VISSTANDBEHEER COMMISSIE

 

VISSTANDBEHEER OP DE RANDMEREN KRIJGT EINDELIJK GESTALTE

 

Op de valreep van het oude en nieuwe jaar, op 22 december 2004, is in Nijkerk de Visstandbeheerscommissie (VBC) Veluwe Randmeren opgericht. Tegelijkertijd werd ook een VBC Zuidelijke Randmeren opgericht.

Met deze oprichting wordt invulling gegeven aan de verplichting die het ministerie van LNV heeft opgelegd om voor Rijkswateren zoals de Randmeren tot Visstandbeheerscommissie (VBC’s) te komen.

De schubvis visrechten en het visstandbeheer op de Randmeren zijn sinds 1975 in handen van de Verenigde Huurders Schubvisrechten Randmeren (VHSR). Dit was een samenwerkingsverband van vier hengelsportfederaties; hengelsportfederaties De Randmeren, Gooi en Eemland e.o., Oost-Nederland en NoordWest Nederland. Was, omdat deze gezamenlijke huurders ophouden te bestaan. De schubvis visrechten worden nu direct beheerd door de betrokken hengelsportfederatie.

 

Sportvisserij ondertekent de afspraken.

v.l.n.r. G. v. Veenendaal (HF Randmeren), J.Boot (HSV Poepenkolk),

D.Enklaar (HSV De Snoek),

D.Wever (HSV Hoop Op Geluk)

Beroepsvissers c.q. hun vertegenwoordigers ondertekenen

de afspraken.

 

 

Belangstelling in de zaal.

Linksvoor G. Timmer, daarnaast ir. W. v. Zuilekom (SBG) en

G. v. Buuren.

 

 

 

Om een en ander te realiseren werd al in 2000 een werkgroep in het leven geroepen om te komen tot de oprichting van VBC’s voor de verschillende Randmeren. Na een periode waarin vrijwel niets gebeurde hebben vier verenigingen in onze regio (De Snoek Harderwijk, HOG Nijkerk, De Poepenkolk Elburg en Ons Stekkie Zeewolde) op initiatief van De Snoek de koppen bij elkaar gestoken om de oprichting van de VBC’n nieuw leven in te blazen. Dat is gelukt. Wij hebben het bestuur van onze federatie Randmeren maximaal voorzien van ideeën en zienswijzen waarmee zij met de andere federaties aan de slag kon. Dat is na een moeizame start dus uiteindelijk ook gebeurd. In diverse verenigingsbladen en tijdens de algemene ledenvergaderingen zijn de leden van De Snoek van het een en ander steeds op de hoogte gehouden.

 

Door de besturen van de betrokken federaties zijn in een vergadering op 21 oktober 2004 belangrijke beslissingen genomen. Zo is er nu een nieuwe indeling van schubvis visrechten en belangenbehartiging van de Randmeren en Flevoland. Er zijn nieuwe huurovereenkomsten opgesteld bij het ministerie van LNV en waterschap Zuiderzeeland. De federatie Randmeren wordt huurder van de schubvis visrechten van het Nuldernauw, het Wolderwijd, het Veluwemeer en het Drontermeer. De federatie is daarbij één van de partijen die mede vorm zal geven aan de VBC Veluwe Randmeren.

De federatie NoordWest Nederland huurt de schubvis visrechten van Gooimeer, Eemmeer en Nijkerkernauw en gaat meedoen met de VBC Zuidelijke Randmeren. De federatie Gooi- en Eemland e.o. gaat de visrechten in Flevoland huren. De federatie Oost-Nederland huurt de visrechten van het Ketelmeer en het Vossemeer en zal die watersystemen onderbrengen in een bestaande VBC voor de IJssel.

 

Door deze nieuwe indeling ontstaan kleinere beheerseenheden die ook een sterkere betrokkenheid van de partijen garanderen. Iedere federatie is dus bij een VBC betrokken, waarbij er jaarlijks een overleg zal zijn waarbij de federaties het te voeren beleid op elkaar afstemmen. Op 1 januari 2005 is de nieuwe situatie van kracht geworden.

 

De beroepsvissers hebben ingestemd met de voorstellen die de sportvisserij heeft gedaan en op 22 december zijn de afspraken om gezamenlijk in VBC verband op te trekken getekend. De avond waarop dat gebeurde was goed bezocht door de georganiseerde sportvisserij en de beroepsvissers. Regionale en lokale overheden waren helaas nauwelijks vertegenwoordigd. Die zie je kennelijk alleen maar als er verkiezingen zijn!

 

In de nieuwe situatie zal de beroepsvisserij volgens een vooraf door de VBC opgesteld visplan gaan vissen. In het visplan staat een transparante regelgeving voor de bevissing. Tevens geeft verplichte vangstregistratie inzage in de visstand en die gegevens vormen de basis voor de op te stellen toekomstige visplannen met vast te stellen quota en visperioden. Samen met een goede hengelvangst­registratie biedt de toekomstige VBC en het visplan mogelijkheden om te komen tot goede afspraken en een verbeterde relatie tussen de sport- en beroepsvisserij en uiteindelijk tot betere (sport)vismogelijkheden. Behalve de sport- en beroepsvisserij hebben partners in het visstandbeheer zoals Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer hun medewerking toegezegd.

 

Beroepsvissers ondertekenen

het gezamenlijk opgestelde

(interim)visplan

 

Ook de visrechthebbende federaties ondertekenen het

(interim) visplan.

 

Een aantal leden van de opgerichte

VBC'n bij elkaar.

Derde van rechts is Henk Hessel.

 

Namens onze vereniging en de federatie Randmeren zal Henk Hessel uit Nunspeet als sportvisserijvertegenwoordiger deel gaan uitmaken van de VBC Veluwe Randmeren.

De vertegenwoordigers van De Snoek hebben er van meet af aan voor gepleit dat ondanks de organisatorische en visserijkundige veranderingen de huidige inbreng van de Randmeren en het Flevoland in de Grote Vergunning van de NVVS gehandhaafd blijft.

Daar is heel goed rekening mee gehouden. Dat blijft zo!