WATERPLAN HARDERWIJK

 

DE SNOEK IN KLANKBORDGROEP WATERPLAN HARDERWIJK (maart 2005)

 

De gemeente maakt een inventarisatie van de waterhuishouding in Harderwijk. Samen met specialisten zijn knelpunten en kansen opgelijnd die uiteindelijk het hoofd moeten bieden aan problemen met grondwater en mogelijke waterspiegelstijging in de Randmeren aan de ene kant en de recreatiemogelijkheden, wonen aan het water en de water gebonden natuur aan de andere kant.

Aan de klankbordgroep is een lijst van kansen en knelpunten besproken. Opvallend was daarbij dat een zo uitgebreide vorm van openluchtrecreatie als sportvissen in het gehele stuk (nog) niet voorkwam. Wij waren daarover best wel een beetje verbaasd omdat wij als visrechthebbende op al het Harderwijker water, met daarbij ca. 1500 aangesloten sportvissers, toch wel enig belang hebben en wat belangrijker is; wij hebben ook wel het een en ander te melden als het om water en waterbeheer gaat.

 

De kansen en knelpunten zijn door gemeente en waterschap in 5 groepen ondergebracht:

1. Riolering en omgaan met regenwater.

2. Waterkwantiteit (inclusief grondwater).

3. Waterkwaliteit en ecologie.

4. Bouwen, stedenbouw en ruimtelijke ordening.

5. Recreatie en economische ontwikkeling.

 

Namens De Snoek zijn vragen gesteld en opmerkingen gemaakt over de overstorten op de Weibeek en over de opvattingen over afnemen van waterkwaliteit. De Snoek heeft ingebracht dat op die plaatsen war men waterberging wil, het recreatief gebruik zoals sportvissen dient te worden meegenomen. Ook hebben wij er op gewezen dat er in Harderwijk plaats en ruimte is voor verbetering van de ecologie in de stadswateren. Dat komt watervogels en vissen maar ook de leefbaarheid en de waterbeleving van de natuur in onze stad ten goede.

Door De Snoek is ook het al dan niet baggeren van de wateren in Stadsweiden naar voren gebracht. Uit de antwoorden van de heren van de gemeente en het waterschap Veluwe bleek dat er op dit moment géén baggerplanning is waarin de wateren van Stadsweiden zijn opgenomen. In het waterplan zal volgens hen een baggerprognose worden opgesteld.

In het algemeen hebben wij gesteld dat de recreatieve mogelijkheden voor de hengelsport kansen biedt die nogal eens niet worden onderkend. Om de ecologische gezondheid van water te bepalen moet bijvoorbeeld naar de visstand worden gekeken. Dat is een belangrijke parameter.

 

Het concept waterplan moet voor de zomer klaar zijn. De leden van de klankbordgroep zullen dan opnieuw bij elkaar komen om dat te bespreken. Namens De Snoek zullen D. Enklaar en G.v. Buuren daaraan deelnemen en voor de sportvisserij 'de vinger aan de pols houden'.

 

Waterbeleving! Fraaie kleine vistrap midden in de wijk...

Leefbaarheid? Onveilige voorziening...