CONTROLES WERPEN VRUCHTEN AF

Onlangs heeft onze groep controleurs een bijeenkomst gehouden om de controles van vorig jaar te evalueren.

Alle gerapporteerde gegevens zijn in een softwareprogramma vastgelegd en de computeruitdraai is uitgebreid besproken.

Uit alle verkregen informatie is vast te stellen dat de positieve effecten van het werk van de controlegroep zichtbaar zijn geworden.

Er zijn veel meer controles dan 2004 gerealiseerd en het aantal overtredingen is fors minder. Onze samenwerking met de politie is erg goed verlopen.

In 2005 zijn bijna 700 sportvissers langs onze stadswateren gecontroleerd. Het aantal overtredingen is ten opzichte van 2004 drastisch gedaald. Toen lag het percentage overtredingen op 52,9% en dat hoge cijfer baarde ons grote zorgen. In 2005 is het percentage overtredingen gedaald tot iets meer dan 12,5 %.

Er werden in de zomermaanden 15 bekeuringen uitgedeeld voor overtredingen van de Visserijwet. De meest voorkomende overtreding was het ontbreken van een visvergunning en of het niet kunnen tonen van een sportvisakte. Ook het vissen met meer dan de toegestane 2 hengels en met levende aasvis kwamen nog voor.

 

Voor 2006 is opnieuw een controle rooster opgemaakt en zijn samenwerkingsafspraken met de politie in dezelfde goede lijn als die van afgelopen jaar gemaakt. Dit jaar worden de werkzaamheden aangevuld met de inzet van eigen sportvisserijopzichters (buitengewoon opsporingsambtenaar) die als het nodig is ook verbaliserend kunnen optreden.

 

Onze controleurs zijn blij met de bereikte resultaten en hebben zeker eer van hun werk. Dat blijkt ook wel uit de reacties van gecontroleerde sportvissers. Men is over het algemeen positief dat De Snoek hier actief mee bezig is. Reacties van toeristen in de havens van Harderwijk op de controles zijn steeds positief.

Er worden nog wel eens opmerkingen gemaakt over de bevisvaarheid van water; ondiep, smurrie en bagger, te veel waterplanten of waterkant nauwelijks bereikbaar.
Voor wat betreft die zaken zijn door het bestuur heel wat inspanningen gepleegd bij gemeente en waterschap en er is zeker succes geboekt. Onze wensen op dat gebied zijn opgenomen in het Waterplan van Harderwijk. Meer over dat waterplan staat in de rubriek NIEUWS op onze eigen website en het hele waterplan kan worden gelezen op de site van de gemeente Harderwijk.