ZELDZAME VISSOORT

ZELDZAME VISSOORT VERSPREIDT ZICH VIA NIEUWE VISTRAPPEN

 

Nieuw aangelegde vistrappen oftewel cascadestuwen in Veluwse beken en sprengen werken zoals verwacht.

Dit blijkt uit onderzoek door viswerkgroep De Prik in opdracht van Waterschap Veluwe. Tijdens het onderzoek werden op nieuwe plaatsen Elritsen aangetroffen die de keienbodem van de vistrap gebruikten als paaiplaats. De Elrits is een zeldzame en bedreigde vissoort die juist in deze periode een bijzonder kleurrijke verschijning is. De nieuwe vistrappen maken het mogelijk dat het diertje zich stroomopwaarts verder over de Veluwse wateren verspreidt.

 

Een vistrap of cascadestuw is een sterk hellende keienbedding die een peilverschil in een beek overbrugt. Het water stroomt zo gedoseerd over de keienbodem naar een lager niveau. Vissen kunnen deze stuw toch passeren door tegen de stroom in te zwemmen en delen met stilstaand water tussen de keien als rustplaats te gebruiken. Het voordeel boven een traditionele stuw is dat de cascadestuw geen muur in het water vormt en voor vissen en andere waterdieren passeerbaar blijft. Zo blijft het mogelijk de waterpeilen in een beek te regelen zonder muren op te trekken voor de verspreiding van vissen en amfibieën.

 

Het gebruiken van vistrappen of cascadestuwen sluit goed aan bij de uitgangspunten voor modern waterbeleid. Peilbeheer blijft mogelijk, zonder de verspreiding van waterdieren en planten geweld aan te doen. In de nieuwe stroomgebieduitwerkingsplannen en in de uitwerking van de Europese Kaderrichtlijn Water zal Waterschap Veluwe vaker gebruik gaan maken van deze nieuwe, natuurvriendelijke techniek.