VISDIPLOMA VOOR JEUGDIGE SPORTVISSERS

April 2005

Onlangs is een nieuwe lichting jonge sportvissers geslaagd voor het hengelsportexamen. Dat examen werd gehouden na vier leuke lessen die gehouden werden in het clubhuis. Het examen bestond uit het maken van een aantal huiswerk opdrachten en een schriftelijke  en praktische toets.

De deelnemers ontvingen het basisdiploma sportvissen uit handen van hun sportvisserijdocent en voorzitter Dik Enklaar. Dit gebeurde ter afsluiting van de viscursus die gedurende de maand maart is verzorgd. Sinds 1989 organiseert de jeugdcommissie van De Snoek, naast vele andere jeugdactiviteiten, jaarlijks een viscursus voor de jeugd.

De jeugdleiders Gerrit Timmer, Jan Rondhuis, Jan Klopman en Ronald Stegenga hebben hun beste beentje voorgezet daarbij prima geholpen door Joris Segeren en Dirk van Wijk. Gezamenlijk hebben ze de jongelui heel veel geleerd en hen vooral laten zien dat vissen hartstikke leuk is.

 

Met veel enthousiasme hebben de kinderen van alles geleerd over snoertjes maken, uitloden, bereiden van lokaas, optuigen van de hengel en uitpeilen. Visherkenning, visbehandeling en het omgaan met natuur en milieu namen tijdens de lessen een belangrijke plaats in.

Aan de hand van huiswerkopdracht en met behulp van twee fraaie cursusboeken zijn de jongelui in aanraking gekomen met de vele aspecten waar de sportvisserij zich mee bezig houdt zoals: Visbehandeling, visherkenning en leefomgeving van de vis. Spelenderwijs zochten de kinderen antwoord op vragen als: "Hoe behouden we gezond water- en waterleven" en "Hoe moet de sportvisser zich in de natuur gedragen".

 

De laatste les en examen werden gehouden aan de Sypel, waarbij al het geleerde in de praktijk is gebracht. De gemaakte vistuigjes en de cursusboeken mochten de gediplomeerde jeugdvissers houden. Elke jonge deelnemer die nog geen jeugdlid bij De Snoek was kreeg bovendien ook nog het lidmaatschap en de visvergunning 2005 cadeau!

Nu de jonge sportvissers hun vergunning hebben ging controleur Jan Klopman gelijk even kijken of alles in orde was. Bij Sjoerd Uiterwijk (links) en Sander van Remmender (rechts) was alles uiteraard tip top voor elkaar!