MOTIE VERBOD WEERHAAK VERWORPEN

De motie om het gebruik van de weerhaak in de hengelsport te verbieden, ingediend door de Partij voor de Dieren, is door alle andere partijen unaniem verworpen.

 

De Partij voor de Dieren wilde het gebruik van de weerhaak binnen een jaar verbieden en diende maandag 15 oktober een motie in bij de behandeling van de begroting Visserij. Dinsdag 6 november werd over de motie gestemd en bleek de dierenpartij de enige die heil zag in het weerhaakverbod. Met de grootst mogelijke meerderheid werd deze motie verworpen.

Sportvisserij Nederland heeft zich de afgelopen tijd bijzonder ingespannen om alle partijen van correcte informatie omtrent het gebruik van de weerhaak te voorzien. Alle kamerfracties kregen een brief met duidelijke argumenten en daarnaast zijn een groot aantal telefoontjes en enkele persoonlijke gesprekken met kamerleden gevoerd.
Sportvisserij Nederland is niet verbaasd, maar wel tevreden met de uitslag. Fred Bloot, hoofd Afdeling Belangenbehartiging: "We zijn verheugd dat alle partijen, op de Partij voor de Dieren na, zich goed hebben verdiept in deze materie. De weerhaak is een piepklein maar erg belangrijk puntje dat helpt de vis aan de haak te houden zonder deze te beschadigen bij het onthaken. Het is goed te zien dat dit kamerbreed wordt ingezien."

Directeur Joop Bongers wijst op de noodzaak om oplettend te blijven: "Welzijn van vis en andere dieren is een permanent item in onze samenleving. Dit betekent dat we als georganiseerde hengelsport continu actief moeten blijven op het gebied van vissenwelzijn. Denk hierbij aan onze eigen gedragsrichtlijnen, de ondersteuning van onderzoek naar dierenwelzijn en een goede opleiding van jeugdige vissers. Daarnaast moeten we continu op alle overheidsniveaus alert zijn en pro actief lobbywerk verrichten. Het belangrijkste van alles is om de voorlichting over de sportvisserij naar de samenleving zo intensief mogelijk voort te zetten."