwe ideeën. In navolging van de federatie Zuidwest Nederland willen ze vanaf 2013 een bekertoernooi opzetten. Anja Bos: "Vergelijkbaar met het voetbalbekertoernooi, een knock-outsysteem." Een nieuwe ontwikkeling is het zogeheten streetfishing. "Het zijn meest studenten die dat doen" aldus Roosloot. Ze reizen met hun OV-kaart ergens naartoe en gaan daar met elkaar vissen. "
|
De Stentor, Auteur: door Leon van den Berg
| donderdag 29 maart 2012