JEUGDCURSUS 2012

 

Voorafgaande aan de jeugdcursus geeft HSV de Snoek te Harderwijk een informatieavond aan de jeugd en de ouders/verzorgers van de aspirant vissertjes.

De doelstelling van deze informatieavond is om de ouders en de jeugd vooraf te informeren wat de cursus inhoud en dat wij niet alleen met de kinderen aan de waterkant gaan zitten om te vissen.

Op deze avond komt grotendeels het programma van de 4 avonden cursus voor de jeugd in sneltreinvaart voorbij, de nadruk van deze avond is om de ouders op de hoogte te brengen dat wij meer doen dan alleen maar vissen zoals:

- Dat ze zuinig moeten zijn op de natuur.

- Dat we ze leren wat er allemaal in het water leeft.

- Hoe een vis in elkaar zit en hoe ze ermee moeten omgaan.

- Dat we ze leren hoe ze een vis moeten herkennen.

- Dat we de kinderen zelf leren tuigjes te maken welke ze aan de waterkant nodig hebben.

- Hoe ze zich moeten gedragen.

- Enz.

 

De Jeugd werd tijdens deze bijeenkomst ook uitgenodigd om een werkstuk te maken over hoe het wel en niet hoort aan de waterkant. Voor het werkstuk, welke het best voldoet aan deze doelstelling, hebben we een prachtige vaste stok als prijs beschikbaar gesteld. De doelstelling van deze opdracht is om de kinderen te laten nadenken wat nu wel of niet goed is.

Onze ervaring is dat de ouders ieder jaar weer weggaan met het idee van dat had ik niet verwacht!!

 

De 1e cursusavond op 7 maart 2012.

 

Deze avond bestaat uit een stukje theorie over wat nu vissen is, wat hebben we echt nodig aan de waterkant, het behandelen van een gedeelte uit het werkboek, het leren knopen met een grote oefenhaak en een dik nylon draad, met zowel een oogje als met een bledje, aansluitend doen we dit nogmaals maar dan met materiaal welke we gebruiken bij het maken van een tuigje, om te oefenen, en als laatste de visherkenning deze avond de Blank- en de Ruisvoorn waarbij buiten de kenmerken van de vis ook wordt verteld waar moeten we ze zoeken in het water, wat eten ze, wanneer paaien ze, hoeveel eitjes kunnen ze leggen en wanneer doen ze dit enz. Onze ervaring is dat de kinderen dit reuze interessant vinden en muisstil zijn bij de uitleg.

 

De 2e cursusavond op 14 maart 2012.

 

Op deze avond wordt er wederom een stuk theorie behandeld, nu gaan we dieper in op de vele keuzes er zijn m.b.t. de aanschaf van bijvoorbeeld de hengel, dobbers, lijn, lood, haakjes enz, en wat wij nodig hebben als beginnend visser en wat verstandig is om mee te beginnen om te vissen en natuurlijk en niet te vergeten het onderhoud van de materialen.

Op deze avond laten we ze onder begeleiding een voorntuigje maken waar we op 3 a 4  kinderen een vrijwilliger bij zetten om ze te ondersteunen waar nodig is. Als het tuigje gereed is, wordt deze keurig uitgelood en op het tuigenplankje gezet. Op deze avond hebben veel kinderen toch wel hun tijd nodig om voor het eerst zelf een tuigje te maken waar ze zo mee aan de waterkant kunnen gaan zitten. Erg leerzaam voor de kinderen, een veel voorkomende fout is verkeerd beginnen en de dobber verkeerd om monteren.

Wederom behandelen we deze avond een stuk uit het cursusboek, en hebben we weer de visherkenning deze maal de Brasem en de Kolblei.

 

De 3e cursusavond op 21 maart 2012.

 

Ook nu beginnen we weer met een stuk theorie hier worden o.a. de aassoorten behandeld, de soorten hengels als de insteek-, oversteek-, en de telescoop hengel, en met uitleg wat onze voorkeur heeft en waarom. Wat mag er niet ontbreken in je viskoffertje, waaraan moet een leefnet en pannet voldoen. De gedragsregels aan de waterkant en hoe ze zich behoren te gedragen waaronder natuurlijk "de stek netjes en onbeschadigd achterlaten".

Ook hebben we op deze avond onze voorzitter en tevens BOA Harrie Vlietstra uitgenodigd om de jeugd middels een power point presentatie de visserijwet bij te brengen. Behandeld werd o.a. de gesloten tijden, aas en vis, de documenten welke nodig zijn, minimummaten van de vissoorten waar dit betrekking op heeft, de werkzaamheden van een Boa wat doet deze zoal. Dit werd echt op een zeer leuke manier gebracht, de jeugd vond dit ook zeer interessant (ze waren zelf stil).

De visherkenning de Baars en de Snoekbaars.

Ook deze keer werd er weer een gedeelte van het cursusboek behandeld.

 

De 4e en laatste theorieavond op 28 maart 2012.

 

De laatste avond zijn de kinderen zoals voorgaande jaren rumoerig en beginnen ze behoorlijk vrij te worden.

Het optuigen van een hengel zoals het hoort.

Hebben we voor het laatst de Visherkenning dit maal de Snoek, Paling en de Karper, de laatste laten we toelichten door 2 jeugdleden welke al 9 jaar bij ons rondlopen en inmiddels al hun sporen hebben verdiend met het Karpervissen. De jeugd is hier altijd enthousiast over met name de verhalen over de vangsten met de daarbij behorende foto’s. De paling doen we bewust, om buiten alle informatie zoals we ook bij de voorgaande soorten vis hebben behandeld de problematiek van de Paling door te geven alsmede het vangstverbod.

Deze avond maken we tevens een Brasem tuigje, de 2e maal dat ze een tuigje maken gaat toch altijd sneller dan de eerste maal.

 

De examendag op zaterdag 31 maart 2012.

 

Deze dag bestaat uit het maken van het theorie examen (waar we ook de aanwezige ouders er één van laten maken), maken we gezamenlijk nog een lokvoer met hierbij de nodige uitleg hiervan, het nut van het zeven enz. Dit lokvoer gaat mee naar de waterkant waar het praktijkexamen wordt afgenomen.

Dit maal hebben we wederom gekozen voor de vissershaven te Harderwijk, de hengels lagen allemaal al klaar opgetuigd en wel, de kinderen moesten alleen nog uitpeilen en vissen maar.

Dit praktijk examen was dit jaar wederom een groot succes gezien de meeste  kinderen (al stonden ze soms strak tegen elkaar aan) vis wisten te vangen. De vangsten bestonden uit Blankvoorn, Winde, Baars, kleine Brasem, en een enkele Kolblei. Helaas was vanwege het mooie weer (begin maart) de vis al massaal weggetrokken uit de haven zodat er geen spectaculaire vangsten waren.

 

Na afloop zijn alle kinderen teruggegaan naar het (tijdelijke) verenigingsgebouw waar we de diploma’s hebben uitgereikt en de prijs (een nieuwe hengel) voor het jeugdlid welke het werkstuk het beste had gemaakt. Het winnende werkstuk was dit jaar een kijkdoos in 2 gedeeltes een welke gemaakt was zoals het hoort aan de waterkant en een zoals het absoluut niet hoorde. Tevens hebben we alle jeugdleden op kosten van de vereniging een VBL gegeven zodat ze dit jaar met een Jeugdvispas aan de waterkant kunnen zitten, en dus niet bang hoeven te zijn voor onze Boa.

Aansluitend hebben we nog traditiegetrouw een groepsfoto gemaakt welke op de site komt en welke is verstuurd aan de regionale krant.

 

Bennie Beelen

Deelnemers jeugdcursus 2012

Voor meer foto's zie Jeugd/Jeugdpagina 2012 of op deze button.