KONINGIN BEATRIX BEKROONT SPORTVISSERIJ NEDERLAND

Harderwijk - Sinds het afgelopen weekend is vissen ook officieel een Koninklijke sport.

 

Op zaterdag 5 april jongstleden heeft Hare majesteit Koningin Beatrix aan de landelijke vereniging Sportvisserij Nederland het predikaat ‘Koninklijk’ toegekend.

 

 

Dat de leden van ons koningshuis de hengelsport een warm hart toedragen, was al langer bekend. Zo gingen kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima tijdens hun huwelijksreis naar Argentinië vliegvissen in Patagonië.
 

Kroon op het werk
Het is prachtig dat de waardering van de Oranjes voor de hengelsport en Sportvisserij Nederland op deze manier koninklijk tot uitdrukking wordt gebracht. Echt de mooist denkbare kroon op ons werk, zegt een opgetogen voorzitter Nol Sweep van Sportvisserij Nederland. De heer Sweep ontving de bij het predikaat behorende oorkonde uit handen van de Burgemeester van de Bilt, de heer A.J. Gerritsen.

Met dit Koninklijke predikaat schaart Sportvisserij Nederland zich onder een select gezelschap van ongeveer 550 verenigingen, instellingen en bedrijven die zich Koninklijk mogen noemen - zoals de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond en Koninklijke ANWB. In de regel onderscheidt de Koningin niet meer dan één organisatie per branche.

Méér dan 100 jaar georganiseerde hengelsport
Om in aanmerking te komen voor het predikaat Koninklijk moet een organisatie een belangrijke plaats innemen in haar werkveld, een actieve rol spelen in de maatschappij, van landelijke betekenis zijn en ten minste 100 jaar bestaan. Daarbij dient zij ook van onbesproken gedrag en financieel solide te zijn. Sportvisserij Nederland, inmiddels twee jaar oud, is de opvolger en voortzetter van ruim honderd jaar landelijk georganiseerde hengelsport en komt voort uit de AHB (Algemene Hengelaarsbond), CNHV (Centraal Nederlands Hengelaars Verbond en de OVB (Organisatie ter Verbetering Binnenvisserij) zo stelt directeur Joop Bongers. We zien deze titel als een geweldige stimulans om de komende honderd jaar nóg beter voor de belangen van de sportvisser op te komen.
 

 

 

 

 

Voorzitter Nol Sweep (re) en vice-voorzitter Dik Enklaar (li) van Koninklijke Sportvisserij Nederland opgetogen over de erkenning van Hare Majesteit.

 

Tijdens een korte maar bijzonder geanimeerde receptie noemde vice-voorzitter Dik Enklaar de Koninklijke erkenning een geweldige mijlpaal in de historie van de georganiseerde hengelsport. "Sport vissers moeten weten dat de behartiging van hun belangen alsmede het opkomen voor vis, visstand en visserij bij onze gezamenlijke landelijke vereniging in goede handen is. Natuurlijk gaat er wel eens wat mis, maar besef dat er ook heel erg veel goed gaat. Als de insteek is dat we het samen kunnen, dan kunnen we ook bergen verzetten!

Samen kunnen we blijven waarmaken wat Koningin Beatrix nu heeft laten blijken; Vissen is Koninklijk en wij staan ervoor dat men de sportvisserij in al haar facetten nu, morgen en in de toekomst op, verantwoorde wijze kan blijven beleven."