BESTEMMINGSVERKEER HINDERT OF HINDERT NIET?

Je wilt gaan vissen en gaat dan van Harderwijk richting Baardmeesweg om aan de Hoge Vaart te komen of naar de Trekweg als je stek aan de Lage Vaart ligt.

Onderweg wordt je geconfronteerd met verkeersborden over bestemmingsverkeer.

Je mag dan kilometers omrijden om op je visstekkie te komen. Belachelijk!

Er zijn sportvissers die een bekeuring kregen omdat de politie stond te posten.

Jan Schoonewelle, secretaris van onze wedstrijdcommissie, deed navraag.

 

Op 26 maart stelde hij zijn vraag aan de Politie van Flevoland:
"In de Flevopolder zijn veel binnenwegen tijdens de spits verboden terrein m.u.v. bestemmingsverkeer. Veel viswater in de Flevopolder (bijvoorbeeld de Lage Vaart langs de Trekweg) kan alleen (of anders alleen door grote omwegen) via dergelijke wegen worden bereikt. Volgens mij is er dan sprake van bestemmingverkeer en mag ik daar dus wel komen.
Mijn vraag is of dit juist is?"

 

 

Op 3 april kreeg hij van de politie Flevoland antwoord:

"Geachte heer Schoonewelle,
Het door u voorgelegde vraagstuk is nog immer onderwerp van juridische haarkloverij. De regel is bedoeld om ongewenst doorgaand verkeer te weren.
De wetgeving zegt (art. 1 lid e van het RVV1990):
Bestemmingsverkeer: bestuurders, wier reisdoel één of meer bepaalde percelen betreft, die zijn gelegen aan of in de directe nabijheid van een weg met een door verkeerstekens aangegeven gesloten verklaring voor bepaalde categorieën bestuurders en die slechts via deze weg zijn te bereiken, alsmede bestuurders van lijnbussen.


Het hangt er dus vanaf of u van tevoren één of meer bepaalde percelen als doel hebt. Als u visgerei bij u heeft en een rustig ongehaast rijgedrag vertoont, zal u weinig in de weg gelegd worden. Als u daarentegen met normale snelheid ononderbroken uw route over de wegen vervolgt, kan u wel eens naar het doel van uw reis gevraagd worden."
 

Tot zover het bericht van de Politie. De wedstrijd- en recreatiecommissie zullen aan de wedstrijdvissers een kopietje uitdelen van dit antwoord.

 

Het lijkt voorlopig mogelijk een manier om geen bekeuring te krijgen als je vroeg in de morgen op weg bent naar je favoriete visstek in de polder.