VOORLICHTINGSAVOND

TOPDRUKTE BIJ VOORLICHTINGSAVOND OVER SPORTVISSERIJ NEDERLAND

De georganiseerde sportvisserij in Nederland staat de komende jaren grote veranderingen te wachten. De landelijke organisaties die zich met de hengelsport bezighouden, NVVS en de OVB gaan per 1 januari 2006 fuseren tot Sportvisserij Nederland. De nieuwe vereniging zal als krachtige organisatie diensten en producten gaan leveren aan de aangesloten federaties, verenigingen, sportvissers en andere belanghebbenden. De leden van Sportvisserij Nederland zijn de regionale federaties, net zoals nu bij de NVVS.

Om over al deze zaken de bestuursleden en commissieleden van federaties en verenigingen zo goed mogelijk te informeren organiseerde de Federatie Randmeren in samenwerking met de NVVS / OVB een voorlichtingsavond. De opkomst was top, want er waren bijna honderd verenigingsmensen uit onze regio present. De avond werd gehouden in het clubhuis van HOG te Nijkerk. De secretaris van de Federatie Randmeren gaf uitleg over de totstandkoming van de gezamenlijke inbreng van viswater in de regionale visvergunning van de POS. De verenigingen werden gecomplimenteerd en bedankt voor de geweldige samenwerking waarmee in 3 maanden tijd de inbreng van zeer veel water werd gerealiseerd. Elke sportvisser van onze Federatie en dus ook van De Snoek ziet de resultaten van al deze inspanningen in de nieuwe regionale vergunning van 2006.

Onze vereniging De Snoek was tijdens deze avond erg goed vertegenwoordigd en zelfs de Harderwijker Politie, die met ons samen werken in het project toezicht viswater, was met 2 personen aanwezig! Tijdens een evaluatie van deze bijeenkomst, in de Algemene ledenvergadering van de Federatie, werd door de verenigingen veel waardering uitgesproken over alle ontwikkelingen.

Sportvisakte
De fusie van NVVS en OVB zal op termijn ook voor de sportvisser aan de waterkant gevolgen hebben. Momenteel heeft men om te mogen vissen met twee documenten te maken, Sportvisakte (publiekrechtelijk) en de visvergunning (privaatrechtelijk). Hierop is een aantal uitzonderingen. Maar in verreweg de meeste gevallen dient men altijd deze twee papieren op zak te hebben. Met het verdwijnen van de OVB houdt ook de Sportvisakte op te bestaan. De OVB en de regelingen rondom de Sportvisakte staan in de Visserijwet. Deze wet dient daarom te worden aangepast. Omdat de Visserijwetswijziging pas eind 2005 door Eerste en Tweede Kamer wordt behandeld is het niet mogelijk om de visdocumenten voor 2006 hierop aan te passen. Visvergunningen en de Sportvisakte worden ruim voor die tijd gemaakt en verspreid. Het jaar 2006 zal daarom als overgangsjaar dienen. In dat jaar heeft men nog steeds een Sportvisakte en een visvergunning nodig om te mogen vissen.

Leden (en nieuwe leden) van De Snoek kunnen de Sportvisakte 2006 via onze vereniging aanschaffen!

Lijst van Viswateren
De Grote Vergunning bestaat uit twee delen: een Lijst van Viswater en een omslag. Tezamen vormen deze de eigenlijke visvergunning. Ook de Grote Vergunning blijft in 2006 bestaan. De huidige Lijst met Viswateren is gemaakt voor 2003-2005. Omdat over één jaar de Grote Vergunning verdwijnt, is besloten dat de huidige lijst een jaar langer geldig blijft. Er komen slechts een paar wijzigingen in deze lijst. De informatie hierover krijgt u bij de omslag van uw Grote Vergunning 2006.

U heeft de Lijst van Viswater 2003-2005 dus ook nodig in 2006. Bewaren die lijst!

Ledenregistratie
Momenteel wordt door NVVS/OVB gewerkt aan een centrale ledenregistratie. Hiervoor is een oproep gedaan aan alle hengelsportverenigingen om hun ledenbestand aan te leveren. Met behulp van de ledenregistratie kan ervoor gezorgd worden dat in de toekomst sportvissers, die lid zijn van meerdere verenigingen, slechts eenmaal de landelijke afdracht hoeven te betalen.

Ook De Snoek heeft het ledenbestand aangeleverd om aan deze doelstelling mee te werken. Het brengt toch wel extra werk mee, want wij worden ook deelgenoot van de kinderziektes in het systeem. Het ledensysteem dat de NVVS/OVB ontwikkelt voldoet zeker nog niet aan onze eisen om die reden voorzien wij hen van al onze opmerkingen en adviezen ter verbetering.

VISpas
Sportvisserij Nederland wil samen met de federaties en verenigingen een moderner en eenvoudiger stelsel van visdocumenten tot stand brengen. Ze heeft het voornemen om de Sportvisakte, de Grote Vergunning en zomogelijk de federatievergunning(en) samen te voegen tot één document: de VISpas. Het is de bedoeling dit per 1 januari 2007 gerealiseerd te hebben. Dan moet er ook een speciale JEUGDVISpas zijn. Nadere informatie over de VISpas zal volgend jaar worden verspreid. Uitgangspunt bij deze hele operatie is dat het voor de sportvisser niet duurder wordt.