CONTROLES VISSERIJDOCUMENTEN OP DE RANDMEREN

Federatie Randmeren, de regionale sportvisserijorganisatie waarbij 20 hengelsportverenigingen, waaronder ook onze vereniging, met samen ± 11.000 leden zijn aangesloten, gaat in augustus en september extra sportvisserijcontroles uitvoeren, waarbij vooral wordt gelet op het bezit van de juiste visdocumenten en de naleving van de vergunningvoorwaarden.

 

De federatie Randmeren is onder meer visrechthebbende van het schubvisrecht op het Nuldernauw, Wolderwijd, Veluwemeer en Drontermeer.

Door het inzetten van een aantal sportvisserijcontroleurs en twee buitengewoon opsporingsambtenaren wil de Federatie het zwartvissen, vissen zonder vereiste VISpas of Kleine VISpas, terugdringen.
Er wordt ook gecontroleerd op illegale visserij / stroperij.

Vooral het gebruik van vistuigen die zijn voorbehouden aan beroepsvissers maar die ondanks dat toch door sommige hengelaars worden gebruikt, zoals fuiken, aalkistjes en kruisnetten, wordt in de gaten gehouden. Als oneigenlijk gebruik wordt vastgesteld volgt zonder meer een proces-verbaal.
De federatie wijst er op dat het lidmaatschap (VISpas) van een van de vele verenigingen in de regio zo rond de € 25 tot € 30 per jaar kost. Een jeugdVISpas kost rond € 15,00. Een kleine VISpas, waarvoor je dus van geen enkele vereniging lid hoeft te zijn, kost € 9,50. Er gelden dan wel een aantal beperkingen!.


Een bekeuring voor het ontbreken van de VISpas of kleine VISpas bedraagt € 75,00. Een proces-verbaal kan al helemaal in de papieren lopen.
Voor informatie over verenigingen, verkooppunten van VISpassen en de VISpas kan men www.vispas.nl raadplegen.

Wil je meer weten dan vindt je op deze site alle informatie via de homepagina, klik op de banner VISpas.
 

Met behulp van een boot zal ook op het water worden gecontroleerd.

 

Foto's: Herman Bossewinkel.

Bepaalde vistuigen zijn voorbehouden aan beroepsvissers. Sportvissers mogen die niet gebruiken!

In de binnenvisserij gelden die dus als een voor sportvissers verboden vistuig.

 

Op sommige websites waar men allerhande vismaterialen verkoopt, wil men u doen geloven dat dit allemaal gebruikt mag worden. Dat is niet zo. Als u er vissend mee wordt aangetroffen op bijvoorbeeld een van de Randmeren, dan ontkomt u niet aan een proces-verbaal.

In dit verband is het wel jammer dat bijvoorbeeld de gerenommeerde hengelsporthandel kruisnetten verkoopt. Als je ze gebruikt dan krijg je een bon. Fijn zo.

Als je toch zo'n kruisnet koopt kun je de hengelsportwinkelier gelijk even vragen of hij de bekeuring voor je betaalt als je met zijn topmaterialen ook gaat vissen.

 

 

Om je een beeld te geven vonden we op Internet wat plaatjes.

Kruisnet.

 

Aal- of palingkistje.
Fuik.
Hoekwant.

Het hoekwant bestaat uit lange katoenen lijn, waaraan om de anderhalve á twee meter dwarslijntjes (snoeren) verbonden zijn met een haakje.

Foto: Tijdens een botterdag worden vaak aardige demonstraties gegeven. Hier zijn beroepsvissers bezig om het hoekwant te knopen en gereed te maken voor de visserij.

Sportvissers mogen niet met hoekwant vissen!

 

De vrij eenvoudige regel voor de sportvissers is dus:

Sportvissers doen het

met een hengel