Klik op een onderwerp of scroll door de pagina. |
|
|
Wil je graag buiten zijn en avontuur beleven ga dan VISSEN! Henk en Henny willen je daar graag bij helpen om er van te leren en van te genieten. Voor meer info zijn wij bereid je meer over het jeugd programma voor 2017 te vertellen. Bel of mail gerust met onze jeugdbegeleiders. Mail naar jeugd@hsvdesnoek.nl
|
Zij staan voor u klaar: |
Onze jeugdbegeleider is Henny Wiekenkamp.
0612431162 |
|
|
Voor overig programma's zie AGENDA.
|
|
Door te klikken op de onderstaande symbool kom je bij de wedstrijd uitslagen van de jeugd 2017 terecht. |
|
|
STREETFISHING
WEDSTRIJD JEUGD ELBURG
Op zaterdag 18 februari hebben acht jeugdleden van HSV De Snoek uit Harderwijk deelgenomen aan een Streetfishing wedstrijd die georganiseerd werd door HSV De Poepenkolk uit Elburg. Streetfishing is een relatief nieuwe manier van vissen waarbij je in stedelijke wateren gericht opzoek gaat naar roofvis. Je mag bij deze vorm van vissen alleen gebruik maken van kunstaas.
Mede door het mooie weer was de opkomst groot en stonden er 24 kinderen te popelen om hun hengel uit te gooien. Het visparcours was opgedeeld in 4 vakken. Na 40 minuten werd er gewisseld van vak zodat de kansen voor ieder kind gelijk zouden zijn. Elke gevangen roofvis leverde punten op, hoe groter de vis, hoe meer punten er gegeven werden. Na het startsein werd al gauw de eerste Baars gevangen, hierna barstte de competitie pas echt los. Iedereen hoopte natuurlijk op een mooie, bijzondere maar vooral grootte vis!
De 10 jarige Marit van HSV de Snoek deed voor het eerst mee aan een Streetfishing wedstrijd en ving haar eerste snoek van 77 centimeter! Ze vond het toch best spannend zo’n grote vis te vangen, een snoek heeft tenslotte een heleboel tanden. Maar gelukkig waren er genoeg vrijwilligers van HSV de Poepenkolk en HSV de Snoek om de kinderen assisteren waar nodig.
Marit kon haar geluk niet op, want ze had de mooiste vis gevangen van de dag en kreeg hiervoor een prachtige beker. Maar ook behaalde ze een tweede prijs, waarmee ze beloond werd met een prachtige vismolen. De eerste prijs met de meeste punten ging naar Sander Wolf hij won hiermee een mooie hengel. Dankzij de hulp van alle vrijwilligers, hebben de kinderen genoten van deze wedstrijd op een prachtige dag.
Lijkt het jou ook leuk om te gaan vissen met leeftijdsgenoten of wil je leren vissen? Neem dan contact op met van HSV De Snoek uit Harderwijk of HSV De Poepenkolk uit Elburg.
Henk van Loo Jeugdbegeleider HVS de Snoek
|
|
CURSUS EN EXAMEN VOOR DE JEUGD
Jeugd viscursus 2017.
Ook Hsv De Snoek heeft via schoolsportactiviteiten zijn beste beentje voor gezet. Alle Harderwijkse jeugd kon zich via de Sportwijzer Harderwijk aan melden voor de jeugdcursus vissen. Via de sportpas van de gemeente Harderwijk konden alle school gaande kinderen zich aan melden.
Voor meer gegevens Sportwijzer hier.
Verslag van de jeugd viscursus:
De jeugdcursus van HSV de Snoek heeft als doelstelling de jeugd enthousiast te maken en de basisbeginselen bij te brengen van het vissen, waarbij de nadruk ligt op het verantwoord en respectvol omgaan met vissen en de omgeving.
De onderwerpen welke we behandelen zijn o.a.: - dat ze zuinig moeten zijn op de natuur; - ze leren wat er allemaal in het water leeft; - ze leren hoe ze een vis kunnen herkennen; - ze krijgen uitgelegd hoe een vis in elkaar zit en hoe ze ermee moeten omgaan; - de kinderen leren zelf een tuigjes maken welke ze aan de waterkant gaan gebruiken; - en hoe ze zich aan de waterkant moeten gedragen; - en zij krijgen een stukje praktijk door met ze te gaan vissen; - en nog veel meer.
Jeugd Cursus Vissen voor Kids in het voorjaar van 2017.
Deze keer mochten we via de sportwijzer van de gemeente Harderwijk 4 kinderen verwelkomen voor de cursus vissen voor kids. Jammer dat er zo weinig aanmeldingen waren , maar het was weer een leuke job om te doen. Vooral meneer Henk en onze jongste Viscoach Ali hebben met veel inzet de leerling vissers de basis principes van de hengelsport bijgebracht met een stuk theorie en daarna de opgenomen leerstof in de praktijk ten uitvoer gebracht. Ook niet onbelangrijk was de inbreng van onze voorzitter die als BOA en als Boswachter de jeugd attendeerde op de omgeving waarin je vist en vertoeft en waar we zuinig met de natuur moeten omgaan en de juiste papieren en een vispas bij je moet hebben. De examenmiddag werd gehouden aan de Wittehagen en dat was een “serieuze" aangelegenheid waar een stuk theorie en een praktijk gedeelte een voldoende moest moest opleveren om een diploma te ontvangen. Ali was druk in de weer met hulp bij het vissen en heeft het huiswerk van de kinderen na gezien en Henk en Henny hebben ook wat extra uitleg gegeven tijdens het vissen van de kinderen. Een ieder heeft een visje gevangen en sommige zelfs twee en tot slot ontvingen alle vier de kinderen hun welverdiende diploma! We hebben onder het genot van een broodje knakworst en een glas limonade, deze eerste cursus van 2017 afgesloten met dank aan Henk en Ali en aan de inzet van de vier kinderen die enorm hun best hebben gedaan.
met een groet van, Henny Wiekenkamp.
|
|
Toen wij uit Harderwijk vertrokken………………………
Op zaterdagmorgen was het een drukte van belang op de Couperuslaan nabij nummer vijf aldaar. Het betrof een aantal kinderen en hun begeleiders die één nachtje gingen kamperen aan de Vecht nabij het wonderschone plaatsje Ommen in Overijssel. Het was daar een drukte van belang en iedereen had er veel zin in en velen waren best wel een tikkie nerveus. Alle visspullen gingen in de aanhangwagen en de koffers en slaap benodigdheden in de auto's. Er viel op het moment van inpakken ook nogal wat regen en de weersvoorspelling waren ook niet al te optimistisch voor het weekend, maar de sfeer was uitbundig en vol goede moet vertrokken we om 10.45 richten het Vechtdal! De reis verliep voorspoedig en om ongeveer 11.30 arriveerde we op ons logeeradres 'Resort de Arendshorst', waar we drie ruime kampeerplaatsen kregen toegewezen die heel dicht bij fantastische mooie visplekken stonden. Snel de tenten opzetten, want het was effe droog en daar moet je gebruik van maken natuurlijk. Daarna zo snel mogelijk een visplek in beslag nemen en je hengels optuigen en je voerkorf vullen en een paar maïs korrels eraan en dan VISSEN. Het was Bram van Empelen die al heel snel een brasem van 55 cm ving en dat was voor hem de grootste brasem ooit gevangen. Dat beloofde veel vis voor een ieder die mee deed en de stemming zat er goed in. Tussen het vissen en de buien door was er weinig tijd voor een uitgebreide lunch en de broodjes werden gevuld met twee knakworsten en snel naar je hengel die laag te wachten. De stemming was nog steeds opperbest en de enkele regenbui namen we voor lief. Wat wel jammer was dat er nauwelijks nog een visje werd gevangen en ondanks alle tactieken die werden bedacht bleef de grote vangst uit. Een enkele brasem en een paling van 73 cm was het de gehele vangst tot 17.30 uur. Tussendoor ontdekte Marcel dat z'n luchtbed lek was en dus als de wiede weerga naar Ommen om een nieuwe te halen. De BBQ werd aangestoken en de limonade aangewend en we lieten ons alle heerlijkheden goed smaken. Na het eten snel weer de waterkant opgezocht met de gedachte dat vis s'avonds beter bijt en er stond een wedstrijd op het programma jong tegen oud of andersom. Uiteindelijk werd Marit de winnares met drie Brasems en Papa Marcel won de beker voor de langste vis (als een paling een vis is) en Bram de beker voor de wedstrijd jong/jong.
Connie zorgde voor de koffie en wat lekkers en de kinderen deden hun best aan chips, limonade en aan de vruchtenbowl, die in een ommezien op was en niemand wist hoe dat mogelijk was, ra ra. Om 11.45 lag een ieder in zijn tentje en werd er nog wat gekletst en toen was het stil dachten we. Iemand zijn luchtbed bleek ook lek en die persoon had de euvele moed om met een elektrisch meegebracht pompje dat lekke ding op te pompen en dit die nacht nog driemaal herhaalde ook! (wat een s….. was dat!) Om 04.00 hoorden we de eerste wekker afgaan en dat was niet de afspraak, maar het bleef bij een beetje kletsen en toen dat te heftig werd green de leiding in met de kreet: Ga slapen jullie. Uiteindelijk zat een ieder vanaf 07.00 uur aan de waterkant, want je wil er alles uithalen die laatste uurtjes. Ontbijten met een broodje kaas, hagelslag of pindakaas en snel naar je hengel. De vangst bleef matig en het moment van vertrek kwam steeds nader den dus opruimen en prijsuitreiking en een lekkere snack voordat we huiswaarts gingen. Thuis in Harderwijk konden we terugzien op een geslaagd weekend en we hebben er enorm van genoten. Met dank aan ons allen die er een onvergetelijk gebeuren van hebben gemaakt!!!
Met een groet van,
Henny Wiekenkamp
|
|
Derde Jeugdvisdag, zaterdag 19-08-2017.
Hengelsportvereniging “de Poepenkolk” te Elburg organiseerde dit keer de Regionale Jeugdvisdag voor de jeugd-leden van de vijf regionale hengelsportverenigingen, zijnde, naast de reeds genoemde van Elburg, die van: Dronten/Lelystad, Harderwijk, Nijkerk en Zeewolde.
Er hadden zich 72 deelnemers voor de dag opgegeven, van wie de 5 jeugdigen van Zeewolde deze fantastische dag helaas hebben moeten missen, doordat zij vanwege de afschuwelijke terroristische aanslag niet weg konden komen uit Barcelona. HSV “de Snoek” uit Harderwijk nam deel aan deze buitengewone dag met 17 jeugdige deelnemers en twee jeugdviscoaches. Om deze onvergetelijke dag te kunnen realiseren waren er 60 vrijwilligers nodig, onder wie vissportcoaches, ondersteunende leden van HSV “de Poepenkolk” en de andere hengelsportverenigingen, visbooteigenaren, reddingswerkers van de KNRM, en de organisatorische steun van Sportvisserij Jeugd Mid-West Nederland. Voorts waren er de gehele dag twee EHBO-ers aanwezig. De catering voor circa 135 personen was grotendeels door een jeugdviscoach van HSV “de Snoek” te Harderwijk georganiseerd en werd door hem met diverse andere vrijwilligers perfect verzorgd. Zo kon men de hele dag koffie, thee en frisdrank krijgen en sloot de lunch van ontelbare broodjes met warme knakworst en kaas naadloos bij de behoeften van de doelgroep aan. Het geheel vond plaats in en om het zeer practisch gelegen gebouw van de Elburgse scoutinggroep “Rambonnet” op drie minuten lopen van het Drontermeer. Beter had nauwelijks gekund. De jeugdige vissers, opgesplitst in kleine groepen, konden om de beurt deelnemen aan vier clinics (= theorieles met praktijk oefeningen,): - Roofvissen vanaf de kant. - Roofvissen vanuit de boot. - Witvissen: met de vaste hengel en de feeder. - Karpervissen. Doel van de Jeugdvisdag is de jeugd diepergaand kennis te laten maken met verschillende takken van de hengelsport, hun daar de fijne kneepjes van bij te brengen en hun te leren respectvol om te gaan met de door hen gevangen vissen en de natuur in het algemeen. De schitterende dag begon om 09h15. Het weer zat mee. Niet koud, bewolkt met nu en dan de zon en soms een ferme regenbui, waar de jonge sportvissers zich overigens niet veel van aan trokken, zo betrokken als zij waren bij de hun aangeboden “hogere vissportkunde”. Op het scoutingterrein stonden enkele kramen met roofvismateriaal en hengels opgesteld. Hier lag een keur van aanlokkelijk kunstaas in diverse felle kleuren en vormen getoond en werd de jongeren uitgelegd hoe deze op de juiste (is effectiefste!) manier te gebruiken. Uit het aantal en soort vragen die er werden gesteld, bleek hoe gemotiveerd zij waren de verschillende technieken van het vissen op roofvis goed onder de knie te krijgen. De ondersteunende praktijkoefeningen hielpen de opgedane kennis in de vingers te krijgen. Bij de clinic “vissen op roofvis vanaf de kant” kon het zojuist geleerde direct verder worden geoefend. Het ging hier om de keuze van het juiste kunstaas, het gericht werpen, en afhankelijk van het gekozen kunstaas de verschillende methodes van binnen draaien en het bestrijken van een zo’n groot mogelijke oppervlakte van het water, waarbij vooral de mogelijke schuilplekken van de roofvis niet mochten worden vergeten. Daarnaast kon de reeds opgestoken kennis direct in de praktijk worden toegepast in de clinic “vissen op roofvis vanuit de boot”. In veertien vissportboten konden de jongeren mee met de ervaren sportvissers, die hun nog eens vertelden en voordeden hoe een snoek, snoekbaars, baars of andere roofvis te vangen. Hierna waren de jongeren zelf aan de beurt en werd er met veel plezier en opwinding een aantal flinke snoeken gevangen. Vooral “de kieuwgreep” kreeg bij het onthaken van de snoek de nodige aandacht om te voorkomen, dat men met de vingers in de krachtige bek met zo’n 700 tanden vast kwam te zitten. Na dit spektakel trok men nog uitgelaten en trots naar “de Witvis-clinic”, die er mee begon aan de jeugdige vissers uit te leggen en voor te doen, hoe men op eenvoudige wijze een lokvoer maakt, dat aan de hoge eisen van de ervaren witvisser voldoet. Zo’n lokvoer mag niet te nat zijn, maar moet wel voldoende zijn bevochtigd om er een bal ter grote van een flink kippenei van te kunnen kneden en er mee op de visstek te kunnen gooien zonder dat de bal te vroeg uit elkaar valt, want die voerbal moet pas in minuscule deeltjes uit elkaar vallen, als hij op de bodem van het water ligt. Sportvissen is geen vak, maar een lokvoertje maken, dat aan al deze eisen voldoet, is toch echt wel vakwerk, vonden de geconcentreerd luisterende en zelf experimenterende jonge vissers, die van deze jeugdcoach nog een laatste tip meekregen: een plantenspuit brengt uitkomst voor het nauwkeurig bevochtigen van het lokvoer! Na deze en vele andere tips in de oren te hebben geknoopt, ging het groepje naar de clinic “vissen met de vaste hengel” waar de enige vrouwelijke jeugdcoach van deze dag de jongeren al gemotiveerd opwachtte. Helder en systematisch legde zij uit waar al haar visgerei voor diende en waar het bij het vaste hengelvissen op aankomt. Zo besprak zij verscheidene soorten hengels en het juiste hanteren ervan. De verschillende toppen, zoals de top zonder en met elastiek. De verschillende soorten dobbers, hun toepassing en de uitloding ervan. Het zogenoemde “cuppen” en het juiste gebruik van het schepnet. Het kwam allemaal aan bod. Ook kwam de correcte zithouding aan de orde, zeer belangrijk, ter voorkoming van rugklachten! Bij de demonstratie van het beazen van de haak met mestpiertje en made, kreeg het groepje nog een kleine, nuttige biologieles: de levenskringloop van de vlieg werd door de antwoorden van de groep op de vragen van de viscoach, voor iedereen duidelijk: eitje wordt larve (is de made waarmee wordt gevist), larve wordt pop (veelal caster genoemd, waarmee ook wordt gevist) pop wordt vlieg en de vlieg legt de eitjes, etc. Het was duidelijk, dat de jongeren ook in deze clinic met plezier flink wat hadden opgestoken. Door ging het nu naar de clinic het feedervissen, waar de jeugdcoaches al klaar stonden met hun complete feeder-uitrusting, lok/grondvoer, maden, poppen en mestpieren. Zijn eerste vraag maakte aan het groepje direct duidelijk waar het één der jeugdcoaches bij het vissen om ging: Wat is het belangrijkste van het vissen? Diverse antwoorden werden er gegeven, waarvan de viscoach vond, dat die ook zeer belangrijk waren, als veel vissen vangen, een goed werkende molenslip en een attractief grondvoer, enz., maar dat dit toch niet het antwoord was, dat hij wilde horen. Het belangrijkste van het vissen, zo zei de jeugdcoach, is het plezier in het vissen! Natuurlijk is vangen en goed werkend materiaal ook belangrijk, maar plezier, daar gaat het om, aldus deze viscoach, die zelf duidelijk niet alleen met veel plezier viste, maar ook met veel plezier en expertise de jongeren de kennis en de techniek van het feedervissen bijbracht. Om de beurt mochten de jongeren na zijn heldere instructies, een kwartier lang met de feederhengel proberen een aantal vissen te verschalken, dat tot hun grote vreugd de meeste van hen ook lukte. Degene, die na een aanbeet missloeg, ving na nog enkele aanwijzingen van de coach, vaak toch ook nog een vis. Ook bij de andere jeugdviscoach werd in deze clinic de kunst van het feedervissen met even veel plezier en enthousiasme geleerd en beoefend. En ook hier haalde de meeste jongeren voorn, bliek, grondel, baars en brasem naar boven. Natuurlijk probeerde men met de vangst van de brasems het andere groepje te overtroeven: onze was toch echt wel twaalf centimeter groter! Overigens werd hieraan door de jeugdviscoaches van harte aan meegedaan. En dan is de clinic van het karpervissen aan de beurt, waarin met name de techniek van het zelfhakende vissysteem aan de orde kwam. Op twee rodpods “lagen” reeds twee maal drie beaasde hengels vangklaar in het water. Feitelijk is dat het eindresultaat van wat hier allemaal werd onderwezen aan de leergierige jeugd. Aan twee tafels werd het juiste gebruik van lood, onderlijn en voorslag aan de jonge vissers uitgelegd. Vooral het zelfmaken en de keuze van het type onderlijn, in karpervisserstaal “rig” genoemd, en het op de hair bevestigen van de diverse types boillies kregen de nodige aandacht. Er stonden twee keurig opgezette bivvy’s, waarover de jongeren het nodige werd uitgelegd. Ook het gericht uitwerpen werd geoefend met twee klaar staande hengels, waarbij in plaats van een gebruikelijke karpermontage, een natte spons als werpgewicht diende. De jongere, die de spons “op de stek” wist te mikken, werd onder meer beloond met een alternatief voor het gangbare werplood: een ferme kiezelsteen van circa 100 gram, waarin een wartel is gelijmd. Bij de overhandiging hiervan werd uitgelegd, dat lood een zeer giftige stof is, die niet in het milieu en zeker niet in het water, waar zoveel leven van afhankelijk is, thuishoort, en dat het van Sportvisserij Nederland en de daarbij aangesloten hengelsportverenigingen het beleid is, het gebruik van dit giftig materiaal uit de sportvisserij uit te bannen. Om 15h45 werden de laatste clinics gestopt, kregen de zeer tevreden jonge vissers tot hun verrassing nog een goodiebag met waardevol visgerei mee en keken zij met alle jeugdviscoaches en alle overige betrokkenen onder het genot van nog een beker drinken op een waarlijk fantastische, onvergetelijke en zeer leerzame dag terug.
Anthon Knoet
|
|
Maandag 16-10-2017.
Enige tijd terug hadden Mick van 16 jaar en Rik van 14 jaar het plan opgevat om een Street Fish wedstrijd te organiseren in de Haven van Harderwijk. Maandag 16 oktober was er om 08.30 het moment dat de wedstrijd van start ging met 10 kinderen en een opa van 65+.
Het beloofde bij aanvang al een mooie dag te worden en het zonnetje bracht de temperatuur al snel naar de 20 graden. Er werd volop ge drop schot en ingegooid en opgehaald en veel mooie en ook wel veel kleine baarsjes gevangen. Om 10.00 uur moesten we wisselen van plek en was er voor wat lekkers en limonade gezorgd. De wedstrijd werd voortgezet en met de moderne apparatuur van een 'Drone' gade geslagen en Rik en Mick waren druk in de weer met de punten telling.
Om precies 12.00 uur was de wedstrijd afgelopen (heelaas) en daarna werden de prijzen verdeeld. De prijzen bestonden uit drie prachtig verzorgde medailles, die dankbaar in ontvangst werden genomen door de drie top vissers van deze dag. Het was een geslaagde visochtend met veel vangst en heel veel plezier en alles was super goed verzorgd door Rik en Mick.
Groeten, Henny Wiekenkamp
|
|