VELUWS DAGBLAD "VERENIGING VAN DE WEEK"

 

De Snoek houdt naam van visser in ere.

Vereniging van de week.

Niet voetbalvereniging Zwart Wit of VVOG is de grootste vereniging van Harderwijk; hengelsportvereniging De Snoek gaat fier aan kop met 1597 leden. De liefde voor de vissport begint voor kinderen met een eenvoudige bamboe-hengel van een euro.

door Nils ten Brinke Veluws Dagblad (West-Veluwe) van dinsdag 8 februari 2011

Dat de Snoek de grootste vereniging is, verbaast voorzitter Harry Vlietstra en coördinator van de zondagwedstrijden Fons Wienk niet. "Voor recreatievissers zoals ik is vissen een uitlaatklep, zoals een racefiets dat voor een ander is. Vissen is pure ontspanning na het werk, 's avonds of in het weekeinde en je bent heerlijk in de natuur." Vissen appelleert ook aan het jacht instinct dat elk mens heeft, beschrijft Harry Vlietstra. De Snoek telt grosso modo 1500 recreatie-vissers en honderd wedstrijdvissers die meedoen aan verenigingswedstrijden en competities van de Nederlandse federatie, schets Fons Wienk. "Die laatste groep bestaat uit vissers die gedreven worden om het net even sneller en slimmer te doen dan een ander. Het soort dobber, de afstand tot het loodje, de vorm van het hakje: alle details maken op dat niveau het verschil om een vis te vangen of niet,tussen winnen en verliezen." Waar bijna elke jongeling begint met een bamboe-hengel van een euro kan de hobby uitgroeien tot uiterst professionele carbon hengels die 6000 euro kosten. "Een uitrusting van een professionele vertegenwoordigt een waarde van soms wel 30.000 euro", weet Fons Wenk.
Vissen is over het algemeen geen dure sport. Vooral niet in Nederland. "Nederland is het mooiste visland van Europa, met een visakte van 35 euro kun je bijna overal terecht", schets Vlietstra. Vergelijk dat eens met Duitsland waar vissers dure leges betalen, examens moeten afleggen voor ze mogen vissen. "Denk ook aan landen waar men voor een kaveltje van 25 meter in een volledig verpachte rivier honderd euro betaalt", vult Wienk aan.
Dat er in Nederland zo veel mag en kan, vraagt wel om een tegenprestatie. "Het belangrijkste is zuinig en verantwoord omgaan", vat Vlietstra samen. Gevangen snoeken, baarsjes en andere vissen gaan uiteraard levend terug het water in. Vangen voor de eigen pan is er niet bij. Het achterlaten van een papiertje of blikje in de natuur is volstrekt taboe. Alcohol aan de waterkant is niet toegestaan. "We zien er ontzettend streng op toe dat alles schoon en netjes wordt achtergelaten. En ik moet ook zeggen dat de jeugd dat heel goed oppakt." Hier ligt volgens Vlietstra en Wienk ook de belangrijkste taak van de vereniging. "Dat is een sociale, educatieve en toezichthoudende functie."
Dat laatste is letterlijk het geval. Twee leden van De Snoek zijn eveneens bijzondere opsporings ambtenaar en kunnen overtreders dus verbaliseren en hulp van de politie inroepen. Een hoofdschuddende Wienk: "Langs de IJssel bij Kampen zagen we iets wat elk voorstellingsvermogen te boven ging. En enorme troep, overal schubben en afval, blijkt dat er een stel Polen er heeft huis gehouden en tegen alle voorschriften in vis voor eigen gebruik heeft gevangen." Dat soort zaken en illegale handel wordt direct gemeld.
Hengelsportvereniging De Snoek doet er alles aan om de reputatie van de vissers hoog te houden. Ze is actief in het bestrijden van visstroperij, onder meer via het meldpunt visstroperij van de Algemene Inspectie Dienst. Ook zit ze boven op het melden van watervervuiling en het behoud van de waterkwaliteit. Die blijkt gelukkig toe te nemen. Sinds het Veluwemeer niet meer wordt gebruikt voor riooloverstort, is het water minder troebel geworden. "Met als resultaat dat de snoek veel beter gedijt in de randmeren dan voorheen. "Een snoek jaagt op zichtvermogen", legt Wienk uit. "Inmiddels zijn er al snoeken van meer dan een meter gevangen." Ook neemt de variatie in het aantal vissoorten weer toe. "Nieuwkomers zijn meervallen en zilverkarpers", voegt Vlietstra toe.

Zolang vaders bezeten zijn van vissen, wordt de liefde voor de sport overgedragen op zonen maar ook steeds meer op meisjes, constateert Vlietstra. Beiden zien de toekomst van de sport en de vereniging zonnig in. Veel moet nog worden geregeld voor het nieuwe clubgebouw in gebruik kan worden genomen, vooral op financieel vlak, maar de ruimte zal meer voldoen aan de eisen van deze tijd. "Het zal netter en nieuwer ogen", vat Wienk, voorzitter van de commissie nieuwbouw, samen.
De Snoek heeft een nieuwtje voor Ermelose vissers, "We zijn in gesprek met de gemeente Ermelo om de visrechten op de binnenwateren waaronder de plas van Beek, over te nemen",verklapt Vlietstra.

Zondag- en zaterdagvissers.
Kloppend hart van de in 1946 opgerichte hengelsportvereniging De Soek uit Harderwijk is het verenigingsgebouw aan de Marie Curiestraat. Op het voormalig terrein van Den Herder meubelen worden sinds 1990 sterke vissersverhalen uitgewisseld. Aan de oever liggen circa tachtig vissersbootjes om het Wolderwijd of het Veluwemeer op te varen. De meest bekende visserplek is de Vissershaven in Harderwijk, hier zijn elke zaterdagochtend circa twintig vissers te vinden. Vissers van De Snoek doen mee aan de zaterdag- of sinds een jaar of vijf, de zondagcompetitie. "Er zijn ne eenmaal mensen die niet op zondag willen en mensen die niet op zaterdag kunnen", vat Wienk diplomatiek samen.

 

Foto uit het Veluws Dagblad van dinsdag 8 februari 2011.