NIEUWE BASIS VISSTAND IN GEBAGGERDE SINGELS

Het is zaterdagmorgen 3 maart 2001. Barend Bolder, Gerrit Timmer en ondergetekende staan klaar om bij visser P. Jansen bestelde pootvis in ontvangst te nemen. U weet dat we pogingen hebben gedaan om voor de bagger werkzaamheden de visstand te redden. Een aantal vrijwilligers hebben daarvoor een hele dag tot hun middel In het water en het slib gestaan om vele voorns en karpers over te zetten. Toen het baggeren achter de rug was bleek al rap dat de visstand er behoorlijk Van te lijden heeft gehad. Zo bleek bij het Jeugdvissen in de singels dat er bijna geen visje meer te vangen was. En waar de grote karpers zijn gebleven, daarnaar kunnen we alleen maar raden.

Het bestuur heeft een onderzoek naar de visstand gedaan en wij hebben advies ingewonnen bij de OVB. Het waterschap Veluwe, verantwoordelijk voor het hele baggerproject, werd op deze situatie aangesproken en zij bevestigden dat "het niet helemaal was gelopen zoals de bedoeling was". In het kader van de nazorg bleek het waterschap bereid om ons financieel tegemoet te komen als wij wilden overgaan tot het uitzetten van vissen. Gegeven de inspanningen die De Snoek heeft geleverd om de visstand te redden, als wij dat initiatief niet hadden genomen had helemaal niemand er rekening mee gehouden, vonden wij de opstelling van het waterschap dan ook terecht.

Nu, op deze koude zaterdagmorgen terwijl onze recreanten een winterwedstrijd in de havens houden, staan wij erbij als een formidabele partij vis, die afkomstig is uit het Veluwemeer, wordt uitgezet in de singels.

Het kan niet anders dan dat er dit jaar hier weer een leuk visje is te vangen. Dat zal vast en zeker ook weer een impuls geven aan het vissen door onze jeugdleden. Maar nog belangrijker is dat deze vissen (waaronder vele blankvoorns groter dan 25 centimeter) er voor zullen zorgen dat er in de toekomst weer een gezonde bezetting met vis in de vijvers aanwezig is.

 

 Fotoreportage.

   

Een container vol pootvis klaar voor uitzetten
in de Sypel.

Gerrit Timmer en Barend Bolder
nemen ze namens De Snoek in ontvangst.

Pas uitgezet in de stadsvijvers.
Maar welke vis is dit?
 
 

Mijnheer Jansen laat de vis voorzichtig in
het water van de Sypel glijden.
Dat deed hij ook bij de andere singels
langs de Couperuslaan.

Gerrit Timmer poseert.
Zulke bakken van voorns zijn uitgezet!

 Foto's Dik Enklaar