POS SLUIT VERZEKERING AF

 

POS SLUIT COLLECTIEVE AANSPRAKELIJKHEIDSVERZEKERING AF

 

De stichting POS heeft met goedkeuring van de besturen van de federaties NoordWest Nederland, Gooi en Eemland e.o. en Randmeren per 15 juli 2005 een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten. Deze collectieve verzekering dekt het risico op aansprakelijkheid van de 3 federaties en de 104 daarbij aangesloten hengelsportverenigingen. Totaal gaat het om meer dan 75 duizend sportvissers.

Een van die verenigingen met ± 1400 aangesloten sportvissers is onze SNOEK.

 

De aanleiding

Door een recente uitspraak van het gerechtshof Arnhem zijn verenigingen en stichtingen voortaan aansprakelijk voor de schade die vrijwilligers lijden door een ongeval tijdens het doen van vrijwilligerswerk. Met andere woorden: voor vrijwilligers geldt nu dezelfde werkgeversaansprakelijkheid, die op grond van de Flexwet en gerechtelijke uitspraken ook al voor uitzendkrachten en stagiaires gold. Aangezien de aansprakelijkheid van de werkgever heel ver gaat, heeft deze uitspraak enorme gevolgen. Voor verenigingen die geen notarieel vastgelegde statuten hebben, geldt bovendien dat de bestuurders hoofdelijk aansprakelijk zijn.

 

Collectieve aansprakelijkheidsverzekering

Na bemiddeling van de NVVS heeft de POS een gunstige offerte van AON gekregen voor een collectieve aansprakelijkheidsverzekering voor de 3 federaties en alle daarbij aangesloten hengelsportverenigingen. De aangeboden verzekering kent goede voorwaarden en een zeer lage premie. Deze verzekering dekt de aansprakelijkheid van verzekerden (de leden, begeleiders, bestuursleden en vrijwilligers van de hengelsportvereniging) voor schade aan personen (letsel) en zaken tijdens alle activiteiten die samenhangen met, of voortvloeien uit het lidmaatschap van de hengelsportvereniging.

 

Besluit POS-bestuur/federatiebesturen

De POS heeft de federaties NoordWest Nederland, Gooi en Eemland e.o. en Randmeren voorgesteld om de aansprakelijkheidsverzekering af te laten sluiten door de POS en de kosten hiervan in 2005 en 2006 door de POS te laten betalen. Daarna zullen de kosten, die ca. € 0,07 per aangesloten sportvisser bedragen, mogelijk in de afdracht worden verwerkt. Dit bedrag is aanzienlijk lager dan wanneer elke vereniging zelf een dergelijke verzekering zou afsluiten. Delegaties van de drie federaties hebben besloten het aanbod te accepteren en de POS de collectieve verzekering te laten afsluiten. De verzekering is inmiddels per 15 juli afgesloten.

 

Overige verzekeringen

Vorige maand is in Hèt Visblad van de NVVS een brochure gedaan over een reisverzekering voor sportvissers. Ook kan een visbotenverzekering worden afgesloten.

Inmiddels biedt de NVVS als serviceproduct drie nieuwe verzekeringen voor hengelsportverenigingen aan. Het betreft een aansprakelijkheidsverzekering (reeds collectief afgesloten door de POS), een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering en een evenementenverzekering. Het kan het raadzaam zijn een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Zo kan worden voorkomen, mocht dit ooit het geval zijn, dat bestuurders op hun privé-vermogen worden aangesproken. Een bestuur kan onder andere aansprakelijk gesteld worden voor daadwerkelijke of vermeende fouten zoals plichtsverzuim, onachtzaamheid, vergissingen en onjuiste verklaringen begaan en gedaan in de hoedanigheid van bestuurder, niet betalen van rekeningen, niet opzeggen van huur- en/of leasecontracten en het niet zorgdragen voor een (juiste) inschrijving bij de Kamer van Koophandel. En als de vereniging personeel in dienst heeft: geen loon betalen, geen loonbelasting en geen premies sociale verzekeringen afdragen. Een bestuurder kan deze aansprakelijkheid afwenden als die bestuurder kan aantonen dat hij van deze fouten/tekortkomingen niets wist en daarvan ook niets heeft kunnen weten.

Voor verenigingen die geen notarieel vastgelegde statuten hebben geldt dat de bestuurders hoofdelijk aansprakelijk zijn en zich niet kunnen verzekeren tegen de bestuurdersaansprakelijkheid!

Voor meer informatie over de bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering en de evenementenverzekering kunt u contact opnemen met Klantenadvies van AON Verzekeringen, tel. 010 – 448 88 45. Ook kunt u terecht op www.nvvs.org onder winkel / verzekeringen.